search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 15:22
MENU CLOSE

Τρόμος, εύκολος σχολιασμός και μια φωτεινή στιγμή στην πρωινή τηλεοπτική ενημέρωση

23.09.2022 13:23
presvis epi timi

Σε ευθεία γραμμή, η απόσταση Αθήνας- Τεχεράνης είναι κάπου 2.500 χλμ. Σα να λέμε πέντε φορές Αθήνα- Θεσσαλονίκη, οδικώς. Με αυτοκίνητο, πάλι, να πάει κάποιος στην πρωτεύουσα του Ιραν δεν είναι απλή υπόθεση.

Πολιτικά και πολιτισμικά οι «αποστάσεις» τεράστιες. Το υπενθυμίζουν το πρόσφατο τραγικό γεγονός της δολοφονίας της μόλις 22 ετών Μαχσά Αμινί και η κοινωνική εξέγερση που έχει προκαλέσει και μέχρι τώρα «μετρά» τουλάχιστον 31 νεκρούς από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Το πρωί, η χιλιομετρική  απόσταση Ελλάδας- Ιραν, εξαλείφθηκε χάρη σε μία συζήτηση σε πλατό εκπομπής.

Στην ενημερωτική «Ώρα Ελλάδος» φιλοξενήθηκε ο πρέσβης επι τιμή Γιώργος Αϋφαντής με θητεία δυόμιση χρόνων (Ιανουάριος 2015- Ιουνιος 2017) στην Τεχεράνη.

Η πολιτικοκοινωνική κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο στο μεσοδιάστημα, είπε ο πρώην ανώτερος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ιραν. Από τότε που εκείνος ήταν εκεί, μέχρι σήμερα, δηλαδή.

Με λόγο ήρεμο και ψύχραιμο ο πρέσβης επι τιμή με ανάγλυφο τρόπο περιέγραψε, κατά το δυνατό και στο πλαίσιο του αυστηρού περιορισμού που θέτει ο τηλεοπτικός χρόνος, πως έχουν τα πράγματα στη χώρα της Μέσης Ανατολής με το υπάρχον, σκληρό, θεοκρατικό καθεστώς.

«Αν η Ελλάδα, επαιρόμαστε, ότι είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, στο Ιράν επαίρονται ότι είναι η κοιτίδα του Απολυταρχισμού  και του Δεσποτισμού, ένα σύστημα που έχει λειτουργήσει ανα τους αιώνες αλλά έχει αποκρουστικές πλευρές», ενημέρωνε ο πρώην διπλωμάτης καθώς είχε εξηγήσει την προηγούμενη στιγμή ότι οι Ιρανοί έχουν το σθένος να αμφισβητούν την εξουσία με αφορμή αναφορά στον ρόλο της αστυνομίας ηθών.

Ευτυχώς οι δημοσιογράφοι άφηναν τον καλεσμένο τους να ολοκληρώνει τις φράσεις του στις περισσότερες των απαντήσεων και οι τηλεθεατές μπορούσαν να διαμορφώσουν «εικόνα» από τα λεγόμενα του πρέσβη επι τιμή. Ο κ. Αϋφαντής εξήγησε ότι η δολοφονημένη κοπέλα αντιμετωπίστηκε ως πολιτικά διαφωνούσα ακριβώς επειδή είχαν «ξεφύγει» έξω από το χιτζάμπ ξέφυγαν κάποιες τούφες μαλλιών της σημειώνοντας ότι «το θεοκρατικό καθεστώς στο Ιραν δείχνει τη δύναμη του όχι μόνον λέγοντας τί ακριβώς πρέπει να διαβάζει ή τι πρέπει να σκέφτεσαι ή τί να λές αλλά και το πως πρέπει να είσαι ντυμένος όταν βγαίνεις από το σπίτι σου. Αυτό είναι η αποθέωση της απολυταρχίας. Ένας άνδρας που βγαίνει από το σπίτι με γραβάτα, εκφράζει πολιτική διαφωνία. Μια γυναίκα που κατεβάζει το μαντήλι της εκφράζει πολιτική διαφωνία. Στο Ιράν μια γυναίκα που δείχνει τα μαλλιά της, εκλαμβάνεται από την κοινωνία ότι κάνει μια πολιτική δήλωση. Ότι δηλαδή (σ.σ. εξήγησε ο κ. Αϋφαντής) «διαφωνώ με τον έλεγχο που θέλετε να έχετε πάνω στο σώμα μου και κατ’ επέκταση στη σκέψη μου, στη συμπεριφόρά μου. Υπάρχει σοβαρή διαφωνία με το καθεστώς»», ενημέρωσε ο πρέσβης επι τιμή.

Την ίδια περίπου χρονική στιγμή μια άλλου είδους ενημέρωση βρισκόταν σε εξέλιξη. Από τα τηλεοπτικά «χαρακώματα» αυτή τη φορά της εκπομπής «Σήμερα» του Σκάι ήταν σε πλήρη ανάπτυξη το- σε καθημερινή βάση- τρομοκαλαγνικό τροπάρι με την Τουρκία και τις προκλητικές κορώνες του Ερντογάν,  λες και ο τουρκικός στρατός θα έπιανε από ώρα σε ώρα  την Μεσογείων και θα κατέβαινε για Κέντρο μεριά. Καλά τα νούμερα τηλεθέασης, αλλά έχουν σημασία και τα ποιοτικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά εκείνων που επιλέγουν την εκπομπή. Γιατί αν «μετράει» πόσοι παρακολουθούν ένα πρόγραμμα, αξία έχει και ποιοι είναι ηλικιακά, μορφωτικά, κοινωνικά, επαγγελματικά κλπ, κλπ.

Κι εκεί που αλλάζεις κανάλι για να γλιτώσεις από την… επέλαση των Τούρκων αλα Σκάι, στη «στροφή» ήταν το «Happy day».

Η παρέα σχολίαζε συνέντευξη της ηθοποιού Ελένης Κρίτα στην εκπομπή «Μαμά-δες» της ΕΡΤ1 στην οποία μεταξύ άλλων (η ηθοποιός) και με αφορμή το, πρόσφατο, τραγικό παιχνίδι της μοίρας- το θάνατο της νύφης της πριν από ενάμιση χρόνο- είπε ότι ανέλαβε την ανατροφή της 11 ετών εγγονή της : «Ένιωσα ότι έπρεπε να αναλάβω τον ρόλο της μητέρας για την 11χρονη εγγονή μου, διότι οι πατεράδες σε αυτές τις ηλικίες είναι δύσκολο να αναλάβουν το μεγάλωμα εξ ολοκλήρου. Χρειάζεται και το «χέρι» μιας γυναίκας στο σπίτι».  

Από το πάνελ στο στούντιο άρχισαν τα «όργανα». Εκφράστηκαν απόψεις που άφηναν υπόνοιες για αναχρονιστικές αντιλήψεις. «Υπάρχει ένας λόγος παραπάνω. Είναι η νύφη της που έφυγε από τη ζωή. Δεν είναι η κόρη της, για τις ισορροπίες. Γιατί πάντοτε, οικογενειακά, υπάρχει ένα θέμα. Δεν είναι μια εύκολη εξίσωση. Διότι πάντοτε τα παιδιά είναι πιο προσκολλημένα στη γιαγιά της μαμάς». Ποια «εξίσωση» ακριβώς; Μήπως αυτής «πεθεράς- νύφης»; Ό,τι τί δηλαδή; Μισές κουβέντες στον τηλεοπτικό αέρα για ένα λεπτό θέμα. Χωρίς γνώση του ευρύτερου οικογενειακού υπόβαθρου της εκλιπούσης. Έτσι όμως επέτρεπαν να καλλιεργηθούν  εικασίες για τον  παππού και τη γιαγιά της άλλης πλευράς. Ουδείς στο πάνελ ασχολήθηκε. Με το μονόπλευρο σχολιασμό ο τηλεθεατής μπορούσε να σκεφτεί ότι ήθελε για τον παππού και τη γιαγιά της άλλης πλευράς. Για τους οποίους  δεν ακούστηκε το παραμικρό. Αν, για παράδειγμα,  αυτοί οι άνθρωποι, που έχασαν την κόρη τους,  είχαν την δυνατότητα (ηλικιακά αν μη τι άλλο) να συμβάλλουν στο μεγάλωμα της εγγονής τους.  Λεπτομέρειες.  Αναγνώρισαν πάντως οι τού πάνελ  ότι αυτό που κάνει η ηθοποιός είναι αξιοθαύμαστο. Κι από δω παν κι άλλοι.

Διαβάστε επίσης:

Survivor: Διέρρευσαν βίντεο με προσωπικές στιγμές πρώην παίκτριας – Ο χάκερ, ο εκβιασμός και η μήνυση

Πορτοσάλτε σε Κυρίτση: Αν έχεις νευράκια, υπάρχουν και φάρμακα, υπάρχουν και γιατροί! (video)

Ο Δημήτρης Ιτούδης στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 15:22