search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:36
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση MARC: O δύσκολος χειμώνας και τα σενάρια συνεργασίας των κομμάτων

27.09.2022 20:10
dimoskopisi-new

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 το Β’ μέρος της  μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες είναι η ανησυχία για τον δύσκολο χειμώνα που ξεκινά και το πώς προσδοκούν να ανταπεξέλθουν στις παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις, η αξιολόγηση στη στάση της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και το πώς πιθανολογούνται τα διαφορετικά σενάρια συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων, στην περίπτωση μη ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση, η μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων είναι η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται με ποσοστό 83,6%. Δεύτερα σε σειρά είναι τα ελληνοτουρκικά, που δείχνουν να απασχολούν έντονα το 48%, πολύ κοντά σε ποσοστά είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία με 30,8% και η εγκληματικότητα με 29,9%.

Η πανδημία, οι παρακολουθήσεις και οι φυσικές καταστροφές, φαίνεται να απασχολούν μικρότερη μερίδα κόσμου με 14%, 11,1% και 12,9% αντίστοιχα.

Το 45,6 % των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θα περιορίσει βασικές ανάγκες, ενώ το 36% πιστεύει ότι θα αντεπεξέλθουν αλλα με δυσκολία τον φετινό χειμώνα.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το βάρος της η κυβέρνηση πρέπει να το ρίξει στη θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, όπως σχολίασε ο κ. Γεράκης, ο “ενεργός πληθυσμός” είναι εκείνος που τείνει προς αυτή την κατεύθυνση, με τους μεγαλύτερους σε ηλικίας ανθρώπους να αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προτεραιότητα το σουπερ μάρκετ και το καλάθι της νοικοκυράς με ποσοστό 34%.

Το 61, 5% των ερωτηθέντων λέει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, προσπαθεί, αλλά θα μπορούσε και λίγο καλύτερα. 

Στην ερώτηση με το εάν βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα, οι πολίτες απάντησαν στο 45,8% πως θα ήταν χειρότερα, με το 29% να πιστευει πως θα ήταν το ίδιο και το 21,2 % πως θα ήταν καλύτερα.

Δημοσκόπηση MARC - μέρος β

Σχετικά με το τι κυβέρνηση προτιμούν, το 31,1% απάντησαν ότι θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 12,5% αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ ενώ το κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία προτιμά το 21,8% και με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 21,8%.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Αναγκαίο να βρεθεί κοινός ευρωπαϊκός δρόμος για να στηριχθούν οι πολίτες

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει blackout τον χειμώνα (Video)

Δένδιας: Οι ρεβιζιονιστικές πολιτικές θα αποτύχουν – Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:35