search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:08
MENU CLOSE

Πληθωρισμός: Στο 12,1% εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα – Στο 10% στην Ευρωζώνη

30.09.2022 13:07
plithorismos_new

Στο 10% διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή (30/9) στη δημοσιότητα η Eurostat.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (11,8%, σε σύγκριση με 10,6% τον Αύγουστο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3%) έναντι 3,8% τον Αύγουστο.

Εκτίναξη στο 12,1% στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, στο 12,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, από 11,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά περιμένει τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα εκδoθούν στις 10 Οκτωβρίου και λίγο αργότερα η Eurostat θα δώσει τα τελικά στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρεκόρ 70 ετών στη Γερμανία

Χθες, Πέμπτη (29/9), η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια.

Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Η αύξηση αυτό είναι δε η μεγαλύτερη από την ημέρα που καθιερώθηκε το ευρώ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, καθώς έληξαν τα προσωρινά κυβερνητικά μέτρα και με την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Δυναμική ανάπτυξη για τον Όμιλο REDS

Πετρέλαιο κίνησης: Αύξηση «φωτιά» από το Σάββατο – Θα ξεπεράσει και την τιμή της βενζίνης (Video)

Ενεργειακή κρίση: Η Κίνα έχει τη… φθηνή λύση για τη θέρμανση ενόψει του χειμώνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:08