search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:22
MENU CLOSE

Κατρούγκαλος: Αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία

30.09.2022 20:34
katrougkalos_new

Καταδικάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Χαρακτηρίζει αντίθετη στο διεθνές δίκαιο την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει επίσημα τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ ενώ με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter υπογραμμίζει την «επιτακτική ανάγκη» να σταματήσει η ρωσική εισβολή και να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Ακόμη, ο Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι πρέπει να κινητοποιηθεί η ελληνική διπλωματία για την «προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας».

Παράλληλα, για την απόφαση προσάρτησης των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την προκλητική απόφαση της ρωσικής ηγεσίας, διαρκούντος του πολέμου της εναντίον της Ουκρανίας να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Η κίνηση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, όπως εξάλλου και τα δημοψηφίσματα-παρωδία τα οποία προηγήθηκαν και αντίκεινται όχι μόνο στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στην κοινή λογική.

Η εξέλιξη αυτή, που ισοδυναμεί με συνέχιση του πολλαπλά καταστροφικού πολέμου και με άλλα μέσα, συνιστά παράλληλα άκρως επικίνδυνο προηγούμενο για άλλα διεθνή προβλήματα, γι’ αυτό και η ομόθυμη καταδίκη της έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ακόμα μία φορά, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την έναρξη μιας αξιόπιστης διαδικασίας ειρήνευσης στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας

Διαφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο των εθνικών στρατιωτικών αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:20