search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:12
MENU CLOSE

Σύγχρονο αναπτυξιακό κράτος

04.10.2022 20:31
kentro_new

Πώς το κοινωνικό κράτος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας; Αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα που απασχόλησε τη συζήτηση στο αντίστοιχο πάνελ του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών.

Η πρόεδρος του Δικτύου και της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για το Κοινωνικό Κράτος, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα καμία επιδοματική πολιτική ως βασική κοινωνική πολιτική καθώς σύγχρονα προβλήματα αναφύονται που καθορίζουν το τι είναι σήμερα το κοινωνικό κράτος.

Παράγοντας, είπε η κ. Διαμαντοπούλου, που επιβάλλει να ξαναδούμε ποιο είναι σήμερα το κοινωνικό κράτος είναι η Ψηφιοποίηση που επιφέρει συνέπειες στην εργασία, το αυξημένο Δημογραφικό  και η ανάγκη για Πράσινη Ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να δίνει επιδόματα οριζόντια γιατί τελικά αποβαίνουν εις βάρος των αδυνάτων. Ετσι χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση εισοδήματος και ενίσχυση των δεξιοτήτων για πιο παραγωγικό δυναμικό και στο μέλλον οι πολιτικές πρέπει να εστιαστούν στα νεα παιδιά μέχρι 18 χρονών. Επίσης η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι στην Ευρώπη είμαστε πιά σχεδόν όλοι με τα ίδια κοινωνικά προβλήματα και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο καθηγητής Ιατρικής, Χρήστος Δερβένης, από τη πλευρά του ανέφερε ότι από το ΄80 το κοινωνικό κράτος επεκτάθηκε γιγαντιαία ενώ οι περικοπές δαπανών επί Μνημονίων ανέτρεψαν δεδομένα που δημιουργήθηκαν. Ειδικά στο τομέα της Υγείας τόνισε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή τρόπου χρηματοδότησης με στόχο οι κοινωνικές παροχές του κράτους από δημοσιονομικό εργαλείο να γίνουν αναπτυξιακό.

Το σταδιακά οξυμένο πρόβλημα του Δημογραφικού, επεσήμανε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις εξηγώντας ότι συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη και βεβαίως με το κοινωνικό κράτος. Πρότεινε διαμόρφωση πολιτικών που θα βοηθήσουν νέους και ηλικιωμένους και κυρίως τις γυναίκες όπου σ΄αυτό το τομέα η Ελλάδα υστερεί.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, Μάνος Ματσαγγάνης, τόνισε ότι Κοινωνικό Κράτος και Οικονομία είναι και εχθροί και σύμμαχοι. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά το θέμα είναι να πάψουν να είναι εχθροί. Σημείωσε ότι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας γιατί προσφέρει το ανθρώπινο δυναμικό κατηρτισμένο. «Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα επιδομάτων είναι παράγοντας ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Ματσαγγάνη. Πρότεινε να γίνουν επενδύσεις, για παράδειγμα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δίνοντας στοιχεία πώς αποδίδουν 13% το χρόνο όταν τα ομόλογα δεν απέδωσαν ποτέ πάνω από 5%, καθώς και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεων.

Ο καθηγητής Ασφαλιστικής, Μιλτιάδης Νεκτάριος, ανέφερε ότι στο δυτικό κόσμο η επένδυση στο πνευματικό κεφάλαιο, στην Εκπαίδευση, πυροδότησε την μεγάλη ανάπτυξη για δεκαετίες. Ήταν η κοινωνική πολιτική που λειτούργησε δυναμικά.

Προτείνε να κοπούν όλες οι πρόωρες συντάξεις, συνολικού ύψους 6 δις και να δίνονται αυτά τα λεφτά για χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών για τους νέους. Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας είναι κάτω από το Μ.Ο της ΕΕ, γιατί είναι αναρθολογικά κατανεμημένες, σημείωσε και χρειάζεται αναπροσαρμογή για να έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Για κοινωνικό κράτος άνισο μίλησε ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος και πώς πρέπει να γίνει σύγχρονο και ισόρροπο. Ειδικά για το συνταξιοδοτικό σύστημα που λόγω γήρανσης του πληθυσμού επιβαρύνεται μακροπρόθεσμα είπε πώς πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:11