search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 06:07
MENU CLOSE

Αντιδρά η Άγκυρα στην έκθεση της Κομισιόν: «Αντανακλά τις ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις»

12.10.2022 18:30
Ζητεί και τα ρέστα η Τουρκία: Κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές Γερμανίας, Ιταλίας και ΕΕ για τη νηοψία σε πλοίο - Media

«Πυρά» κατά της Κομισιόν εξαπολύει η Άγκυρα με αφορμή την έκθεση κόλαφο για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για έκθεση δίχως όραμα και για προκαταλήψεις σε βάρος της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αντικατοπτρίζει τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου».

«Η Ε.Ε. δεν είναι ένα διεθνές δικαστικό όργανο που αποφασίζει για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας», ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ενώ καταλογίζει στην Κομισιόν ότι αγνοεί τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων «αποκαλύπτοντας ποιανού τα συμφέροντα λαμβάνει υπόψη».

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της Ε.Ε. περιλαμβάνει αιχμές προς την Τουρκία και τη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ γίνεται σαφής αναφορά στις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, τις ευθείες ρητορικές απειλές κατά της ελληνικής κυριαρχίας, ενώ επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. «έχει στρατηγικό συμφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικής και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με τη Τουρκία», ωστόσο καλεί εκ νέου σε αποφυγή κάθε απειλής που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επιπλέον. υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Επιτροπή επισημαίνει και πάλι τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Οι σοβαρές ανησυχίες της Ε.Ε. σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Υπήρξε περαιτέρω οπισθοδρόμηση σε πολλούς τομείς. Αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την οικονομική διακυβέρνηση και την καλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς», προστίθεται.  

Διαβάστε επίσης:

Τομ Κρουζ: Αναγκάστηκε να προσλάβει σωματοφύλακες μετά από απειλές κατά της ζωής του

«Maverick»: Η κολοκύθα-γίγας που έχει καταπλήξει την Αμερική (Photos/Videos)

Φυσικό αέριο: Στο «παιχνίδι» με την Ευρώπη βάζει την Τουρκία ο Πούτιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04