search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:29
MENU CLOSE

MORE Energy: Επέκταση εκτός συνόρων και στις ΑΠΕ σχεδιάζει ο όμιλος Motor Oil

12.10.2022 09:17
motor oiol new

Να αξιοποιήσει την εμπειρία μισού αιώνα της Motor Oil θα επιδιώξει η θυγατρική του ομίλου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η MORE Energy, υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της MORE, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου είπε πως η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς του τομέα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ (της πρώην ΕΛΤΕΧ Άνεμος) θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο γύρω στο 1 GW και υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο 2,2 GW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

Η MORE θα διαθέτει, επίσης, επενδεδυμένα κεφάλαια κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) περί τα 130 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, στην επέκταση των δραστηριοτήτων εκτός των ελληνικών συνόρων τόσο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας όσο και στην εμπορία, καθώς και στην διεύρυνση της παρουσίας της με νέες τεχνολογίες όπως τα υπεράκτια αιολικά (έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Επενδύει και στην ενίσχυση του ρόλου της ως φορέας εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ (ΦΟΣΕ).

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Στ. Παπαθανασίου, που συμμετείχε σε συζήτηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνδέεται με την παροχή ευελιξία που προσφέρουν οι τεχνολογίες αποθήκευσης, αλλά και με την επάρκεια των δικτύων μεταφοράς και διανομής που είναι κορεσμένα. Ειδική αναφορά έκανε στην υβριδοποίηση δηλαδή στο συνδυασμό διαφόρων τεχνολογιών (φωτοβολταϊκών, αιολικών, υδροηλεκτρικών, αποθήκευσης, κ.α.) σε ένα έργο κατά τρόπο που αντιμετωπίζει τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και τους περιορισμούς στα δίκτυα.

Η υβριδοποίηση είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν πλέον οι επενδυτές των ΑΠΕ ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των έργων τους είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια έχουν πλέον εμπορικό ρίσκο (αφού αρκετοί επενδυτές αποφεύγουν τις σταθερές ταρίφες) με αποτέλεσμα να αλλάζει και ο τρόπος χρηματοδότησης. Έτσι πυκνώνουν τα διμερή συμβόλαια (PPAs) στα οποία, όμως, η χρηματοδότηση ενός έργου εξαρτάται από την αξιοπιστία τόσο του προμηθευτή ενέργειας όσο και του αγοραστή.

Γι’ αυτό το λόγο, ο γενικός διευθυντής της MORE θεωρεί πως ενισχύεται ο ρόλος των φορέων εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ).

Διαβάστε επίσης

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πότε αναρτώνται στο «myCar» – Πώς θα γίνει η πληρωμή

Ξεπέρασε το 5% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Εξοικονομώ: Εγκρίθηκαν oι πρώτοι πίνακες αποτελεσμάτων με 28.119 αιτήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05