search
ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 07:45
MENU CLOSE

Βρετανία: Η σκοτεινή ιστορία του διαμαντιού που απειλεί να επισκιάσει την ενθρόνιση του Καρόλου (Photos/Video)

13.10.2022 12:40
ΕΛΙΖΑΒΕΤΗ ΝEW

Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κορώνα που θα φορέσει η Καμίλα στην τελετή ενθρόνισης του Καρόλου. Η Καμίλα ήθελε να βάλει στο κεφάλι την κορώνα της βασίλισσας Ελισάβετ. Όμως φαίνεται πως θα υποχρεωθεί να κάνει … πέτρα την καρδιά.

Κι αυτό διότι στην κορώνα της Ελισάβετ υπάρχει το περίφημο διαμάντι Κο-ι-Νουρ, το οποίο όπως γράφει ο βρετανικός Τύπος, «επαναφέρει επώδυνες μνήμες». Το διαμάντι αυτό βρίσκεται στον σταυρό, στο μπροστινό μέρος της κορώνας.

Σύμφωνα με το τελετουργικό της ενθρόνισης του Καρόλου η σύζυγός του, Καμίλα θα πρέπει να φορέσει κορώνα και μάλιστα αυτή που φορούσε η Ελισάβετ, όπου το πιο ακριβό στολίδι είναι το 105 καρατίων διαμάντι, που έχει μια ολόκληρη ιστορία πίσω του.

Η ιστορία και ο συμβολισμός του διαμαντιού Κο-Ι-Νουρ

Το διαμάντι Κο-ι-Νουρ είναι το μεγαλύτερο που έχει κοπεί στην ιστορία και κοσμεί την κορώνα, μαζί με άλλα 2.800 μικρότερα διαμάντια, που μπροστά στο Κο-ι-Νουρ φαίνονται ασήμαντα.

Αυτό το διαμάντι είναι ανεκτίμητης αξίας και δόθηκε δώρο στη βασίλισσα Βικτόρια από τον Ντουλίπ Σινγκ, τον τελευταίο αυτοκράτορα των Σιχ.

Όμως το θέμα της ιδιοκτησίας του διαμαντιού είναι ανοιχτό και τη διεκδικούν τόσο η Ινδία, όσο και άλλα έθνη, όπως το Πακιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι το διαμάντι εκλάπη και στα χέρια της βασίλισσας Βικτόρια έφτασε ως προϊόν κλοπής και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφεί στον νόμιμο ιδιοκτήτη.

Βασίλισσα Βικτόρια, wikipedia

Ποιος είναι όμως αυτός ο νόμιμος ιδιοκτήτης; Η προέλευση του διαμαντιού παραμένει αδιευκρίνιστη μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εκδοχή αγοράστηκε από τη Βρετανία το 1849.

Μιαν άλλη εκδοχή – που είναι και η πιο πιθανή – είναι ότι το διαμάντι δόθηκε στη βασίλισσα Βικτόρια το 1855 από τον δεκάχρονο διάδοχο του θρόνου του Πουντζάμπ, για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της μητέρας του, η οποία είχε απαχθεί από τους Βρετανούς.

Όποια εκδοχή κι αν υιοθετήσουμε, το σίγουρο είναι πως όταν πέθανε η Βικτόρια, το 1901, το διαμάντι τοποθετήθηκε στην κορώνα της συζύγου του βασιλιά Εδουάρδου VII, της βασίλισσας Αλεξάνδρας και το 1911 μεταφέρθηκε στην κορώνα της βασίλισσας Μαίρη. Το 1937 τοποθετήθηκε στην κορώνα της βασιλομήτορος.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Koh-i-Noor: The History of the World’s Most Infamous Diamond», Ουίλιαμ Ντάλριμπλ δήλωσε: «Δεν πρόκειται για ένα ασήμαντο ζήτημα στα μάτια της Ινδίας. Πρόκειται για τεράστια διπλωματική χειροβομβίδα», εξηγώντας ότι υπάρχει ισχυρός συμβολισμός για την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας που ακόμα και σήμερα προκαλεί εντάσεις .

«Η αποικιοκρατία αποτελεί παρελθόν, η Βρετανία θέλει να κάνει φίλους στην Ινδία, πρόκειται για μία ισχυρή ανερχόμενη δύναμη», επισήμανε ο Ουίλιαμ Ντάλριμπλ.

«Σ΄αυτή τη μικρή πέτρα, που στην πραγματικότητα δεν είναι τεράστια, εναποτίθεται όλο το βάρος της αποικιοκρατίας. Έχει γίνει ένα πάρα πολύ ευαίσθητο αντικείμενο και είναι μεγάλο θέμα για τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών», πρόσθεσε.

Η κορώνα και το συγκεκριμένο διαμάντι παραμένει σύμβολο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της αποικιοκρατίας και με την τελετή της ενθρόνισης του Καρόλου, εικόνα που θα φτάσει σε εκατομμύρια σπίτια, οι Βρετανοί θα επαναφέρουν στο προσκήνιο μια σκοτεινή σελίδα της αποικιοκρατίας.

Στην Ινδία το κόμμα του πρωθυπουργού, Ναρέντα Μόντι πήρε θέση, λέγοντας ότι η χρησιμοποίηση της κορώνας με το διαμάντι Κο-ι-Νουρ «επιστρέφει τους Ινδούς πίσω στις μέρες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» και της αποικιοκρατίας.

Η «χρυσή λύση»

Ο πολιτικός σχολιαστής Σουράβ Ντουτ προειδοποίησε τη βρετανική βασιλική οικογένεια ότι η χρησιμοποίηση της κορώνας με «το κλεμμένο κόσμημα» θα προκαλέσει «κατακραυγή».
Το Μπάκιγχαμ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Tο 1911 μεταφέρθηκε στην κορώνα (φωτογραφία) της βασίλισσας Μαίρη. wikipedia

Πάντως υπάρχει έτοιμη και η «χρυσή τομή» ώστε και το χατίρι της Καμίλας να γίνει και να φορέσει την κορώνα, αλλά και να μην προκληθούν αντιδράσεις: το περίφημο διαμάντι μπορεί να αφαιρεθεί από την κορώνα της Ελισάβετ και να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο πολύτιμο λίθο για τις ανάγκες της τελετής ενθρόνισης, κι έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια του Κιέβου

Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F16 στην Τουρκία αν δε σταματήσει την επιθετικότητα ο Ερντογάν

Ενέργεια: Μπρος – πίσω της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Σε κοινή αγορά αερίου προσανατολίζονται οι χώρες -μέλη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 07:43