search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:18
MENU CLOSE

«Οι Πρίγκιπες του Πύργου»: Θα λύσει ο Κάρολος το μεσαιωνικό μυστήριο που παραμένει άλυτο επί 539 χρόνια; (Video/Photo)

14.10.2022 12:26
CAROLOS NEW

Ο 12χρονος Εδουάρδος, που επρόκειτο να γίνει βασιλιάς μετά τον θάνατο του πατέρα του και ο μικρότερος αδελφός του, Ριχάρδος (ήταν εννέα ετών) φυλακίστηκαν στον Πύργο του Λονδίνου το 1438, από τον θείο τους, τον δούκα του Γκλόουτσεστερ, ο οποίος σφετερίστηκε τον θρόνο, ως Ριχάρδος ΙΙΙ.

Τα δύο αδέλφια, που ενώ βρίσκονταν φυλακισμένα, χαρακτηρίστηκαν από τον Ριχάρδο ως παράνομοι κληρονόμοι, δεν ξαναβγήκαν ζωντανά από τον Πύργο.

Διακόσια χρόνια μετά την εξαφάνιση των δύο πριγκίπων, το 1674, βρέθηκαν στον Πύργο του Λονδίνου δύο σκελετοί, που κάποιοι τους συνέδεσαν με τους πρίγκιπες. Ωστόσο δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είχαν δολοφονηθεί.

Ο θρύλος λέει ότι δολοφονήθηκαν κατ΄ εντολή του Ριχάρδου για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση της βασιλείας του.

Η θεωρία αυτή που αναπτύχθηκε από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο έργο του «Ριχάρδος ΙΙΙ», έχει υιοθετηθεί ευρέως και αποτελεί μέρος της βρετανικής παράδοσης, αν και ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι είναι ένα κομμάτι της προπαγάνδας των Τούντορ για να σπιλωθεί ο Ριχάρδος.

Ωστόσο χωρίς διασταυρωμένες πληροφορίες ή αποδείξεις κατόπιν εξετάσεων DNA, η εξαφάνιση των δύο νεαρών πριγκίπων παραμένει μυστήριο.

Επί χρόνια κάποιοι ιστορικοί επέμεναν ότι πρέπει να γίνουν τεστ DNA στις σορούς τεσσάρων παιδιών- δύο βρέθηκαν στον Πύργο του Λονδίνου στις αρχές του 17ου αιώνα και άλλα δύο στα υπόγεια του Κάστρου του Ουίνδσορ, στις αρχές του 18ου αιώνα.

Κάποιοι θεωρούν ότι μεταξύ αυτών είναι οι δύο πρίγκιπες που φυλακίστηκαν στον Πύργο του Λονδίνου.

Τι έχει αλλάξει και μπορεί να λυθεί το μυστήριο

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έδωσε ποτέ άδεια για να εξεταστούν οι σοροί, έχοντας την ίδια γνώμη με την εκκλησία της Αγγλίας.

Αλλά ο Κάρολος, που έχει σπουδάσει αρχαιολογία, λέγεται πως τάσσεται υπέρ των προσπαθειών για να λυθεί το μυστήριο.

Με δεδομένο ότι οι σοροί βρίσκονται στις βασιλικές κρύπτες, οι ειδικοί χρειάζονται άδεια από τον μονάρχη για να προχωρήσουν στη διερεύνηση του θέματα.

Σύμφωνα την Τρέισι Μπόρμαν, επιμελήτρια των Ιστορικών Βασιλικών Παλατιών, ο βασιλιάς Κάρολος «έχει εντελώς διαφορετική άποψη» από την Ελισάβετ και πιθανότατα θα δώσει το πράσινο φως για να γίνει τεστ DNA στα οστά που βρίσκονται στις κρύπτες.

Μιλώντας στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Στάφορντσαϊρ, η Τρέισι Μπόρμαν ανέφερε : Ο Κάρολος «είπε ότι θα ήθελε να γίνει έρευνα, ώστε να εξακριβώσουμε με βεβαιότητα πως πέθαναν οι νεαροί πρίγκιπες.

Η ιστορία στο προσκήνιο από ένα τυχαίο γεγονός

Ενώ οι νεαροί πρίγκιπες βρίσκονταν φυλακισμένοι, ιππότες και λόρδοι καλούσαν τον Ριχάρδο να αναλάβει τον θρόνο, κάτι που έγινε το 1484.

Ωστόσο ο Ριχάρδος ο ΙΙΙ συνάντησε το πεπρωμένο του στη Μάχη του Μπόσγουορθ, την τελευταία και καθοριστική μάχη του Πολέμου των Ρόδων. Ο Ριχάρδος σκοτώθηκε και στον θρόνο ανέβηκε ο Ερρίκος VII.

Ο Ριχάρδος τάφηκε χωρίς ιδιαίτερες τελετές στο Λέστερ, ο τάφος ξεχάστηκε και η σορός του βρέθηκε μόλις το 2012, κάτω από ένα δημόσιο χώρο που είχε μετατραπεί σε πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Ο εντοπισμός της σορού του Ριχάρδου επανέφερε στο προσκήνιο και κίνησε το ενδιαφέρον για το άλυτο μυστήριο με τους δύο νεαρούς Πρίγκιπες του Πύργου.

Πέρυσι ερευνητές υποστήριξαν ότι βρήκαν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ριχάρδος ΙΙΙ μπορεί να μην δολοφόνησε τους πρίγκιπες, αλλά επέτρεψε στο μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά, τον Εδουάρδο, να ζήσει κοντά σε ένα συγγενή του, με ψεύτικο όνομα σε ένα αγροτικό χωριό του Ντέβον. Προϋπόθεση για να ζήσει ειρηνικά ήταν να μην αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.

Μεθοδολογία από τον «Κώδικα Ντα Βίντσι»

Οι ερευνητές αυτοί πιστεύουν ότι η μητέρα του Εδουάρδου, Ελίζαμπεθ Γούντβιλ έκανε μία μυστική συμφωνία με τον Ριχάρδο ΙΙΙ, με βάση την οποία έσωσε τη ζωή του παιδιού της, με αντάλλαγμα την απομάκρυνσή του από το Λονδίνο.

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος μπόρεσε να συνεχίσει τη ζωή του ως κοινός θνητός, με το όνομα Τζον Έβανς.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές αυτοί δούλεψαν με μία μεθοδολογία που παραπέμπει στον «Κώδικα Ντα Βίντσι», συγκεντρώνοντας στοιχεία που λένε ότι ανατρέπουν την εκδοχή που κατέγραψε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Οι Χαμένοι Πρίγκιπες». Η επικεφαλής του πρότζεκτ, Φίλιπα Λάνγκλεϊ, ιστορικός, έκανε την ανασκαφή που έφερε στο φως τη σορό του Ριχάρδου ΙΙΙ στο πάρκινγκ του Λέστερ, το 2012.

Η Λάνγκλει και οι συνάδελφοί της μελέτησαν μια σειρά εγγράφων, μεταξύ των οποίων αρκετά μεσαιωνικά, που τους οδήγησαν στο Κόλντριτζ, όπου υπάρχουν βασιλικά σύμβολα των Γιορκ σκαλισμένα σε μία τοπική εκκλησία.

Στον ναό αυτό υπάρχει επίσης ένα ομοίωμα του «Τζον Έβανς», που κοιτάζει ένα βιτρό όπου απεικονίζεται ο Εδουάρδος, αφήνοντας έτσι τον σαφέστατο υπαινιγμό ότι ο Έβανς και ο Εδουάρδος ήταν το ίδιο πρόσωπο.

«Με όλα αυτά τα μυστικά σύμβολα ακούγεται σαν τον Κώδικα Ντα Βίντσι. Αλλά οι ανακαλύψεις μέσα σε αυτή τη εκκλησία, στη μέση του πουθενά, είναι εκπληκτικές», δήλωσε ο ερευνητής Τζον Ντάικ.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι βάζοντας κοντά τα νέα στοιχεία φαίνεται πως είναι καιρός για να ξαναγραφτεί η ιστορία των Πριγκίπων του Πύργου.

Και στην προσπάθεια αυτή θα είναι καθοριστικό το «πράσινο φως» από το νέο μονάρχη για να γίνουν τεστ DNA στα οστά των νεαρών που βρίσκονται στις βασιλικές κρύπτες και ενδέχεται να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή τους και στην επίλυση αυτού του μεσαιωνικού μυστηρίου.

Διαβάστε επίσης

Βόρεια Καρολίνα: Συνελήφθη ο δράστης πέντε φόνων στην πόλη Ράλι (Video)

«Αμετανόητη» η Μέρκελ για την ενεργειακή πολιτική της: «Πιστεύω ότι ήταν σωστή από την οπτική γωνία της εποχής»

Κρεμλίνο: Οι στόχοι της «στρατιωτικής επιχείρησης» μπορεί να επιτευχθούν μέσω συνομιλιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:18