search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:39
MENU CLOSE

Βρετανία: Ένα βήμα πριν την έξοδο η Λιζ Τρας – Η «νύχτα των μαχαιριών» και η θυσία …εξπρές του Κουαρτέγκ (Video)

17.10.2022 12:57
liz tras new

Η ισοτιμία της λίρας και το κόστος δανεισμού για τη βρετανική κυβέρνηση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση από το πρωί, δίνοντας μιαν ανάσα στην πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Οι πιέσεις εκτονώθηκαν από την αναμονή της παρουσίασης ενός μίνι-προϋπολογισμού από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Το αποτέλεσμα ήταν να ανέβει κατά 1% η λίρα έναντι του δολαρίου στις ασιατικές αγορές και να μειωθεί στις 17 και 15 μονάδες βάσης αντίστοιχα το επιτόκιο που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα διάρκειας 30 και 20 χρόνων.

Ωστόσο αυτή η εικόνα φαίνεται πως είναι μια ανάπαυλα στο χάος που έχει προκαλέσει η Λιζ Τρας στις έξι εβδομάδες που βρίσκεται στη πρωθυπουργία: έχει καταφέρει να εξοργίσει όλες τις πτέρυγες του κόμματός της και σύμφωνα με τους αναλυτές του Politicoοι πάντες συμφωνούν ότι δεν μπορεί να οδηγήσει τους Τόρις στις επόμενες κάλπες.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας κέρδισε την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία με υποσχέσεις για περικοπές φόρων και «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη».

Το ερώτημα είναι πότε θα ανατραπεί η Τρας

Οι χειρισμοί της όμως αποδείχτηκαν επιπόλαιοι , με συνέπεια οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναζητούν ανοιχτά μηχανισμούς για να ανατρέψουν την Τρας και υποψήφιους για να τη διαδεχτούν.

Οι κομματικοί κανόνες είναι περίπλοκοι, αλλά το κλίμα είναι τόσο βαρύ για την Λιζ Τρας που οι αναλυτές εκτιμούν ότι όλα μπορούν να αλλάξουν εφόσον πλέον το ερώτημα είναι πότε και όχι αν θα ανατραπεί η Τρας.

Το μόνο χαρτί που έχει στα χέρια της η πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας που να φαντάζει ως προφανής επιλογή για να την αντικαταστήσει.

Αντιθέτως, ακόμα και η απόφαση να θυσιάσει τον στενό συνεργάτη της, Κουάσι Κουαρτένγκ, τον οποίον εκδίωξε από το υπουργείο οικονομικών με συνοπτικές διαδικασίες, για να τοποθετήσει στη θέση του τον Τζέρεμι Χαντ, βετεράνο πολιτικό και υπουργό των κυβερνήσεων Κάμερον και Μέι, ο οποίος μάλιστα είχε υποστηρίξει τον Ρίσι Σούνακ στις εσωκομματικές εκλογές, θεωρείται απόδειξη αδυναμίας για την Λιζ Τρας.

Ο Στιβ Μπράιν, συνεργάτης του Χαντ, δήλωσε μάλιστα στο BBC ότι η Τρας είναι «πρόεδρος» του κόμματος, αλλά ο Χαντ είναι «εκτελεστικός διευθυντής».

«… u-turn με χειρόφρενο ανεβασμένο…»

Ο Κρεγκ ΜακΚίνλεϊ, βουλευτής των Τόρις, ο οποίος συνηθίζει να κάθεται στα ορεινά έδρανα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις έστειλε στους συναδέλφους του ένα σαφές μήνυμα: «Αυτό είναι διπλό u-turn με το χειρόφρενο ανεβασμένο. Ποτέ μην κάνεις στροφή 180 μοιρών. Οι άλλοι θα μυρίσουν αίμα και ξέρουν ότι μπορούν να σε δαγκώσουν στην πλάτη και να καθορίσουν την ατζέντα. Όχι, όχι, όχι».

Το Εργατικό Κόμμα ζήτησε ήδη την παραίτηση της Τρας. Ο Πατ ΜακΦέιντεν, σκιώδης υπουργός οικονομικών δήλωσε στο BBC ότι δεν υπάρχει επιστροφή για την κυρία Τρας μετά τα λάθη των τελευταίων εβδομάδων.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο μίνι προϋπολογισμός που ήτα η αφορμή για να ξεσπάσει θύελλα έφερε τις υπογραφές του Κουάσι Κουαρτένγκ, αλλά και της Λιζ Τρας.

Η Λιζ Τρας παλεύει πλέον για την πολιτική επιβίωση, καθώς ακόμα και βουλευτές και στελέχη που την στήριξαν για να εκλεγεί λένε πλέον ότι έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να αλλάξει το κλίμα και τη οικονομική στρατηγική.

Δημοσκόπηση – κόλαφος

Η Λιζ Τρας έχει συγκαλέσει του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα και στη συνέχεια θα έχει επαφές με «αντάρτες» που την αμφισβητούν ανοιχτά, πριν παρουσιάσει το νέο μίνι-προϋπολογισμό, που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο –καταστροφικό όπως αποδείχτηκε- μίνι προϋπολογισμό.

«Φαίνεται πως είναι το τέλος του παιχνιδιού», σχολιάζει ο Guardian, σημειώνοντας ότι δημοσκόπηση της Opinium που διενεργήθηκε για το Κογκρέσο των Εμπορικών Ενώσεων, δείχνει πως αν γίνουν εκλογές το Εργατικό Κόμμα θα επιτύχει μια σαρωτική νίκη, όπως το 1997, εξασφαλίζοντας 411 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί θα χάσουν 219 έδρες και θα περιοριστούν στις 137.

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να χάσουν τις έδρες τους υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις, όπως ο Τζέρεμι Χαντ και ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Το δείπνο των ανταρτών

Τις εξελίξεις θα συζητήσουν σε ένα δείπνο που έχει προγραμματιστεί γι απόψε με προσκεκλημένους πολλούς από τους υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ, που θα γίνει με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού οικονομικών, Μελ Στράιντ , εν μέσω φημών ότι περίπου 100 επιστολές με τις οποίες εκφράζεται η δυσπιστία στο πρόσωπο της κυρίας Τρας έχουν ήδη φτάσει στα χέρια του σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, προέδρου της επιτροπής 1922, που καθορίζει τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Η διοίκηση της Επιτροπής 1922 θα συνεδριάσει την Τετάρτη, όπως συνήθως, αλλά ήδη τα μέλη της έχουν αρχίσει επαφές. Πηγές προσκείμενες στον Μπρέιντι εκτιμούν ότι ίσως ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι υποχρεωμένος να πει στην Τρας: παραιτήσου, ή θα ηττηθείς σε ψηφοφορία…

Ο βετεράνος βουλευτής Κρίσπιν Μπλαντ, ο πρώτος που ζήτησε δημοσίως την παραίτηση της Λιζ Τρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρωθυπουργός δεν θα επιβιώσεις της κρίσης. «Νομίζω ότι το παιχνίδι τελείωσε και το ερώτημα είναι η διαχείριση της διαδοχής», είπε ο Κρίσπιν Μπλαντ.

Υπουργικό συμβούλιο με ορίζοντα μίας ημέρας

Πηγές από τη Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχονται πλέον ότι η θέση της πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά εύθραυστη. «Η απόφασή της να φέρει τον Τζέρεμι στο υπουργικό συμβούλιο μας εξασφαλίζει λίγο χρόνο. Ο προϋπολογισμός θα δείχνει αρκετά διαφορετικός τώρα. Αλλά μιλάμε κάθε φορά με ορίζοντα μιας μέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να επιβιώσει η Λιζ. Ο Τζέρεμι είναι καλός άνθρωπος, αλλά η αξιοπιστία της είναι κάτω από το μηδέν», δήλωσε άλλη πηγή.

Η νύχτα των μαχαιριών

Ο «καλός άνθρωπος» κύριος Τζέρεμι κλήθηκε να σβήσει τη φωτιά μετά τη νύχτα των μαχαιριών και την θυσία του Κουαρτένγκ.

Ο Κουαρτένγκ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον και μόλις έμαθε τι συνέβαινε στο Λονδίνο επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, μεσάνυχτα, ελπίζοντας ότι θα προλάβαινε να σώσει την πολιτική καριέρα του. Όταν ύστερα από 12 ώρες έφτανε στη Ντάουνινγκ Στριτ απλά του ανακοινώθηκε η εκπαραθύρωση.

Ο βρετανικός Τύπος έγραψε ότι ήταν «η μεγάλη νύχτα των μαχαιριών». Μέσα σε ένα τοξικό κλίμα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και με δεδομένο ακόμα και το σχόλιο του βασιλιά όταν υποδέχτηκε τη Λις Τρας («πάλι εδώ είσαι;», της είπε ο Κάρολος), με την αγορά να βρίσκεται σε αναβρασμό, η πρωθυπουργός δεν είναι άλλη επιλογή παρά να θυσιάσει με τον πλέον άκομψο και ωμό τρόπο τον φίλο της για να σωθεί η ίδια.

Η Λιζ Τρας επιστράτευσε κομματικούς φίλους και δικούς της ανθρώπους στα ΜΜΕ που έγραψαν διάφορα άρθρα γνώμης , επισημαίνοντας την ανάγκη κομματικής ενότητας.

Μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες

Ο Χαντ που εκλήθη επειγόντως για να σβήσει τη φωτιά παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, «ως προς τις δαπάνες και τη φορολογία», όπως είπε στο BBC.

«Οι δαπάνες δεν θα αυξηθούν όσο ήλπιζαν οι πολίτες και οι φόροι δεν θα μειωθούν όσο γρήγορα νόμιζαν, επιπλέον κάποιοι φόροι θα αυξηθούν», διευκρίνισε ο νέος υπουργός οικονομικών.

Πηγές του υπουργείου οικονομικών ανέφεραν ότι θα γίνουν περικοπές και από τις αμυντικές δαπάνες (για τις οποίες η Τρας υποσχέθηκε ότι θα αυξηθούν στο 3% του ΑΕΠ) και στις δαπάνες για το σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Βουλευτές των Τόρις θα προσπαθήσουν να ρίξουν τη Λιζ Τρας, λέει η Daily Mail

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες γύρω από τις πόλεις Σολεντάρ και Μπαχμούτ στο Ντονμπάς

Μπάιντεν: «Μεθοδική» επανεκτίμηση της σχέσης με την Σαουδική Αραβία – Δεν θα συναντήσει τον Μπιν Σαλμάν στην Σύνοδο της G20

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:38