search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:49
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πρόταση – έκπληξη για την εξοικονόμηση ενέργειας

18.10.2022 18:25
European Comission_new

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην Ευρώπη είναι πως θα επιτευχθεί ο στόχος της απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και πως θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας τον χειμώνα.

Στις Βρυξέλλες θεσμικά όργανα της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν δεσμευτεί ότι θα μειώσουν τη χρήση κλιματιστικών για να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Όμως ένας Ευρωβουλευτής ρίχνει στο τραπέζι μια πρόταση που κανένας δεν την περίμενε: Σε αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης η ΕΕ πρέπει να σταματήσει την πρακτική της μεταφοράς των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο.

«Το βρίσκω εντελώς αδικαιολόγητο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να φωτίζει και να θερμαίνει δύο κτήρια και να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε μεταξύ των δύο σημείων», δήλωσε στο Euronews ο Ντάνιελ Φρέουντ, Ευρωβουλευτής των Γερμανών Πράσινων. «Νομίζω ότι στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης πρέπει να μείνουμε στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τα μέλη συζητούν και ψηφίζουν βασικά θέματα. Αυτό γίνεται 12 φορές τον χρόνο. Οι Ευρωβουλευτές κάνουν την περισσότερη δουλειά τους στις Βρυξέλλες και ταξιδεύουν κάθε μήνα στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε το 2014, η μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 114 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και θα μειωνόταν κατά 19.000 τόνους η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με διοξείδιο του άνθρακα, που προκαλείται από τις μετακινήσεις των Ευρωβουλευτών.

«Το Κοινοβούλιο το θέλει αυτό, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση. Εξαρτάται από τις κυβερνήσεις και κυρίως από τη γαλλική κυβέρνηση. Εάν το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορούσε να αποφασίσει μόνο του νομίζω ότι αύριο θα είχαμε μόνο μία έδρα, στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής.

Τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν λάβει πάντως κάποιες αποφάσεις για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους μειώθηκε κατά 2 βαθμούς Κελσίου. 

Το μέτρο προστέθηκε σε αυτά που ελήφθησαν στο διάστημα 2015-2021 με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης μείωσε την θερμοκρασία στους χώρους και την χρήση φωτισμού. Το κτήριο είναι επίσης εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά.

Διαβάστε επίσης:

Τζόνι Ντεπ: «Πουλάει τρελά» η αποκριάτικη στολή του «Τζακ Σπάροου» μετά τη δίκη με τη Χερντ

Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι επικεφαλής του ΝΑΤΟ

Ντάνιελ Κρεγκ: Θα υποδυθεί έναν γκέι χαρακτήρα στην νέα του ταινία «Knives Out» (Video) 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31