search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:14
MENU CLOSE

Ο «Οθέλλος» στο Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2252
20/10/2022
22.10.2022 06:00
theatro_new

Σπουδαία πράγματα γίνονται στην Κρήτη τα τελευταία δύο χρόνια όσον αφορά τον Πολιτισμό. Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά κι αυτό είναι σημαντικό αυτές τις θολές, κοινωνικά, εποχές που ζούμε.

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσίασε χτες και επαναλαμβάνει αύριο Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στις 19.30, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», τη διάσημη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Οθέλλος», υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, η «κάθοδος» του οποίου στο νησί άλλαξε τα πολιτιστικά δεδομένα, ειδικά όσον αφορά τη μουσική.

Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κροατικό Εθνικό Θέατρο στη Ριέκα και σε σκηνοθεσία του Μάριν Μπλάζεβιτς. Η παραγωγή αυτή, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ΠΣΚΗ, έχει αποσπάσει το Βραβείο Croatian Theatre Biennnial Award.

Βασισμένη στο ομώνυμο αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η όπερα σε τέσσερις πράξεις αποδίδει μουσικά την ιστορία του μαύρου κυβερνήτη της Κύπρου και στρατηγού της Δημοκρατίας της Βενετίας Οθέλλου, ο οποίος πέφτει θύμα του μίσους ενός από τους σημαιοφόρους του, του Ιάγου.

Ο Ιάγος με δόλο πείθει τον Οθέλλο πως η σύζυγός του, Δυσδαιμόνα, τον απατά με τον Κάσσιο. Ο Οθέλλος πέφτει στην παγίδα. Στραγγαλίζει τη Δυσδαιμόνα, όμως όταν ανακαλύπτει την αλήθεια είναι ήδη αργά.

Μια παραγωγή όπου το βάρος δίνεται στη σχέση μεταξύ του συμβολικού και του ρεαλιστικού, τόσο στη δραματουργία όσο και στη χορογραφία. Ένα μουσικό δράμα που ισορροπεί μεταξύ μουσικής και λόγου. Κάθε πρόσωπο θέτει ερωτήματα, καθώς δεν είναι μόνο ο χαρακτήρας που υποδύεται, αλλά και ένα σύμβολο.

Ο Ιάγος είναι η ζήλια ή η λογική; Ο Οθέλλος είναι η δύναμη ή το σύμπλεγμα; Η Δυσδαιμόνα είναι το θύμα ή ο καθρέφτης του Οθέλλου; Τα όρια μεταξύ γεγονότων και ονείρου, μεταξύ σκηνής και πραγματικού κόσμου μοιάζει να διαλύονται.

INFO

Σκηνικά και Φωτισμοί: Ντάλιμπορ Φούγκοσιτς και Άλαν Βούκελιτς. Κοστούμια: Σάντρα Ντέκανιτς. Διευθύντρια σκηνής και δραματουργίας: Κάτι Μόντλιν.

Οθέλλος: Δημήτρης Πακσόγλου. Δυσδαιμόνα: Αναμαρία Κνέγκο. Ιάγος: Ντανιίλ Αλεκσένκο. Αιμιλία: Μικαέλα Σόλτες. Κάσσιος: Μπόζε Γιούριτς Πέσιτς.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο του Κροατικού Εθνικού Θεάτρου της Ριέκα και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, περιπέτεια και ρομαντική «Απόφαση Φυγής»

Παρουσίαση των βιβλίων του Θεόδωρου Παπαηλία στον ΙΑΝΟ

Cinema made in Italy/Athens: Το νέο ιταλικό σινεμά από σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:14