search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:24
MENU CLOSE

EKT: Στο υψηλότερο επίπεδο της 10ετίας τα επιτόκια

27.10.2022 15:36
ecb-235-new

Στη δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν, η οποία ανέλαβε επιπλέον δράση, προκειμένου να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, με αυτήν την τρίτη στη σειρά σημαντική αύξηση των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την άρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, σημειώνει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 2% (από 1,25% προηγουμένως), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 2,25% (από 1,50% προηγουμένως) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% (από 0,75% προηγουμένως). Τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών. 

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να προχωρήσει στα πρώτα μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ, ο οποίος μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα 8,8 τρισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βασίσει τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στις εξελισσόμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία, ακολουθώντας την προσέγγισή του κάθε συνεδρίαση.

Παράλληλα η ΕΚΤ αποφάσισε να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού LTROiii.

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ: Σήμερα το απόγευμα η πληρωμή των επιδομάτων λόγω 28ης Οκτωβρίου

Bloomberg: Προβλήματα ανεφοδιασμού ντίζελ στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Χαμηλότοκα δάνεια σε νέους για α΄κατοικία από το 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:22