Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το αν είστε άντρας ή γυναίκα και η μέθοδος παρασκευής του καφέ που πίνετε συνδέονται με το πώς ο καφές συνδέεται με την αυξημένη χοληστερόλη, γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Heart.
Ο καφές εσπρέσο συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά το επίπεδο χοληστερόλης. Ο καφές που παρασκευάζετε με φίλτρο-έμβολο (cafetière) συσχετίστηκε με την μικρότερη διαφορά στην χοληστερόλη μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Οι φυσικές χημικές ουσίες στον καφέ (διτερπένες, καφεστόλη και καβεόλη) αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η μέθοδος παρασκευής παίζει ρόλο, αλλά δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο καφές εσπρέσο και σε ποιες ποσότητες.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές θέλησαν να συγκρίνουν τον καφέ εσπρέσο με άλλες μεθόδους παρασκευής καφέ σε ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω (μέση ηλικία 56 ετών).
Βασίστηκαν σε δεδομένα από 21.083 συμμετέχοντες (11.074 γυναίκες και 10.009 άνδρες) που απάντησαν στην μεγάλη Tromsø Study το 2015-16. Είναι μια μακροπρόθεσμη πληθυσμιακή μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 1974, με τη συμμετοχή κατοίκων της νορβηγικής πόλης Tromsø.
Ελήφθησαν δείγματα αίματος και μετρήθηκε το ύψος και το βάρος του καθενός. Καταγράφηκαν επίσης πληροφορίες σχετικά με άλλους πιθανούς παράγοντες επιρροής:
Οι γυναίκες έπιναν κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από 4 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα, ενώ οι άνδρες έπιναν κατά μέσο όρο σχεδόν 5. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η συσχέτιση μεταξύ του καφέ και της ολικής χοληστερόλης του ορού διέφερε, ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής.
Δεν υπάρχουν ακόμη προφανείς εξηγήσεις για τη διαφορά των δύο φύλων στην απόκριση της χοληστερόλης στην κατανάλωση καφέ.
«Είναι ενδιαφέρον ότι ο καφές περιέχει περισσότερες από χίλιες διαφορετικές φυτοχημικές ουσίες. Η πρόσληψη κάθε ένωσης εξαρτάται από την ποικιλία του καφέ, τον βαθμό καβουρδίσματος, την μέθοδο παρασκευής και το μέγεθος της μερίδας», εξηγούν οι ερευνητές.
Πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι η καφεστόλη και η καβεόλη, καθώς και η αύξηση της ολικής χοληστερόλης, έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, προστατεύουν το συκώτι και μειώνουν τους κινδύνους καρκίνου και διαβήτη, προσθέτουν.
Και σημειώνουν: «Ο καφές είναι το βασικό διεγερτικό που καταναλώνεται πιο συχνά παγκοσμίως. Λόγω της υψηλής κατανάλωσης καφέ, ακόμη και μικρές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την υγεία».
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Παγώνη για κορωνοϊό: Άγνωστο πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία (Video)
Ποια τρόφιμα αποτελούν διπλή «απειλή» για το βάρος σου
Καρκίνος προστάτη: Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο τακτικός έλεγχος
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.