search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:47
MENU CLOSE

Υποκλοπές: Χωρίς τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς παράγοντες η έρευνα της PEGA

03.11.2022 06:00
hackerss

Στη σκιά της των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων στον φιλοκυβερνητικό τύπο για το θέμα των υποκλοπών και την εμπλοκή  της κυβέρνησης, αλλά και του χθεσινού άρθρου στον Economist όπου έθετε σοβαρά ερωτηματικά για την υπόθεση, έφτασε στην Αθήνα η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA προκειμένου να συναντηθεί με πρόσωπα που εμπλέκονται στην ιστορία.

Η κυβερνητική άρνηση να συναντηθεί ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης – πλην του Γιώργου  Γεραπετρίτη – με την αρμόδια επιτροπή έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι ο Economist με άρθρο του αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το θέμα.  

«Η απροθυμία των αξιωματούχων να συναντηθούν με τους ερευνητές εγείρει ανησυχίες πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εμπλέκεται στην προσπάθεια παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.» τονίζει ο Economist και καταλήγει : «Μια κοινοβουλευτική έρευνα ολοκληρώθηκε άδοξα τον περασμένο μήνα, αφότου οι κυβερνητικοί βουλευτές μπλόκαραν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες. Ανάμεσά τους διευθυντές της Intellexa, της ισραηλινής εταιρείας που εμπορεύεται το Predator και ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, τότε επικεφαλής του πολιτικού του γραφείου. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή μπορεί να δυσκολευτεί να λύσει τον γρίφο, όμως εάν βρει αποδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πίσω από τις παρακολουθήσεις, αυτό θα μπορούσε να χαντακώσει τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις εκλογές της άνοιξης».

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου όταν διέρρευσε το πρόγραμμα  της επίσκεψης της PEGA στην Ελλάδα, στο οποίο καταγράφονταν πιθανές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και πρόσωπα σαν τον Φέλιξ Μπίτζιο. Οι πολιτικές ομάδες που μετείχαν στην Επιτροπή, είχαν μάλιστα συμφωνήσει για το πρόγραμμα, το οποίο είχε σταλεί προς έγκριση και στο Προεδρείο του ευρωκοινοβουλίου.

Πέρα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία, στην έρευνα δεν θα πάρει μέρος ούτε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ούτε ο άλλοτε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γρηγόρης  Δημητριάδης, αλλά ούτε οι δύο επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται με το Predator.

Πάντως, πάρα την άρνηση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην έρευνα που κάνει η PEGA και μόνο η παρουσία της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα δείχνει την σημασία που δίνουν οι Eυρωπαίοι στην όλη ιστορία.

Ακόμα φαίνεται ότι τινάζεται στον αέρα η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα  των υποκλοπών αφού από την μία τα δημοσιεύματα του ελληνικού φιλοκυβερνητικού τύπου και από την άλλη η κινητικότητα που υπάρχει στην Ευρώπη κρατούν το θέμα ψηλά στην επικαιρότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε χθες να διαψεύσει ότι παρακολουθείτο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως είχε γράψει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα δημοσίευμα με εικασίες και σχόλια του δημοσιογράφου και υποθέσεις για ένα ζήτημα που δεν προκύπτει να είναι υπαρκτό».

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για το Μέγαρο Μαξίμου αφού πέρα από το γεύμα που θα κάνει η επιτροπή με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τα μέλη της PEGA θα συναντηθούν με τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται με το θέμα  – Τάσο Τέλλογλου (Inside Story), Νικόλα Λεοντόπουλο (Reporters United), Νεκταρία Σταμούλη (Politico, ΑΠΕ), Δάφνη Παπαδοπούλου και Γιάννη Σουλιώτη (Καθημερινή) –  ενώ σήμερα το πρωί θα βρεθούν  με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής Χ. Θεοχάρη, Ν. Καραθανασόπουλο και Σοφία Σακοράφα και θα συναντηθούν και με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, μετά από επιστολή της Όλγας Γεροβασίλη.

Προφανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συνέντευξη τύπου που θα δώσουν αύριο το πρωί τα στελέχη της PEGA, καθώς αναμένεται να αναφερθούν στα συμπεράσματα που έχουν βγάλει για την όλη υπόθεση.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό

Μητσοτάκης για παιδική κακοποίηση: Μάστιγα η οποία έχει πολλές αιτίες

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Λιβύη: Δεν μπορείτε να υπογράψετε συμφωνία με την Τουρκία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:46