search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:56
MENU CLOSE

Έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο το περιστατικό με Τζιτζικώστα στην Τουρκία – «Απαιτούνται διευκρινίσεις»

08.11.2022 21:17
tzitzikwstas_dendias

Διευκρινίσεις για το τι συνέβη με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία, ζητεί o Νάτσο Σάντσες Αμόρ.

Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο εισηγητής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την Τουρκία σημειώνει ότι «η Επιτροπή των Περιφερειών κάνει εξαιρετική δουλειά στο να διατηρεί τα κανάλια ανοιχτά σε τοπικό επίπεδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές, το λυπηρό περιστατικό που επηρέασε τον Αντιπρόεδρο, Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος ταξίδευε στη Σμύρνη για να συμπροεδρεύσει στην ολομέλεια της Γενική Συνέλευσης Ευρώπης-Μεσογείου (ARLEM). Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί».

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πήρε θέση για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του περιφερειάρχη Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Ελλάδας.

Μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού, ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «τεχνικό πρόβλημα» και συνέχισε, προειδοποιώντας την Αθήνα πως «εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε».

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση εδώ. Λόγω τεχνικού προβλήματος καθυστέρησε η είσοδος του Έλληνα πολίτη στη χώρα μας. Μετά την επίλυση αυτού του τεχνικού προβλήματος, ο Έλληνας πολίτης επετράπη να εισέλθει στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «σκοπίμως εφαρμόζει απαγορεύσεις εισόδου Τούρκων αξιωματούχων. Έχουμε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για αυτό το θέμα. Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε».

«Οι επιστολές που στάλθηκαν στον ΟΗΕ έχουν διαταράξει την ισορροπία της Ελλάδας»

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στα νησιά, λέγοντας πως προστατεύουν αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Συνεχίσαμε τα διπλωματικά και νομικά μας βήματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Δύο επιπλέον επιστολές που στάλθηκαν στον ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο έχουν διαταράξει την ισορροπία της Ελλάδας. Αποτρέψαμε εννέα απόπειρες παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία δύο χρόνια από το Ε/κ-Ελληνικό δίδυμο στο πεδίο και στο τραπέζι, τις οποίες και αναφέραμε στην ΟΗΕ».

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μία καμπή» και επανέλαβε ότι μαζί με τα Κατεχόμενα, η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη λύση των δύο κρατών«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε συγκεκριμένα βήματα, όπως η πρωτοβουλία στα Βαρώσια και οι τελευταίες προτάσεις της ΤΔΒΚ» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η αποτελεσματική ηγεσία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή θα είναι μια νίκη για την Ευρώπη. «Η φράση “Η Τουρκία είναι Ευρώπη”, την οποία τονίσαμε στη Διάσκεψη των Πρεσβευτών τον Αύγουστο, συνοψίζει αυτόν τον προσανατολισμό. Η ΕΕ, που έχει παραδοθεί στις απαιτήσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, πρέπει τώρα να αποκτήσει στρατηγική προοπτική», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35 – Στο προσεχές διάστημα άλλα 4 Rafale, ναυπηγείται η δεύτερη φρεγάτα

Επικεφαλής PEGA: Δεν είναι αυτή η τελική έκθεση, αλλά ένα πρώτο σχέδιο

COP27 – Μητσοτάκης: Να βρεθούμε στο κέντρο ενός διαδρόμου που θα επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στην Ευρώπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:56