search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:40
MENU CLOSE

Απεργία 9 Νοέμβρη: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα (photos/videos)

09.11.2022 12:27
apergia_athina0911_new

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, με τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία κατά τις ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους.

Η κεντρική συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην οποία το δίνουν το παρών η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ η ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλα σωματεία εργαζομένων. Στις 10:30 ξεχωριστή συγκέντρωση ξεκίνησε το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και των πορειών που θα ακολουθήσουν, υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, όπου σήμερα (9/11) ο δακτύλιος δεν ισχύει.

Συγκεντρώσεις συλλογικών φορέων και αριστερών οργανώσεων θα πραγματοποιηθούν σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας και όλες θα οδηγηθούν σε πορεία προς τη Βουλή. Προγραμματισμένες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Κουτσούμπας: «Ο ελληνικός λαός δεν θα γίνει συνένοχος»

«Η μεγάλη, σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημά του, δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας αυτού του καπιταλιστικού συστήματος», δήλωσε από το κέντρο της Αθήνας ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Τα Μέσα Μεταφοράς θα κυκλοφορήσουν ως εξής:

– Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ): Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.

– Γραμμές 2 και 3 (Μετρό): 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.

– Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00.

– Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.

– Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.

Η συμμετοχή των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, μετά τις προσφυγές των εταιρειών λειτουργίας, ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο Μετρό, στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ έδωσαν άμεση απάντηση, αποφασίζοντας 24ωρη απεργία, υπό την «ομπρέλα» της ΓΣΕΕ.

Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε νόμιμη την απεργία του Συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, μια απόφαση που χαιρέτισε η ΓΣΕΕ.

Με νεότερες αποφάσεις των εργαζομένων, την Τετάρτη, η Αθήνα θα μείνει χωρίς Μετρό (γραμμές 2&3), χωρίς Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία και «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022» δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησής της.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα – προαστιακός σιδηρόδρομος) καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό Δικαστήριο: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Αθανασίου – Τι είπε για τις σχέσεις Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

Απόπειρα βιασμού στη Νίκαια: «Θα πεθάνει αν την αφήσω έξω» – Η μαρτυρία του άνδρα που έσωσε την 20χρονη (Video)

Φυσικό αέριο: Νέα Navtex για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Δεσμεύεται μεγαλύτερη έκταση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:38