search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:13
MENU CLOSE

Ναύαρχος Αποστολάκης για επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ: Δεν παραχωρούμε τίποτα – Κυριαρχικό μας δικαίωμα τα 12 ναυτικά μίλια (Video)

13.11.2022 21:39
apostolakis-new

«Δεν μπορεί να έχουμε σοβαρά κυριαρχικά δικαιώματα και να μην τα εξασκούμε» δήλωσε ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφορικά με την επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ στα 12 ναυτικά μίλια.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε πως «τώρα είναι η ώρα να γίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που δεχόμαστε απειλές και αμφισβητούνται τα πάντα» και τόνισε ότι «η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας».

»Δεν παραβιάζει τίποτα και ειδικά στις περιοχές που είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, ανατολικά και δυτικά, θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Σε διεθνές δικαστήριο τα θέματα της ΑΟΖ

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε πως «όλα τα κράτη με τα οποία γειτνιάζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους με τη δικιά μας και της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο με τον οποίο θα παραπέμψουμε αυτά τα θέματα σε ένα διεθνές δικαστήριο (εννοώντας το Δικαστήριο της Χάγης)».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση της ΑΟΖ και στο Αιγαίο υποστήριξε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι διεθνούς θαλάσσιας επικοινωνίας. «Με κάποιο τρόπο και με προτάσεις οι οποίες ήδη έχουν συζητηθεί και έχουν μεθοδευθεί, θα μπορούσε να γίνει», εξήγησε.

Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για έντονη αντίδραση της Άγκυρας, απάντησε πως ότι «η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ενός άλλου κράτους».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Αποστολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μεθόδευση του να αποφεύγεις το θερμό επεισόδιο με τέτοιου τύπου παραχωρήσεις, όπως είναι η αναστολή ή η καθυστέρηση αναλήψεως και εκμετάλλευσης των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Θεωρώ ότι θα πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα ότι δεν αφήνουμε τίποτα: Δεν παραχωρούμε κανένα δικαίωμα».

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας»

Η απάντηση του δημοσιογράφου του «Documento» στον Άκη Σκέρτσο

Κώστας Σκανδαλίδης για υποκλοπές: «Ο πρωθυπουργός ενσυνείδητα επέλεξε τον δρόμο της συγκάλυψης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:13