search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:50
MENU CLOSE

Πανικόβλητος ο Ζελένσκι μετά τη λήξη συναγερμού για τον πύραυλο στην Πολωνία

16.11.2022 20:20
zelenski-121-new

Μετά την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Πολωνία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να κατηγορεί τη Ρωσία για τη χθεσινή έκρηξη, την οποία δυτικοί αξιωματούχοι αποδίδουν σε πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ και Πολωνία συμφωνούν πως ο πύραυλος που έπεσε σε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός S-300.

Αν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε από την αρχή να υποστηρίξει την εμπλοκή της Ρωσίας στο χθεσινό χτύπημα στην Πολωνία, τα γεγονότα τον διέψευσαν. Ωστόσο, επιμένει πως ήταν ρωσικός ο πύραυλος επικαλούμενος αναφορές του ουκρανικού στρατού και ζητεί να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης, με τη στάση του να δημιουργεί ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά και το «άδειασμα» από τη Δύση.

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας παράλληλα λόγο για προβοκάτσια, ενώ καθοριστική ήταν και η «επαγγελματική», όπως χαρακτηρίστηκε, στάση των ΗΠΑ, που κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο του διαλόγου για μια διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, πάνω στη βάση του «τίποτα για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».

Σύμπνοια ΗΠΑ και Ρωσίας για Πολωνία

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει καμία ένδειξη που να επιτρέπει την απόδοση της έκρηξης «σε εσκεμμένη, εχθρική επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν συλλεγεί δείχνουν ότι το πλήγμα στην Πολωνία προήλθε από χρήση ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι». Ο πύραυλος ήταν πιθανόν ένας S-300, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Νούντα. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», είπε.

Tα μέλη του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μεταξύ εκείνων που κράτησαν εξαρχής επιφυλλακτική στάση αναφορικά με τις πληροφορίες που διέρρεαν πολωνικά και ουκρανικά ΜΜΕ και τόνιζαν την ανάγκη πλήρους έρευνας. Ήδη από τις πρώτες ώρες ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ήταν “απίθανο” η Ρωσία να εκτόξευσε τον πύραυλο, αλλά δεσμεύτηκε να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, λίγες ώρες αργότερα, στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη χθες Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Βαρσοβίας και της ΕΕ για τις αρχικές εκτιμήσεις τους. «Ο πρόεδρος της Πολωνίας χαρακτήρισε ‘ατύχημα’ την πτώση του πυραύλου. Χθες ακούσαμε την υστερία Πολωνών αξιωματούχων και πολιτικών. Τα πολωνικά τμήματα, που επέτρεψαν στους εαυτούς τους αντιρωσικές επιθέσεις και κάλεσαν τον πρέσβη (Σεργκέι) Αντρέγιεφ τα μεσάνυχτα, δεν θέλουν να απολογηθούν;» διερωτήθηκε μέσω Telegram.

Σε ό,τι αφορά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρά τις αποστάσεις της Δύσης, επιμένει να «βλέπει» ρωσικά ίχνη στον πύραυλο, η Ρωσίδα αξιωματούχος σχολίασε χλευαστικά ότι «κάθεται σε ένα καταφύγιο και δεν καταλαβαίνει γιατί ακόμη και οι πιο διαβόητοι Ρωσόφοβοι αποκήρυξαν την εκδοχή του για έναν ‘ρωσικό πύραυλο στην Πολωνία’. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι τον έβαλαν επικεφαλής μιας συμμορίας ληστών στην Ουκρανία για να κάνει τη βρόμικη δουλειά και όχι να υπαγορεύει στους ‘χειριστές’ του τι να κάνουν».

«Είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα άρχισαν να διατυπώνονται κατηγορίες κατά της Ρωσίας από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Οι αρχές στο Κίεβο φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να κατηγορήσουν τη Ρωσία και να προσπαθούν να εδραιώσουν τη δυτική υποστήριξη καθώς το καθεστώς Ζελένσκι φαίνεται να έχει εξαντλήσει τους προστάτες του», σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε «ένα κακό παράδειγμα» υποστηρίζοντας ότι ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους σε ένα πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν ρωσικός.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, οι παγκόσμιοι ηγέτες μιλούν υπεύθυνα», είπε σε δημοσιογράφους ο Γκέργκελι Γκιούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Αλλά «ο Ουκρανός πρόεδρος, κατηγορώντας αμέσως τους Ρώσους, έκανε λάθος, έδωσε ένα κακό παράδειγμα», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας εν αντιθέσει την επιφυλακτική στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ, όπως άλλωστε έπραξε και το Κρεμλίνο.

Επιμένει χωρίς στοιχεία ο Ζελένσκι

Πάντως, παρά τις διαψεύσεις από τη διεθνή κοινότητα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει στοιχεία για τον ισχυρισμό του.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης. Είπε ότι πιστεύει ότι η χθεσινή έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, προσθέτοντας ότι βασίζει τα συμπεράσματά του σε… αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες «δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί».

Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει καμία πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κίεβο. «Δεν επικοινωνούνε μαζί μας» είπε.

Η Ουκρανία ζητεί την διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων τους. Η Πολωνία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να συμμετάσχει η Ουκρανία στην έρευνα για έναν πύραυλο που έπεσε σε χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία, απάντησε ο Πολωνός πρόεδρος. Ο Ζελένσκι θεωρεί πως θα έπρεπε ήδη να είχε επιτραπεί σε ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης. «Έχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως», είπε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για “πολύ σημαντική κλιμάκωση”. 

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20», εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Υπάρχει «ένα τρομοκρατικό κράτος μεταξύ σας, εναντίον του οποίου πρέπει να αμυνθούμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Ρωσία.

Όταν ζητούσε επέμβαση του ΝΑΤΟ

Άλλωστε, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ήταν εξαρχής ένας από τους ελάχιστους που έσπευσε να «δείξει» προς την πλευρά της Μόσχας. Το παρασκήνιο ήταν έντονο στο Μπαλί όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση των ηγετών της G7, αλλά και σε Ουάσινγκτον, Βαρσοβία και Κίεβο. Το έργο των ηγετών ήταν ακόμα δυσκολότερο, καθώς δεν υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για την προέλευση του χτυπήματος, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε την επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, με κατευναστικό ρόλο να αναλαμβάνουν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ζήτησε να επιβληθεί πάνω από την Ουκρανία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μετά την πτώση πυραύλου στην Πολωνία.

«Ζητάμε να κλείσει ο ουρανός, διότι ο ουρανός δεν έχει σύνορα. Όχι για τους ανεξέλεγκτους πυραύλους. Όχι για την απειλή που εγείρουν για τους γείτονές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», έγραψε στο twitter ο Ρέζνικοφ, για να εισπράξει το κατηγορηματικό «όχι» από τη Γερμανία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Washington Post: Με τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς –  Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα έρθει νύχτα στην Ελλάδα

G20: «Παράπονα» του Σι Τζινπίνγκ στον Τζάστιν Τριντό για τη διαρροή της ιδιωτικής τους συζήτησης (Video)

Οργή Μόσχας για την «προβοκάτσια» στην Πολωνία: «Απολογηθείτε για την αντιρωσική υστερία σας» – Χλευάζει τον Ζελένσκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:46