search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:14
MENU CLOSE

Δίκη για πτήση MH17: Δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ένοχοι για την κατάρριψη

17.11.2022 16:08
ΜΗ17: Πιθανόν να δικαστούν ερήμην οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροπλάνου - Media

Η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη υπόπτων για την κατάρριψη του αεροσκάφους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή, όταν καταρρίφθηκε το αεροσκάφος.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι η MH17 καταρρίφθηκε από την εκτόξευση ενός πυραύλου BUK από ένα αγρόκτημα κοντά στο Περβομάισκ, σκοτώνοντας 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Χέντρικ Στένχαϊς.

«Από τα μέσα Μαΐου 2014 η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο πάνω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Στένχαϊς αναφερόμενος στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε η επιβατική πτήση στις 17 Ιουλίου 2014.

Το ολλανδικό δικαστήριο επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης στους τρεις υπόπτους που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία για τον ρόλο τους στην κατάρριψη της επιβατικής πτήσης MH17.

Οι καταδικασθέντες, δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης, κρίθηκαν ένοχοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους και τον θάνατο και των 298 επιβαινόντων. Πρόκειται για τους Ρώσους Ιγκόρ Γκιρκίν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και τον Ουκρανό Λεοντίν Χαρτσένκο. Ο τέταρτος ύποπτος που δικάστηκε, ο Ρώσος Ολεγκ Πουλάτοφ, αθωώθηκε.

Το δικαστήριο επίσης διέταξε τους καταδικασθέντες να πληρώσουν πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

Οι ύποπτοι καταδικάστηκαν ερήμην και παραμένουν φυγόδικοι. Πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν πρόκειται να τους εκδώσει.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ένοχοι δεν είχαν ασυλία καθώς δεν ήταν μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε «βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου»

Καλιφόρνια: Πήρε ο ύπνος οδηγό και έπεσε πάνω σε 25 αστυνομικούς (Video) 

James Webb: Εντόπισε νέφος σε σχήμα κλεψύδρας κατά τον σχηματισμό νέου άστρου (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:10