search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:18
MENU CLOSE

Πολυτεχνείο: Χιλιάδες κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (Photos/Videos)

17.11.2022 15:37
polytexneio poreia – presveia- new

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε, όπως κάθε χρονιά, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό».

Με επικεφαλής εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων και με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, η πορεία ξεκίνησε από την Σταδίου, για να κατευθυνθεί, όπως κάθε χρόνο, προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Περίπου 400 φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευσαν την ιστορική σημαία έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία στην οποία οι κλούβες της αστυνομίας είχαν δημιουργήσει αδιαπέραστο τείχος, ενώ σταδιακά έφτασαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μπλοκ.

Με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην πορεία βρέθηκε και η Μάγδα Φύσσα, της οποίας ο γιος Παύλος δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Στην πορεία του Πολυτεχνείου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από την σύντροφό του και στελέχη του κόμματός του.

Παρών, όπως κάθε χρόνο και ο γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ και η Αλέκα Παπαρήγα πορεύτηκε με το «πι».

Νωρίτερα, στο κάτω μέρος της πλατείας Κλαυθμώνος, σημειώθηκαν επεισόδια όταν αντιεξουσιαστές έριξαν βόμβες μολότοφ κατά οχήματος της αστυνομίας.

Η πορεία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με χιλιάδες κόσμου να δημιουργούν μια από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, όπου υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 40.000 άτομα.

Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

Το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε κλειστό για τους οδηγούς, λόγω της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, ανήμερα της επετείου της φοιτητικής εξέγερσης του ΄73.

Η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποιήθηκε κάτω από ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό καθώς πάνω από 5.000 ένστολοι βρίσκονταν στους δρόμους, ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις για αποκλεισμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και προσωρινό κλείσιμο σε σταθμούς του μετρό.

Σημειώνεται πως σε ισχύ θα είναι οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου. Ακόμη, τα δρομολόγια και οι στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ έχουν τροποποιηθεί.

Όσον αφορά τις σταθερές συγκοινωνίες, άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του μετρό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ και η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο του μετρό διεξάγεται κανονικά.

Πολυτεχνείο: Δεκαεπτά προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας

Πολυτεχνείο: Το μεσημέρι η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν (Video)

Συναγερμός για τη κακοκαιρία: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και έντονα φαινόμενα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:17