search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:26
MENU CLOSE

Κακοκαιρία «Fobos»: Έρχεται και στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο- Σημαντικά ύψη βροχής στα δυτικά (Photos/Videos)

18.11.2022 15:43
kakokairia fobos098- new

Με τον Νοέμβριο να μοιάζει περισσότερο ανοιξιάτικος παρά φθινοπωρινός και με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ερχόμαστε στο Σαββατοκύριακο που αλλάζει όμως ο καιρός στην χώρα μας .

Το νέο «κύμα» κακοκαιρίας επηρεάζει κυρίως τα δυτικά – ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Η κακοκαιρία «Fobos» όπως δόθηκε από την ομάδα της Κεντρικής Μεσογείου θα επηρεάσει σημαντικά τα βορειοδυτικά Βαλκάνια (την περιοχή Μαυροβουνίου) το Σάββατο και την Κυριακή, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.



Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, ομαλά εξελίσσονται οι καιρικές συνθήκες στη χώρα μας με τοπικές βροχές στη δυτική, την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα ενώ στα δυτικά το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα στα δυτικά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα πιθανόν κατά τόπους και κατά περιόδους να είναι ισχυρά. Στον σχετικό χάρτη διακρίνονται οι περιοχές που θα δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη υετού (24h) για όλη την Παρασκευή.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν απλώς λίγες νεφώσεις οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή την εποχή βρισκόμαστε κατά 4 με 5 βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της ΕΜΥ.


Για το Σάββατο στη χώρα μας θα υπάρξει ύφεση των καιρικών φαινομένων στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και θα εκδηλωθούν βροχές στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα καθώς και σποραδικές καταιγίδες. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για το Σάββατο δεν προβλέπεται το σύστημα αυτό να επηρεάσει σημαντικά την χώρα μας, παρά μόνο με πρόσκαιρη ένταση των βροχοπτώσεων στα Βορειοδυτικά το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Την Κυριακή στο Ιόνιο, τα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, θα έχουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και κυρίως στα βορειοδυτικά όπως διακρίνεται και στους δύο χάρτες (στον δείκτη EFI και τον 24ωρο υετό) πιθανώς να είναι ισχυρά (με πορτοκαλί δείκτη EFI -Extreme Forecast Index- επιπέδου 0,7.

Την Κυριακή στο Ιόνιο, τα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, θα έχουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και κυρίως στα βορειοδυτικά όπως διακρίνεται και στους δύο χάρτες (στον δείκτη EFI και τον 24ωρο υετό) πιθανώς να είναι ισχυρά (με πορτοκαλί δείκτη EFI -Extreme Forecast Index- επιπέδου 0,7.

Τη Δευτέρα θα διατηρηθεί περίπου το ίδιο σκηνικό του καιρού με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα με σταδιακή ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια.

Την Τρίτη στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα θα έχουμε αρχικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που γρήγορα όμως θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα όμως ο καιρός και πάλι θα παρουσιάσει επιδείνωση καθώς από το μεσημέρι στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές κυρίως από το βράδυ και τα φαινόμενα αυτά αργά τη νύχτα θα επεκταθούν ανατολικότερα.

Έτσι και πάλι την Τετάρτη σε όλη τη χώρα θα έχουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές με βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά.


Η εξέλιξη της κακοκαιρίας από την Ιταλία


Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από την Ιταλία πρόκειται να κινηθούν προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας σημαντικά ύψη βροχής στα δυτικά τμήματα της χώρας.



Από την Παρασκευή  έως τουλάχιστον και την ερχόμενη Δευτέρα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη διέλευση διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών, με αποτέλεσμα την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κατά διαστήματα, κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr , τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες της Κυριακής 20/11 θα είναι κατά τόπους έντονα στα δυτικά τμήματα, ενώ έως τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 21/11 θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Δυτική Ελλάδα και κυρίως η Ήπειρος, τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί ήδη σημαντικά ύψη βροχής και λαμβάνοντας υπ΄ όψη τα προγνωστικά δεδομένα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ευρύτερη περιοχή.

Στο παρακάτω βίντεο, απεικονίζεται η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών, με τα εκτιμώμενα ύψη βροχής και το πεδίο των ανέμων ανά τρίωρο, όπως υπολογίστηκαν από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 18/11 έως τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 21/11/2022.

Άστατος θα είναι ο καιρός και σήμερα με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Ανάλογος και αύριο ο καιρός, ενώ Κυριακή και Δευτέρα τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν και θα γενικευτούν, δίχως να επηρεάζεται σημαντικά η Αττική.

Διαβάστε επίσης:

Gov.gr: Ποιες υπηρεσίες θα είναι εκτός λειτουργίας από 23:00 έως 9:00

Τέλη Κυκλοφορίας 2023: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια – Πώς θα τα εκτυπώσετε, τι θα πληρώσετε

Νέα καταγγελία – σοκ στο Ηράκλειο: Βίαζε από τα 5 της και για 7 χρόνια την ανήλικη αδερφή των φίλων του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:26