search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:00
MENU CLOSE

Μυστήριο με τον αιφνίδιο θάνατο του υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας – Οι φήμες για ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

29.11.2022 16:15
makei_new

Ο Βλαντίμιρ Μακέι, 64 χρόνων, ήταν πιστός συνεργάτης του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και δεν είχε κάποιο ιστορικό ιατρικών προβλημάτων. Τι συνέβη, λοιπόν, στον Λευκορώσο υπουργό Εξωτερικών; Ο ξαφνικός θάνατος του Βλαντίμιρ Μακέι ανακοινώθηκε το Σάββατο (26/11), χωρίς να διευκρινίζεται η αιτία.

«Ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Μακέι πέθανε ξαφνικά», ανέφερε η λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Μακέι ήταν επικεφαλής της λευκορωσικής διπλωματίας από το 2012, δεν είχε κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας και χθες Δευτέρα (28/11), επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας, επιτρέποντας τη διέλευση ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της για την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του Βλαντίμιρ Μακέι, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «θρηνεί τον απροσδόκητο θάνατο» ενός «εξαιρετικού» κρατικού λειτουργού, ενός «αληθινού πατριώτη και αληθινού φίλου» της Ρωσίας.

«Το 2020 ο Βλαντίμιρ Μακέι πρόδωσε τον λευκορωσικό λαό και υποστήριξε την τυραννία. Έτσι θα τον θυμούνται οι Λευκορώσοι», σχολίασε η επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τσικανόβσκαγια, η οποία ζει στο εξωτερικό.

Ο Βλαντίμιρ Μακέι ήταν η βασική οδός επικοινωνίας της Δύσης με την Λευκορωσία και πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ήταν ο επικεφαλής του προσωπικού επιτελείου του Λουκασένκο. Ήταν ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που είχε επιβιώσει από τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν το 2020, μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο, που προκάλεσε πρωτοφανείς διαδηλώσεις στη χώρα.

«Ο Βλαντίμιρ Μακέι πέρασε πολλά χρόνια ξεπλένοντας τον Λουκασένκο στη Δύση και καλύπτοντας τα εγκλήματά του», υποστήριξε ο σύμβουλος της Σβετλάνα Τσικανόβσκαγια, Φράνακ Βιάτσορκα, προσθέτοντας ότι «είναι αναμφισβήτητα μία απώλεια για τον Λουκασένκο».

Τον Φεβρουάριο, πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μακέι έδινε διαβεβαιώσεις ότι «ούτε ένας» Ρώσος στρατιώτης δεν θα παρέμενε στη Λευκορωσία μετά τις κοινές ασκήσεις με την Μόσχα, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο λίγες μέρες μετά, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας και το λευκορωσικό έδαφος. Έκτοτε, η Λευκορωσία επέτρεψε ανοιχτά στους Ρώσους να χρησιμοποιούν το έδαφός της για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος Λουκασένκο προσπαθεί να μην εμπλακούν οι δικές του δυνάμεις στον πόλεμο.

Ο Μακέι υπερασπίστηκε την θέση της χώρας του, μιλώντας στον ΟΗΕ, όπου ισχυρίστηκε ότι «η Δύση έχει την πλήρη ευθύνη για την αιματοχυσία στην Ουκρανία», διότι «κατέστησε αναπόφευκτη την σύγκρουση».

Τα δυτικά ΜΜΕ τονίζουν ότι ο Μακέι πέθανε ξαφνικά λίγες ώρες αφότου είχε συναντηθεί με απεσταλμένο του Πάπα. Με αφορμή την συνάντηση αυτή κυκλοφόρησαν φήμες ότι στο τραπέζι είχε τεθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος και αναλυτής θεμάτων της πρώην ΕΣΣΔ, Ντένις Καζακίεβιτς, εκτίμησε ότι «οι εξελίξεις στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να επιταχυνθούν δραματικά» μετά τον θάνατο του Μακέι, που είχει «κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση κάποιου είδους ισορροπίας για τον Λουκασένκο».

Διαβάστε επίσης:

Κίμ Καρντάσιαν: Πήρε θέση για την καμπάνια της Balenciaga, μετά την κατακραυγή – Νέα συγγνώμη από τον οίκο μόδας

Κορωνοϊός: Γιατί η Κίνα επιμένει σε σκληρά lockdowns – Οι φόβοι για την πανδημία μετά την καταστολή

Σκύλος «πυροβόλησε» και σκότωσε το αφεντικό του στο κυνήγι (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:58