search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:04
MENU CLOSE

Σεισμός στην Εύβοια: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά τη νέα δόνηση

29.11.2022 23:30
seismografos-new

Αλλάζουν οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων μετά τη νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Νότια Εύβοια.

Λέκκας: Περιπλέκεται το θέμα, παρακολουθούμε την εξέλιξη

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 5 Ρίχτερ στη νότιο Εύβοια, που ταρακούνησε την Αττική.
Ο κ. Λέκκας, επεσήμανε ότι η αποψινή σεισμική δόνηση ήταν μεγαλύτερη από την πρωινή, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.
«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ . Όπως τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.

Λέκκας: Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και πρέπει να περιμένουμε

Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τον βραδινό σεισμό το μέγεθος του οποίου ήταν τελικά 5,2 Ρίχτερ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό. Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά πρέπει να περιμένουμε». Κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

Τσελέντης: Αλλάζουν τα δεδομένα

Σε ανάρτησή του, ο Άκης Τσελέντης έγραψε τα εξής:

Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία.

Χουλιάρας: Ισχυρή η σεισμική δόνηση

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας ανακοίνωσε τον σεισμό που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη νότια Εύβοια, γράφοντας στα social media:

«Ανακοίνωση σεισμού της 29/11/2022: Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 22:06 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6 χλμ. ΝΑ των Ζαρακών Ευβοίας.»

Παπαδόπουλος: Συνιστούμε ψυχραιμία – Η φύση μας έδωσε στοιχεία – Ο πρωινός δεν ήταν ο κύριος σεισμός

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10:06 το βράδυ από τον ίδιο εστιακό χώρο στην Εύβοια. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, πρόσθεσε, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ταρακούνησε και την Αττική- Ανάστατοι οι κάτοικοι

Ειδικό Δικαστήριο: Ουδέποτε ο Παπαγγελόπουλος παρενέβη στο έργο μου, κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου – Τι είπε για τη Novartis

Κεραμέως: Πανό, συνθήματα και αποδοκιμασίες σε εγκαίνια σχολείου στην Κέρκυρα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:02