search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:04
MENU CLOSE

Παπαζάχος: «Υπάρχει η πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού στο μέλλον» – Αιχμές για την κόντρα Τσελέντη-Παπαδόπουλου (videos)

30.11.2022 15:35
papazachos_new

Αιχμές για την κόντρα των σεισμολόγων Άκη Τσελέντη και Γεράσιμου Παπαδόπουλου, σχετικά με τον σεισμό 5 Ρίχτερ της Τρίτης (29/11) στην Εύβοια, άφησε ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος.

«Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει αλλά στη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοήθησουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσει την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

«Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή, που είναι ελάχιστα μελετημένη», ανέφερε ο καθηγητής Γεωδυναμικής στο ΑΠΘ, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα και ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον.

Ερωτηθείς για το τι μέγεθος σεισμού θα πρέπει να περιμένουμε, ανέφερε ότι «ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 – 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο».

«Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς, οι κάτοικοι να οπλιστούν με υπομονή»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, τις επόμενες μέρες θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς. «Αποκλείω το φαινόμενο να ολοκληρωθεί σύντομα. Τις επόμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες μέρες για την αποφυγή πανικού σε περίπτωση νέου σεισμού.

«Παλιά σπίτια που έχουν ανεπάρκεια αντισεισμική, δεν μπορούν να κατοικηθούν», συμπλήρωσε ο ειδικός, προτρέποντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλή κατοικία.

Άγρια κόντρα Τσελέντη – Παπαδόπουλου στον «αέρα»

Νωρίτερα, άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ των σεισμολόγων Άκη Τσελέντη και Γεράσιμου Παπαδόπουλου, με αφορμή τον σεισμό 5 Ρίχτερ της Τρίτης (29/11).

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ασυνεννοησία των σεισμολόγων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος –χωρίς να τον κατονομάσει- αναφέρθηκε στον κ. Τσελέντη, λέγοντας πως «δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας, κι αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση».

«Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το πούμε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει», κατέληξε.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε στην εκπομπή του MEGA και έδωσε τη δική του αιχμηρή απάντηση, σε όσα είπε ο συνάδερφός του. «Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί του προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες», είπε αρχικά, εμφανώς εκνευρισμένος.

«Σχετικά με τις εκτιμήσεις μου χθες, δεν ήμουν καθόλου επιπόλαιος. Είπα στον κόσμο να μην μπαίνει στα πέτρινα σπίτια», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε εκ νέου στον κ. Παπαδόπουλο, κατηγορώντας τον πως οικειοποιείται τίτλους για να κοροϊδεύει τον κόσμο.

«Να θυμίσω και κάτι άλλο: Αγωνίστηκα ένα χρόνο να “μαζέψω” τη Θήβα, που την είχε ανεβάσει στα κάγκελα, μιλώντας για σεισμό 7 Ρίχτερ. Είχε πει ότι θα κάνει 7,5 Ρίχτερ και είχε τρελαθεί ο κόσμος», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Κέρδισε τη «μάχη» με τον κορωνοϊό και βγήκε από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία»

Κακοκαιρία «Ariel»: Μήνυμα από το 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά – «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, περιορίστε τις μετακινήσεις»

Η ανάρτηση που έκανε την Έμμα να δωρίσει τα όργανα της – Το συγκινητικό «ευχαριστώ» μεταμοσχευμένης ασθενούς με κυστική ίνωση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:02