search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Τουρκία – Πανηγυρίζουν τα ΜΜΕ για τα F-16: Κανένας όρος πλέον για την αγορά τους (Video)

07.12.2022 13:15
Η «ρωσική» παγίδα: Γιατί τα τουρκικά F-16 δεν χτυπούν τις δυνάμεις του Χαφτάρ (Photo) - Media

Πανηγυρικοί είναι οι σημερινοί (7/12) τίτλοι των τουρκικών εφημερίδων μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αφαιρεθούν πλήρως από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό εξοπλισμό οι διατάξεις που έθεταν περιορισμούς στην Τουρκία όσον αφορά την πώληση F-16.

Πλέον, στην Άγκυρα εκτιμούν ότι έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, που αναφέρει ότι διαθέτει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου NDAA, έχουν καταργηθεί οι σχετικές ρήτρες που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχε ζητηθεί να τεθούν από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και τον Κρις Πάππας

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό κείμενο της Βουλής απαγορευόταν στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο Τζο Μπάιντεν παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις.

Το πρακτορείο Anadolu υποστηρίζει μάλιστα ότι «καθοριστικές για την εξέλιξη αυτή ήταν οι προσπάθειες στην Ουάσινγκτον Τούρκων διπλωματών και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Με την αφαίρεση των σχετικών άρθρων η δυνατότητα να υπάρξουν περιορισμοί στην αγορά F-16 δεν είναι πια στις δυνατότητες του Κογκρέσου».

Προσθέτει πάντως το τηλεγράφημα ότι «μέλη του Κογκρέσου, ειδικά ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι γνωστοί για τις αντι-τουρκικές θέσεις τους και κοντά στο ελληνοκυπριακό λόμπι, διακηρύσσουν ότι θα εμποδίσουν την πώληση F-16 στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία».

Το Anadolu θυμίζει, τέλος, ότι η Τουρκία «απαιτεί 40 νέα F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό για άλλα 80 από τις ΗΠΑ».

Τσαβούσογλου: Να οριστικοποιηθεί το συντομότερο η άρση των όρων

Από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η άρση περιορισμών από τις ΗΠΑ για την πώληση των F-16 είναι ένα θετικό βήμα που πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο.  

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για το θέμα των F-16 κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (7/12) με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών υποθέσεων της Μολδαβίας, Νίκου Ποπέσκου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν φάνηκε να θεωρεί ότι το Κογκρέσο έβαλε σαφέστατους όρους στην Τουρκία για την αγορά των F-16

Διαβάστε επίσης:

Πολύ σημαντική ανακάλυψη απολιθώματος στην Αυστραλία ηλικίας 100 εκατ. ετών – Τα μυστικά που κρύβει (photos/videos)

Ιταλία: Ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν μπογιές στη Σκάλα του Μιλάνου (photos/videos)

Γερμανία: 25 συλλήψεις ακροδεξιών της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» – Σχεδίαζαν πραξικόπημα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43