search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 10:48
MENU CLOSE

Η αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2259
8/12/2022
08.12.2022 06:00
amintiki viomixania new

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις για το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του 33ου Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ (Greek Economic Summit) το οποίο διοργανώθηκε αυτή την εβδομάδα από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Τα παραπάνω θέματα αναπτύχθηκαν στο πάνελ με τίτλο «H αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας», στο οποίο μίλησε ο Νίκος Παπάτσας, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ), η οποία διαθέτει 44 εταιρείες ενεργά μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 95% της ΕΑΒΙ.

Στην αναλυτική ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΛΕΑΑ αναφέρθηκε σε μια σειρά διαχρονικών προβλημάτων που απασχολούν την ΕΑΒΙ, όπως η απουσία της κρατικής πολιτικής για την ορθή στήριξη της ΕΑΒΙ, τη στιγμή που πολλές χώρες της Ε.Ε. διαθέτουν μια ευέλικτη πολιτική για την ενίσχυση της αμυντικής τους βιομηχανίας, η οποία, όπως αποδεικνύεται από την πραγματικότητα, παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αναφέρθηκε επίσης στη γενική απαίτηση για συμμετοχή της ΕΑΒΙ έως το 30% της αξίας ενός εξοπλιστικού προγράμματος, η οποία όμως, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, για διάφορους λόγους δεν έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ορισμένα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιούνται από ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, όπου δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη βιομηχανική συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών και της ΕΑΒΙ.

Φωτεινές εξαιρέσεις

Αν εξαιρέσουμε κάποια φωτεινά παραδείγματα, όπως η περίπτωση της Thales Hellas, η οποία έχει λάβει συμβάσεις βιομηχανικής συνεργασίας από ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, το μόνο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι πολλές υποσχέσεις από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες και αμέτρητα Μνημόνια Κατανόησης (MOU) με ελληνικές εταιρείες, τα οποία δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανική συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών και των ξένων προμηθευτών στο πλαίσιο της υλοποίησης των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, έχει φέρει σε γενικές γραμμές θετικά αποτελέσματα για την εγχώρια βιομηχανία και την οικονομία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας της ΕΑΒΙ με ξένες αμυντικές βιομηχανίες είναι η περίπτωση αμερικανικής εταιρείας, η οποία έλαβε πριν από χρόνια από την Ελλάδα συμβάσεις συνολικού ύψους 4,2 δισ. δολαρίων και επέστρεψε στη χώρα μας μέσα σε μια περίοδο 15-20 ετών, άμεσα και έμμεσα, το 55% της αξίας του συμβολαίου!

Η συνεργασία της ΕΑΒΙ με την εν λόγω αμερικανική εταιρεία βοήθησε μεταξύ άλλων στη ραγδαία διαχρονική αύξηση των εξαγωγών αμυντικών συστημάτων ελληνικής κατασκευής, των οποίων η συνολική αξία το 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ!

Αν και το παραπάνω παράδειγμα αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη της επιτυχίας των συνεργατικών σχημάτων μεταξύ της ΕΑΒΙ και ξένων εταιρειών, ο Ν. Παπάτσας πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση της γενικής απαίτησης που ισχύει για τη συμμετοχή της ΕΑΒΙ στο 30% της αξίας κάθε ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος.

Αναδιαμόρφωση συνεργασιών

Στόχος πλέον θα πρέπει να είναι η αναδιαμόρφωση της συνεργασίας που έχει η ΕΑΒΙ με τους ξένους προμηθευτές, ώστε να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια των συμπαραγωγών των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που παραγγέλνονται για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και να επεκταθεί διαχρονικά σε ένα ευρύτερο φάσμα διαχρονικών βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τους ξένους προμηθευτές.

Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της ΕΑΒΙ σε ευρύτερες πλατφόρμες βιομηχανικής συνεργασίας του ξένου προμηθευτή, στη συμμετοχή της ΕΑΒΙ στη διαχρονική εφοδιαστική αλυσίδα των οπλικών συστημάτων του προμηθευτή, την αγορά ελληνικών συστημάτων από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας από όπου προέρχεται ο προμηθευτής και τη διάχυση των νέων τεχνολογιών.

Το βέλτιστο, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν να επιτευχθεί μια επιστροφή στην ΕΑΒΙ του 30% της αξίας του εξοπλιστικού προγράμματος και όχι αναγκαστικά η συμπαραγωγή μόνο των οπλικών συστημάτων που αγοράζονται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Όταν υπάρχει ένα σαφές αλλά ευέλικτο σχέδιο για υποχρέωση βιομηχανικής συνεργασίας με τους ξένους προμηθευτές δημιουργούνται θαύματα και οι εταιρείες της ΕΑΒΙ μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες προς όφελος της οικονομίας και της χώρας.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη εταιρείες της ΕΑΒΙ που αποτελούν «μικρά διαμάντια στον παγκόσμιο σκληρό ανταγωνισμό» και ότι, στο πλαίσιο μεγαλύτερων ευκαιριών, η ιστορική συγκυρία επιβάλλει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε οι εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να αδράξουν την ευκαιρία.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τον συντονισμό των αμυντικών βιομηχανιών αλλά και «απεξάρτηση από ρωσικά συστήματα», επομένως θα χρειαστεί υποστήριξη «της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα νέα συστήματα».

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου: Το κυνήγι των εξοπλισμών και οι ευτυχείς συγκυρίες

ΣΥΡΙΖΑ: «Τρέχουν» για τα ψηφοδέλτια

Ο Ανδρουλάκης παρουσιάζει την απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην κρίση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 10:48