search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 17:05
MENU CLOSE

Μακρόν: Επιχειρεί να καθησυχάσει τους Γάλλους για τον κίνδυνο μπλακ άουτ

09.12.2022 06:00
gallia blackout87- new

Συνήθεια έχει γίνει πλέον για την γαλλική κυβέρνηση: οι κεραυνοί πέφτουν όταν ο πρόεδρος λείπει.

Την 1η Δεκεμβρίου, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν δεχόταν τις επιδαψιλεύσεις του Τζο Μπάιντεν στον φωταγωγημένο και στολισμένο Λευκό Οίκο, στην Γαλλία φούντωνε η συζήτηση για τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Ο πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τους Γάλλους: «Μην πανικοβάλλεστε, δεν είναι χρήσιμο», είπε στο κανάλι TF1 το Σάββατο.

Την επόμενη μέρα η εφημερίδα Le Parisien κυκλοφόρησε με συνέντευξη του Μακρόν, ο οποίος έλεγε ότι «δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό». Η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε όλα τα σενάρια, αλλά «αυτό είναι το καθήκον μας», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος.

Τρεις μέρες αργότερα, στην Αλβανία, ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε: «Σενάρια τρόμου, δεν μου ταιριάζουν». Ήταν Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου και τόνισε: «ο ρόλος των δημόσιων αρχών δεν είναι να διασπείρουν τον φόβο, ούτε να κυβερνούν με τον φόβο. Δεν είναι ο ρόλος μας να αρχίσουμε να φοβίζουμε τους ανθρώπους με ακραία σενάρια. Σταματήστε τα όλα αυτά».

Διαβεβαιώσεις που δεν πείθουν

Όμως εκπρόσωπος της Enedis, της δημόσιας εταιρίας διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου προκάλεσε σοκ όταν δήλωσε στο κανάλι BFM TV ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν μηχανική υποστήριξη στο σπίτι τους «δεν θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα», αλλά θα παρακολουθούνται και αν χρειαστεί θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία για να μην έχουν πρόβλημα σε περίπτωση διακοπών ρεύματος.  Η κουβέντα άναψε από τη μια στιγμή στην άλλη, παρά τις προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν να καθησυχάσει τους Γάλλους.

Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αυτή η ανησυχία; Ο πρόεδρος ζήτησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να ενημερωθεί ο πληθυσμός για πιθανές διακοπές ρεύματος, αλλά χωρίς αναφορές σε λεπτομέρειες των κυβερνητικών σχεδίων για να αποφευχθεί ο πανικός.

Υποτίθεται ότι όλες οι υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Ήδη το υπουργείο μεταφορών έχει ενημερώσει ότι σε  περίπτωση προβλημάτων στο δίκτυο θα ακινητοποιηθούν τα τρένα και ο προαστιακός. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν τα σχολεία και το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι τα αστυνομικά τμήματα θα λειτουργήσουν με γεννήτριες.

Η ενημέρωση από όλα τα υπουργεία για τα σχέδια που έχουν σε περίπτωση που πέσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης έγινε στο όνομα της διαφάνειας. «Δεν θεωρούμε ηλίθιους τους Γάλλους», είπε χαρακτηριστικά ένας σύμβουλος της πρωθυπουργού.

Χιονοστιβάδα ανησυχιών

Ωστόσο οι διάφορες διαρροές μπορεί να αποδειχτούν εκρηκτικές. «Σε μία κοινωνία της πληροφορίας δεν μπορείς να προετοιμάζεσαι με πονηριές», δήλωσε η Ολιβιά Γκρεγουάρ, υπουργός με αρμοδιότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Αν κάτι δεν λέγεται, θεωρείται αμέσως αδιαφανές, κρυφό, άρα ύποπτο. Αν δεν δοθούν εξηγήσεις, τότε θεωρείται πρόσχημα για να μην επικρατήσει τρόμος στον πληθυσμό».

Όμως τα σχέδια για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου μπλακ- άουτ έχουν προκαλέσει το φαινόμενο της χιονοστιβάδας: η εφαρμογή Ecowat, που προειδοποιεί τους χρήστες έξυπνων κινητών για τον κίνδυνο διακοπής ηλεκτροδότησης κατέβηκε από ένα εκατομμύριο χρήστες τη Δευτέρα, ενώ άλλοι 570.000 έχουν εγγραφεί για να τους αποστέλλονται ειδοποιήσεις μέσω SMS. Οι Γάλλοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο, παρά τις προσπάθειες του προέδρου Μακρόν.

Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί έπρεπε να κλείσουν 20 πυρηνικοί αντιδραστήρες για συντήρηση, ενώ το δίκτυο δεν αντέχει και γιατί τα σχολεία είναι ανοιχτά ενώ στη διάρκεια της πανδημίας έκλεισαν.

Η αντιπολίτευση στρέφει τα βέλη της κατά του Εμανουέλ Μακρόν. «Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μηχανήματα λόγω προβλημάτων υγείας δεν έχουν σημασία για την κυβέρνηση», σχολίασε η Μαρίν Λε Πεν.

Οι πρώτοι που έχουν πανικοβληθεί φαίνεται πως είναι οι πολιτικοί σύμβουλοι στο προεδρικό μέγαρο. «Έρχεται κάποια στιγμή που ο φόβος είναι περισσότερο παραλυτικός, παρά ενεργοποιεί», σχολίασε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου.

Οι έξι στους δέκα Γάλλους ανησυχούν ιδιαιτέρως για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση στη διάρκεια του χειμώνα, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης του IFOP και το μόνο θέμα που συζητείται περισσότερο είναι οι συνέπειες του πληθωρισμού.

Μήπως όμως ανησυχούν τόσο πολύ ακριβώς επειδή ακούν προσεκτικά τον πρόεδρο;

Στις 14 Ιουλίου ο Μακρόν είχε προβλέψει ότι μπορεί να γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης «στην κορύφωση του χειμώνα». Έναν μήνα αργότερα ζήτησε από τους Γάλλους «να δεχτούν να πληρώσουν το τίμημα της ελευθερίας» . Και στις 24 Αυγούστου μίλησε για «το τέλος της αφθονίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν μισεί να κομίζει κακές ειδήσεις, προτιμά να είναι κομιστής καλών νέων. Όμως, όπως παρατηρεί ο πολιτικός αναλυτής Φρεντερίκ Νταμπί, «τα αντικρουόμενα μηνύματα, μεταξύ ανησυχίας και διαβεβαιώσεων, προκαλεί ανησυχία και ερωτήματα σε ένα κλίμα κατήφειας».

Διαβάστε επίσης:

Megflix: Οργισμένη διάψευση από το Μπάκιγχαμ μηνύματος που έπαιξε στο ντοκιμαντέρ για τον Χάρι και τη Μέγκαν

Υποκλοπές: Στη δημοσιότητα ο τιμοκατάλογος του Predator

Βίκτορ Μπουτ: Το «πλούσιο» βιογραφικό του Ρώσου «εμπόρου του θανάτου» που οι Αμερικανοί αντάλλαξαν με την Μπρίτνι Γκράινερ (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 16:57