search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:47
MENU CLOSE

Σεισμός στην Εύβοια: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι – Πρόκειται για μετασεισμό των 5 Ρίχτερ (Videos)

14.12.2022 18:10
seismos evoia 765- new

Δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα οι σεισμολόγοι από την σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 17.28  στα Νέα Στύρα Εύβοιας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν στα 13,5 χλμ ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 8 χλμ νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο που μίλησε στην ΕΡΤ, «ο σεισμός έχει μέγεθος 4,3 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται στη Νέα Στύρα της Νότιας Εύβοιας δηλαδή στην περιοχή που είχε ενεργοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Από τότε συνεχίζονται οι μετασεισμοί» είπε και συνέχισε: «Έχω λοιπόν την γνώμη ότι και ο σημερινός εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ όπου έγινε το βράδυ στις 29 Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή. Δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».

Λέκκας: Μετασεισμός της δόνησης των 5 Ρίχτερ

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος  Λέκκας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η σημερινή δόνηση εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ και είναι στο ίδιο σεισμογόνο ρήγμα.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο. Ο σεισμός εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία των 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες, στο ίδιο επίκεντρο.

Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι, θεωρούμε ότι έχει εξαντλήσει τη δυναμικότητά του και πάμε σε περίοδο ομαλότητας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, αφού δεν ξέρουμε για το συγκεκριμένο ρήγμα τα ειδικά χαρακτηριστικά του. 

«Ο αστικός ιστός της περιοχής αντέχει, έχουμε να κάνουμε με πετρώματα ιδιαίτερα ανθεκτικά», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Μιλώντας και στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας τόνισε:

«Ο σεισμός είχε ένα μέγεθος της τάξεως των 4,3 βαθμών. Εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή στην οποία είχαμε την εκδήλωση του σεισμού των 5,1 βαθμών στις 29 Νοεμβρίου. Θεωρείται τουλάχιστον σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις, ένα γεγονός που εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία και έχουμε να κάνουμε με ακόμη περισσότερο απομείωση της ενέργειας που υπάρχει στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μία περίοδο κανονικότητας (…) Είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλους σεισμούς στα ίδια μεγέθη και θα έλεγα ότι είναι και θετικό να έχουμε, γιατί θα εκτονωθεί πολύ γρήγορα η δύναμη».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου είχε σημειωθεί δόνηση 5 Ρίχτερ νοτιοανατολικά των Ζαράκων και ακολούθησαν έξι σεισμικές δονήσεις με την μεγαλύτερη να φθάνει τα 3,2 Ρίχτερ. Το πρωί της ίδια ημέρας, το άγνωστο ρήγμα έδωσε σεισμό 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Εύβοια 4,3 Ρίχτερ, αισθητός στην Αττική

Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: Συνελήφθη ο «Μιχάλης» από τον Πειραιά – Έρευνα των αρχών στο σπίτι του

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για την επιστροφή τους στα νοσοκομεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20