search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:41
MENU CLOSE

«Φωτιά» έχει πάρει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

16.12.2022 18:48
agora xristoygenna- new

Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές τις ημέρες των Χριστουγέννων μετά και τις μεγάλες αυξήσεις που αποτυπώνονται στις τιμές των κρεάτων, οπωροκηπευτικών και παραδοσιακών γλυκών.

Μάλιστα, οι κρεοπώλες αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις στο κρέας ξεπερνούν κατά πολύ το 20% σε σχέση με το 2021. 

Δηλαδή, μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων που πέρυσι, την περίοδο των Χριστουγέννων, πλήρωνε για κρέας 70 ευρώ, φέτος θα πληρώσει πάνω από 85 ευρώ. Πολίτες αναφέρουν πως φέτος θα περιορίσουν πολύ τις αγορές τους, διότι δεν βγαίνουν πλέον οικονομικά .

Ειδικότερα οι τιμές στα κρέατα διαμορφώνονται ως εξής:

  • στο αρνί 60%… με το προϊόν να πωλείται στα 12 ευρώ
  • στο χοιρινό 71%… με το προϊόν να πωλείται στα 7 ευρώ
  • στο μοσχάρι 24%… με το προϊόν να πωλείται στα 13 ευρώ
  • στη γαλοπούλα 42-72%… με το προϊόν να πωλείται στα 11,5 ευρώ

Αυξημένες όμως είναι και οι τιμές στα κηπευτικά με τη χονδρική τιμή στις πατάτες να έχει διαμορφωθεί στα 0,70 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν στα 0,45 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια στα 0,40 ευρώ το τεμάχιο από 0,25 πέρυσι.

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές και των τυροκομικών εμφανίζοντας αύξηση έως και 40%, κάτι που το καταγράφει και η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε σχέση με πέρυσι.

Ίδια εικόνα παρατηρείται στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία, όπου οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες (οι τιμές στο αλεύρι είναι σχεδόν διπλάσιες, όπως και στα σπορέλαια, ενώ η ζάχαρη πέρυσι αγοραζόταν έως 0,40 λεπτά το κιλό και σήμερα πάνω από 1,5 ευρώ) οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, δηλαδή σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι τιμές είναι αυξημένες και στα τυποποιημένα μελομακάρονα (+60,9%), τους κουραμπιέδες (+52,2%), το μαρούλι (+46,2%), τα πορτοκάλια (+41,5%) και τη φέτα (+23,8%).

Διαβάστε επίσης:

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Εντάχθηκαν 148.000 νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα – Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία

Αυξήσεις στις συντάξεις: Πόσα θα πάρουν παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από 1η Ιανουαρίου (Πίνακες)

Χρήστος Σταϊκούρας: Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστεί και το 2023 (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:41