search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 14:20
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Πέπλο μυστικότητας καλύπτει τη σφαγή τεσσάρων φοιτητών – Η «παγωμένη» κωμόπολη που μοιάζει να ξεπήδησε από αστυνομική σειρά (photo/videos)

16.12.2022 14:01
idaho_murders_new

Το γκρι σπίτι με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στην πόρτα εισόδου και τα φωτάκια που αναβοσβήνουν θα μπορούσε να είναι άλλο ένα φοιτητικό σπίτι στην μικρή πόλη με το όνομα Μόσχα, στην πολιτεία του Άινταχο. Η αυλή καλύπτεται από ένα στρώμα χιονιού και ο κάδος απορριμμάτων ξεχειλίζει από άδεια κουτάκια μπύρας.

Τα κορίτσια που ζούσαν εκεί μέχρι πρόσφατα ήταν από τα πιο δημοφιλή μέλη της φοιτητικής κοινότητας στο πανεπιστήμιο του Άινταχο και πολύ συχνά διέθεταν το σπίτι τους για τη διοργάνωση πάρτι. Ανέβαζαν βίντεο από τη δραστηριότητά τους στα social media, βίντεο όταν αυτοσχεδίαζαν διάφορα χορευτικά, φωτογραφίες καθώς ετοιμάζονταν για νυχτερινές εξόδους.

Όμως πριν από τέσσερις εβδομάδες αυτό το ειδυλλιακό φοιτητικό περιβάλλον γκρεμίστηκε. Τα τρία κορίτσια που συγκατοικούσαν -η Κάιλι Γκονσάλβες, η Μάντι Μόγκεν και η Ζάνα Κέρνουντλ- μαζί με τον φίλο της Ζάνα, τον Ίθαν Τσάπιν βρέθηκαν κατακρεουργημένα.

Το σκηνικό του τρόμου

Τα ξημερώματα μιας Κυριακής, καθώς βρίσκονταν στο κρεβάτι, μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου με ένα μεγάλο μαχαίρι, τα δωμάτιά τους πλημμύρισαν με αίμα… Άλλα δύο κορίτσια που έμεναν μαζί τους κοιμούνταν εκείνη την ώρα.

Τέσσερις εβδομάδες μετά, κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν έχει προσέλθει στις αρχές, δεν υπάρχει κανένας ύποπτος, δεν έχει βρεθεί το όπλο της τετραπλής δολοφονίας και η αστυνομία δεν μπορεί να εξακριβώσει τα αίτια της σφαγής.

Η μικρή αστυνομική δύναμη στην κωμόπολη, που δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με άλλη ανθρωποκτονία τα τελευταία επτά χρόνια, βρίσκεται μπροστά σε ένα μυστήριο, αναζητώντας τον δολοφόνο, ή τους δολοφόνους.

«Είναι αδύνατο να υποθέσουμε πότε θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός», ομολογεί η Ρόμπι Τζόνσον, εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος και παραδέχεται ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε λάθος».

Η τοπική κοινότητα και πολύ περισσότερο οι γονείς των θυμάτων αρχίζουν να δείχνουν την ενόχλησή τους για το ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις αστυνομικές έρευνες, παρόλο που το FΒΙ και η πολιτειακή αστυνομία έστειλαν ενισχύσεις.

Έρευνες κάτω από πέπλο μυστικότητας

Η απόφαση να μην δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες για την πορεία των ερευνών είναι δεδομένη, λέει στο Sky News η εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Δεν θέλουμε απλά μία σύλληψη, αλλά να φέρουμε την υπόθεση στο δικαστήριο», πρόσθεσε η Ρόμπι Τζόνσον. «Χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι εξετάζουμε όλα τα στοιχεία και είναι πολλά. Υπάρχουν φωτογραφίες, ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνήματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος, ούτε να δημοσιοποιήσουμε πληροφορίες που μπορεί να παρεμποδίσουν την έρευνα».

Η αστυνομία πιστεύει ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν βάλει στο μάτι το συγκεκριμένο σπίτι ή τα άτομα που διέμεναν εκεί, αλλά δεν έχει διευκρινίσει για ποιο λόγο φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα.

Οι τελευταίες ώρες πριν από το μακελειό

Στο ισόγειο έμενε η Ζάνα με τον φίλο της Ίθαν, ένα ζευγάρι που όλοι το χαρακτηρίζουν τέλειο. Εκεί βρέθηκαν σφαγιασμένοι. Σε ένα από τα υπνοδωμάτια στον πάνω όροφο έμεναν μαζί η Κάιλι και η Μάντι, στενές φίλες εδώ και χρόνια. Βρέθηκαν νεκρές στο κρεβάτι που μοιράζονταν. Πριν δολοφονηθούν λέγεται πως έστελναν μηνύματα στον πρώην φίλο της Κάιλι, με τον οποίο διατηρούσε επαφή και η αστυνομία τον συγκαταλέγει στους υπόπτους.

Ο γρίφος στην υπόθεση είναι ότι άλλα δύο κορίτσια που έμεναν στο σπίτι, η Ντίλαν Μόρτενσεν και η Μπέθανι Φάνκε, που έμεναν σε δύο υπνοδωμάτια στο ισόγειο, δεν δέχτηκαν επίθεση, ούτε άκουσαν κάτι ύποπτο εκείνη τη νύχτα. Κατέθεσαν ότι βρίσκονταν στο κρεβάτι τους και όταν ξύπνησαν αναζήτησαν τις φίλες τους. Όταν είδαν τη μία από αυτές στο κρεβάτι, νόμισαν ότι είχε χάσει τις αισθήσεις της.

Το μεσημέρι η αστυνομία ειδοποιήθηκε από τα δύο κορίτσια και οι αστυνομικοί που έσπευσαν διαπίστωσαν τι είχε συμβεί. Στην αρχή οι υποψίες έπεσαν στη Ντίλαν και τη Μπέθανι, αλλά πλέον δεν θεωρούνται ύποπτες.

Το μεγάλο «γιατί»

«Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί», λέει ο Τρόι Λάμπερτ, συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών, του οποίου ο γιος μένει σε ένα διαμέρισμα λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το σπίτι όπου έγινε το μακελειό. «Ποιος θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο νέα κορίτσια που, σκέφτομαι ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν εχθρούς».

«Ο γιος μου και η φίλη του παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή, δεν άκουσαν τίποτα», προσθέτει, επισημαίνοντας: «Με τόσους φοιτητές στην περιοχή είναι παράξενο που κανένας δεν άκουσε τίποτα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ήταν καλά οργανωμένο, αφού δεν ακούστηκε θόρυβος. Ήξεραν πώς δεν θα κάνουν θόρυβο», προσθέτει ο Τρόι Λάμπερτ.

Τι έγινε πριν από τη σφαγή

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση προσπαθούν να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ. Όχι μόνο τι συνέβη μέσα στο σπίτι, αλλά και που βρίσκονταν τα θύματα λίγες ώρες πριν από τις δολοφονίες.

Η Κάιλι και η Μάντι είχαν περάσει το βράδυ στο μπαρ «Corner Club», όπου οι τιμές των ποτών είναι προσαρμοσμένες στις τσέπες των φοιτητών. Έφυγαν περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και περπάτησαν μέχρι το πλησιέστερο εστιατόριο, όπου η Κάιλι παρήγγειλε μία καρμπονάρα.

Εκεί τα κορίτσια είχαν μια διαφωνία με έναν άνδρα και σε βίντεο που τράβηξε η Κάιλι ακούγεται να του λέει «άντε γ…., κύριε». Το βίντεο σταματάει εκεί. Η αστυνομία εντόπισε αυτόν τον άνδρα και τον συγκαταλέγει στους υπόπτους.

Οι γονείς της Κάιλι πιστεύουν ότι η κόρη τους ήταν ο κύριος στόχος, κρίνοντας και από την έκταση των τραυμάτων που έφερε, σε σύγκριση με τα χτυπήματα που είχαν τα άλλα παιδιά.

Πέντε σελίδες γεμάτες ερωτήματα και καμία απάντηση

Αλλά ο δικηγόρος της οικογένειας,  Σάνον Γκρέι λέει στο Sky News ότι «δεν βγάζει νόημα (αυτή η αρχική εικασία), λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στη συνέχεια».

«Μπορεί κάποιος να έβαλε στο στόχαστρο το σπίτι, διότι έμεναν μόνο κορίτσια και μπαινόβγαιναν αρκετά άτομα, ήταν πολυσύχναστο σπίτι», λέει ο δικηγόρος.

Η οικογένεια Γκονσάλβες ανέθεσε στον Σάνον Γκρέι να πιέσει την αστυνομία για να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων. Η δικηγόρος πήγε στην αστυνομία με πέντε σελίδες γεμάτες ερωτήματα. Οι απαντήσεις παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

«Ρωτήσαμε γιατί δεν δημοσιοποιούν πληροφορίες», λέει ο δικηγόρος και παραδέχεται ότι ίσως όταν αυτή η υπόθεση διαλευκανθεί να πουν όλοι ότι «πολύ καλή δουλειά έκαναν με τη μη δημοσιοποίηση πληροφοριών».

Αναγνωρίζει μάλιστα τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η αστυνομία. «Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος που να έχει εμπειρία διαχείρισης μίας έρευνας ανθρωποκτονιών για τέσσερις φοιτητές, είμαι σίγουρος ότι είναι κάτι καινούριο γι’ αυτούς», λέει.

Μυστήριο καλύπτει και το που βρίσκονταν εκείνο το βράδυ, πριν από το μακελειό, τα άλλα δύο θύματα- η Ζάνα και ο Ίθαν.

Στο διάστημα 8-9 το βράδυ είχαν πάει σε ένα πάρτι, πέντε λεπτά με τα πόδια από το σπίτι όπου κατακρεουργήθηκαν. Αλλά το ζευγάρι έφτασε στο σπίτι στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει τι είχαν κάνει μετά το πάρτι, μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι.

Μια κωμόπολη σκεπασμένη από τον φόβο

Μέσα σε ένα πέλαγος αβεβαιότητας, υπάρχει κάποιος ή κάποιοι, που διαφεύγουν. Κι αυτό έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στην κωμόπολη των 25.000 κατοίκων, όπου οι 11.000 είναι φοιτητές.

Ό,τι συμβαίνει μετά το μακελειό στην κωμόπολη σκεπάζεται από φόβο.

«Έχω μαζί μου σπρέι πιπεριού και διάφορα αντικείμενα για άμυνα, αλλά είναι τρομακτικό. Δεν αισθανόμαστε άνετα πλέον», λέει η Έμα Μπάρτλετ, η οποία μόλις αποφοίτησε και πήγαινε στο ίδιο σχολείο με την Κάιλι και τη Μάντι.

Σε καθεστώς φόβου ζουν όλοι στη Μόσχα του Άινταχο, όχι μόνο οι φοιτητές. Η Τρέβα Άντκινς επισκέφτηκε την κωμόπολη για να παραστεί στην τελετή αποφοίτησης της κόρης της και λέει πως όταν μπήκε στο σπίτι που είχε νοικιάσει μέσω της πλατφόρμας Airbnb, «ήμουν τρομαγμένη μέχρι θανάτου».

«Έβαλα τον σύζυγό μου να ελέγξει ακόμα και κάτω από το κρεβάτι και είμαι γυναίκα 43 χρόνων», λέει η Τρέβα. «Είδα ότι τα παράθυρα δεν ήταν κλειδωμένα και παρέλυσα, έκλεισα όλα τα παράθυρα και τις κουρτίνες. Είναι τρομακτικό, διαρκώς κοιτάζεις πίσω σου»

Την περασμένη εβδομάδα φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Μόσχα. Γύρω από το δέντρο έχουν τοποθετηθεί κορδέλες. Από μία κορδέλα κρέμεται ένα σημείωμα: «Έφυγαν πολύ γρήγορα, Ίθαν, Ζάνα, Κάιλι και Μάντισον».

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Τεράστιο ενυδρείο με 1500 ψάρια εξερράγη σε ξενοδοχείο – Δύο τραυματίες (Photo/Video)

Τραγωδία στη Γαλλία: Δέκα νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία – Πέντε παιδιά ανάμεσα στα θύματα (Videos)

Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ με πολλούς τραυματίες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 14:20