search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:33
MENU CLOSE

Μουντιάλ 2022: Η νίκη της Αργεντινής και οι πολιτικές διαστάσεις (Photos/Videos)

19.12.2022 15:31
argentina

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος όλων των εποχών.

Ήταν μια καταπληκτική νίκη για την Αργεντινή και «το διαμάντι στο στέμμα» του σούπερ- σταρ Λιονέλ Μέσι. Αλλά και μια αχτίδα ελπίδας για μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση λόγω της ύφεσης. Η Αργεντινή έχει επιτέλους κάποιο λόγο να πανηγυρίζει.

Ήταν ένας τελικός που κρίθηκε στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι και όταν η ομάδα της Αργεντινής ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου εκατοντάδες χιλιάδες Αργεντίνοι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και όλων των πόλεων της χώρας για να πανηγυρίσουν, τα τραγουδήσουν, να χορέψουν. Ήταν ένα ποτάμι ανθρώπων που το είχε κυριεύσει η χαρά.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον οβελίσκο που κυριαρχεί στο κέντρο του Μπουένος Άιρες υπάρχει το μπαρ «Locos por el fútbol», που σημαίνει «τρελοί για το ποδόσφαιρο». Εκεί, στην περιοχή  Ρεκολέτα, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι και σε όλη τη διαδικασία των πέναλτι οι περισσότεροι ήταν γονατιστοί και προσεύχονταν. Όταν μπήκε το τελευταίο πέναλτι ξέσπασαν: κάποιοι σε δάκρυα, άλλοι σε ζητωκραυγές.

«Απίστευτο. Δεν ξέρω τι να πω. Σημαίνει τόσο πολλά για μας»,  εξήγησε ο Ενρίκε Φένενς, που παρακολουθούσε τον αγώνα μαζί με τον γιο του, Ιγνάσιο, στο μπαρ «Τρελοί για το Ποδόσφαιρο». «Μου θυμίζει πολύ το 1986», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην προηγούμενη νίκη της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν στο γήπεδο ζωγράφιζε ο Ντιέγκο Μαραντόνα. «Είναι μια ανακούφιση, στην κατάσταση που βρισκόμαστε», είπε ο Ενρίκε.

Αυτή η τελευταία φράση συνοψίζει τα συναισθήματα όλων στην Αργεντινή. Όσο η εθνική τους ομάδα, η Αλμπισελέστε, προχωρούσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, φθάνοντας στους τέσσερις και στο τελικό, η Αργεντινή καταλαμβανόταν από την αδημονία και την ελπίδα για μια νίκη απέναντι στους παγκόσμιους πρωταθλητές, Γάλλους, που ήθελαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Η αίσθηση της ευφορίας ήταν κάτι που το είχαν ξεχάσει οι Αργεντίνοι, ή καλύτερα το είχαν χάσει μέσα στον ποταμό των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Πριν από 100 χρόνια η Αργεντινή ήταν μια από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχασε την αίγλη αυτή και τα τελευταία χρόνια είναι σκληρά. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 100% φέτος, εξανεμίζοντας την όποια αποταμίευση είχαν οι πολίτες και τα όνειρα της μεσαίας τάξης.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες προσπαθεί να σταθεροποιήσει το νόμισμα και την οικονομία με αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές των εγχώριων αγαθών, όπως η σόγια, το κρέας και το αλεύρι, αλλά οι επικριτές του λένε ότι με τον προστατευτισμό επιδεινώνονται τα οικονομικά προβλήματα.

Στους δρόμους του Μπουένος Άιρες ο αριθμός των αστέγων και εκείνων που προσπαθούν να ζήσουν ψάχνοντας τα σκουπίδια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Την στιγμή που ο Μέσι σήκωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο, σήκωνε στους ώμους του και μια ολόκληρη χώρα, που για λίγο κατάφερε να χαμογελάσει.

«Είμαστε πρωταθλητές! Όλος ο κόσμος βλέπει εμάς σήμερα! Δεν μπορώ να σας περιγράψω τα συναισθήματά μου», φώναζε η Ανχέλικα Λόπες από το Μπουένος Άιρες, όταν την ρώτησε ο ρεπόρτερ του Politico τι σημαίνει για την Αργεντινή η κατάκτηση του κυπέλλου.

«Συνηθίσαμε να χάνουμε, γι αυτό ξέρουμε πώς να τα βγάζουμε πέρα στα καλά και στα δύσκολα», δήλωσε ο προπονητής της Αλμπισελέστε, ο Λιονέλ Σκαλόνι, στην κρατική τηλεόραση της Αργεντινής. «Το να βρισκόμαστε στην κορυφή είναι κάτι μοναδικό, μια απίστευτη αίσθηση ευφορίας»,  πρόσθεσε.

Παρόλο που η νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα έχει αντίκτυπο στην κατάσταση της οικονομίας, σε μια χώρα όπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί ανακαλύπτουν και πάλι την ελπίδα και την υπερηφάνεια έχει ιδιαίτερη σημασία για να μπορέσουν να ονειρευτούν διαφορετικές μέρες.

Η Αργεντινή διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και λιθίου στην Παταγονία, για τα οποία έχει δείξει ενδιαφέρον ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Την επόμενη χρονιά είναι πιθανό να υπογραφεί η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, που αποτελείται από την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απομόνωση της Ρωσίας και η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα, έχουν υποχρεώσει πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες – που χρόνια αντιτίθενται στην εμπορική συμφωνία με την Mercosur – να αλλάξουν γνώμη και να υποστηρίζουν σήμερα τις στενότερες εμπορικές σχέσεις με τη Νότια Αμερική.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι από τις εκλογές που θα γίνουν την επόμενη χρονιά στην Αργεντινή θα προκύψει μια κυβέρνηση πιο φιλική προς τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και θα εγκαταλειφθούν οι  πολιτικές προστατευτισμού της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Κάποιοι στο Μπουένος Άιρες θυμήθηκαν μάλιστα ότι η προηγούμενη  φορά που η Αργεντινή κέρδισε το παγκόσμιο κύπελλο ήταν το 1986, τρία χρόνια μετά την πτώση της χούντας. Η νίκη εκείνη είχε θεωρηθεί «σημαδιακή», καθώς συνοδεύτηκε με τις ελπίδες ότι η Αργεντινή θα έμπαινε σε ένα δημοκρατικό μονοπάτι.

«Ίσως, με λίγη τύχη, αυτή η νίκη να είναι προάγγελος πολιτικής και οικονομικής ανανέωσης που την χρειάζεται η χώρα μας», δήλωσε ο Γκιγιέρμο Αμπέρτο, ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους της  Αλμπισελέστε, που πέρασε τη νύχτα στους δρόμους του Μπουένος  Άιρες, γιορτάζοντας την κατάκτηση του κυπέλλου.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Tρεις μητροπολίτες υποψήφιοι για το χρίσμα του Αρχιεπισκόπου

Καναδάς: Μακελειό σε πολυκατοικία στο Τορόντο – Πέντε νεκροί σε περιστατικό με πυροβολισμούς

Τουρκία: Νέες απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:32