search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:19
MENU CLOSE

Φυσικό αέριο: Λευκός καπνός για πλαφόν στα 180 ευρώ από τις 15 Φεβρουαρίου – Πώς θα λειτουργεί

19.12.2022 17:47
gaz-afysiko-aerio-124-new

Τέλος έλαβε το θρίλερ στις Βρυξέλλες καθώς οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα, συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν 180 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και εφόσον η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ.

Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο, ενώ σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις αγορές, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παραμένουν, ωστόσο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου

H συμφωνία έρχεται μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και δύο έκτακτες συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, κατά τη διάρκεια των οποίων δοκιμάστηκε ακόμη και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλες συγκρούσεις, ακόμη και απειλή για βέτο από τις χώρες που ζητούσαν επιμόνως μία λύση το συντομότερο δυνατό. Η Τσεχία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προώθησε νέα πρόταση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Πρόκειται για πολύ χαμηλότερο όριο από τα 275 ευρώ/MWh που είχε αρχικά προτείνει η Κομισιόν, το οποίο χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα το είχαν απορρίψει ως πολύ υψηλό.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

Διαβάστε επίσης:

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε

Μarket Pass: Τι πρέπει να ξέρετε – Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις απο το υπουργείο Οικονομικών

Food Pass: Αναλυτικά τα ποσά – Πως θα παίρνουμε τα χρήματα, ποια τα κριτήρια (Video) 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:19