search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:34
MENU CLOSE

Άγιος Βασίλης: Είναι θαμένος στην Ιρλανδία; Αυτό είναι το χωριό που φημολογείται ότι βρίσκεται ο τάφος του

22.12.2022 15:50
agios vasilis876- new

Ένα από τα μυστήρια των Χριστουγέννων φημολογείται ότι κρύβει ένα εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό στην Ιρλανδία, μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από την κωμόπολη Κίλκενι.

Μέσα σ΄ ένα καταπράσινο τοπίο, όπου βόσκουν κοπάδια προβάτων, υπάρχει ένα νεκροταφείο του 12ου αιώνα και τα ερείπια του καμπαναριού της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Εκεί κοντά βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Ο΄Κόνελ, που είναι οι μόνοι κάτοικοι της περιοχής και οι μόνοι πιστοί που προσεύχονται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Το χωριό Νιούτάουν Τζερπόιντ πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από Νορμανδούς, που έφτασαν στη Ιρλανδία περίπου το 1160. Το χωριό άνθησε κατά τον 15ο αιώνα, με τους αρχαιολόγους να έχουν εντοπίσει ερείπια σπιτιών, την αγορά, έναν πύργο, μία γέφυρα ,έναν μύλο και την εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να είναι χώρος λατρείας για τον Τζο και τη Μάιβι Ο Κόνελ, τους μόνους ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν στην περιοχή, η οποία ερήμωσε τον 17ο αιώνα εξαιτίας βίαιων επιθέσεων και μίας επιδημίας  πανούκλας.

Το εγκαταλελειμμένο χωριό το συνοδεύει ένας θρύλος, που αφορά πολλούς περισσότερους ανθρώπους από το ζεύγος Ο Κόνελ: πιστεύεται ότι εκεί είναι θαμμένος ο Άγιος Νικόλας από τα Μύρα της Μικράς Ασίας, δηλαδή ο πραγματικός Αη Βασίλης.

«Σύμφωνα με τον θρύλο , (ο Άγιος Νικόλαος) είναι εδώ», λέει η Μάιβι, δείχνοντας στο ρεπόρτερ του bbc έναν τάφο που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας. Στην επίπεδη ταφική πλάκα υπάρχει ανάγλυφη μια μορφή άνδρα που  έχει ενωμένα τα χέρια του σε στάση προσευχής. «Χαρίζει», εξηγεί η Μάιβι, παρόλο που ο συμβολισμός αυτός μάλλον δεν γίνεται αντιληπτός από όσους έχουν μεγαλώσει με την εικόνα του Αη Βασίλη που φέρνει δώρα στα παιδιά…

Πριν γίνει άγιος, ο Νικόλαος ήταν ένα ορφανό αγόρι που έζησε στα Πάταρα και αφιέρωσε τη ζωή του «στους αναξιοπαθούντες, τους αρρώστους και τους φτωχούς». Ως αρχιεπίσκοπος των Μύρων παρακολούθησε την Σύνοδο της Νίκαιας, το 325 και πέθανε στα Μύρα στις 6 Δεκεμβρίου 343. Παρόλο που θεωρείται βέβαιο πως ετάφη στα Μύρα, παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα που ακριβώς βρίσκεται η σορός του Αγίου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο τάφος του είναι ανέπαφος και βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Αττάλεια. Άλλοι υποστηρίζουν πως το σώμα του κλάπηκε και επανατοποθετήθηκε σε τάφο στο Μπάρι της Ιταλίας, και συγκεκριμένα σε κρύπτη κάτω από την βασιλική του Αγίου Νικολάου. Ορισμένοι θεωρούν πως τα οστά του αγίου κόπηκαν σε μικρά κομμάτια και πουλήθηκαν σε διάφορους ανθρώπους και εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.

Η Μάιβι, που έχει ακούσει όλες αυτές τις εκδοχές, δείχνει στην ταφόπλακα δύο ανδρικές μορφές που βρίσκονται πάνω από τους ώμους του προσευχόμενου άνδρα. Λέει πως αυτές οι μορφές είναι σταυροφόροι, οι οποίοι μετέφεραν την σορό του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα στην Ιταλία «για ασφάλεια». Αυτοί οι σταυροφόροι, σύμφωνα με τον θρύλο, επιστρέφοντας στην Ιρλανδία πήραν μαζί τους κάποιο οστό του αγίου, που κατέληξε στη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Νίουταουν Τζερπόιντ και το οποίο τοποθετήθηκε στον τάφο στο προαύλιο της εκκλησίας.

Η Μάιβι λέει πως δεν υπάρχουν σχέδια να γίνει ανασκαφή στον τάφο για να διαπιστωθεί τι ακριβώς περιέχει, αλλά δηλώνει βέβαιη πως εκεί βρίσκονται κάποια οστά του Αγίου Νικολάου. «Το ότι υπάρχει το ανάγλυφο στην ταφική πλάκα δηλώνει προφανώς ότι οι άνθρωποι έδιναν μεγάλη σημασία σε αυτόν τον τάφο», λέει.

Όμως ο Νέιθαν Μανιόν, επιμελητής εκθέσεων στο ιρλανδικό μουσείο μετανάστευσης, ο οποίος κατάγεται από την κομητεία Κίλκενι και έχει ακούσει μεγαλώνοντας όλες τις φήμες για τον τάφο του Αγίου Νικολάου, λέει ότι «το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο τάφος δεν είναι εκεί που βρισκόταν αρχικά, διότι  η ταφόπλακα μετακινήθηκε το 1839». Για το περιεχόμενο του τάφου, επισημαίνει πως χωρίς στοιχεία «δεν πρέπει να λέγεται τίποτα με σιγουριά». Κάποιοι όντως πιστεύουν ότι εκεί βρίσκεται η σορός του Αγίου Νικολάου,  λέει ο Νέιθαν Μανιόν, αλλά ορισμένοι πιστεύουν πως εκεί ετάφη κάποιον ντόπιος ιερέας. «Μπορώ να σκεφτώ ότι όταν έγινε η μετακίνηση της ταφόπλακας το 1839, ίσως εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να δουν τι υπήρχε μέσα στον τάφο», λέει ο Νέιθαν Μανιόν, για να προσθέσει ότι σήμερα κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος είναι ενταφιασμένος.

Ακόμα κι αν γίνει ανασκαφή και ληφθεί δείγμα DNA από τα οστά είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν ανήκουν στον Άγιο Νικόλαο από τα Μύρα, «άρα, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε με βεβαιότητα να αποδείξουμε αν εδώ έχουμε τον Αη Βασίλη ή όχι», λέει ο Νέιθαν Μανιόν.

Η Μάιβι όμως δεν χρειάζεται καμία απόδειξη για να αποδεχτεί τον θρύλο της περιοχής. Όπως κάνουν και περίπου 10.000 τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον τάφο του Αγίου Νικολάου στο Τζερπόιντ.

«Αγαπώ τα Χριστούγενα», λέει η Μάιβι, «είναι τόσο μαγικά, έτσι δεν είναι;»…

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: Η Στοκχόλμη δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση υπόπτων που συνδέονται με την τρομοκρατία (Video)

«Δεν είμαι υπηρέτριά σου»: Η viral αεροσυνοδός που έβαλε στη θέση του αγενή επιβάτη (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «πάρε-δώσε» Ζελένσκι – Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον και οι κόκκινες γραμμές (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07