search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:10
MENU CLOSE

Ανοίγματα Τσίπρα σε κεντρώους και δεξιούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2261
21/12/2022
22.12.2022 06:00
Tsipras765- new

Ανοίγματα σε κεντρώους και δεξιούς ψηφοφόρους επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό περιθώριο παρέμβασης ώστε να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους που «λιμνάζουν» στην γκρίζα ζώνη – και όχι μόνο τους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτούς της Ν.Δ.

Πρακτικά, και με εξαίρεση μια οικονομική ελίτ, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει αποφασίσει να απευθυνθεί σε όλα τα δυνατά ακροατήρια προκειμένου να «πιάσει» το ευρύ, το πλειοψηφικό κοινό: από τους ευάλωτους και τα λαϊκά στρώματα ώς τα χαμηλάκαι ανώτερα μεσοστρώματα μισθωτών, ελευθεροεπαγγελματιών και μικρομεσαίων, από τους νέους έως τις παραγωγικές ηλικίες και τους συνταξιούχους, από την αριστερά ώς τους κεντρώους και φιλελεύθερους, και τη λαϊκή Δεξιά. «Δεν περισσεύει κανείς» άλλωστε στη μάχη για την πολιτική αλλαγή.

Τον τελευταίο καιρό η ένταση της ακρίβειας και τα ημίμετρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της, οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και ο τρόπος που τις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τα διάφορα σκάνδαλα που συνιστούν πρόκληση για τη μεγάλη μάζα των πολιτών με κορυφαία το σκάνδαλο Πάτση και τις προεκτάσεις του (πάρτι απευθείας αναθέσεων, κόκκινα δάνεια, εισπρακτικές και πλειστηριασμοί), τις υποθέσεις Καϊλή και Σπυράκη κ.ά., δίνουν πάτημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να απευθυνθεί σε όσους δυσφορούν με τις πολιτικές και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Και συγκεκριμένα,

  • στους ψηφοφόρους της Δεξιάς που ανήκουν στα λαϊκά και μεσαία στρώματα και είναι δυσαρεστημένοι με τις οικονομικές συνθήκες, δεν τα βγάζουν πέρα, ενώ παράλληλα δυσφορούν και με την εικόνα του κόμματός τους όσον αφορά τα σκάνδαλα, την προνομιακή μεταχείριση ημετέρων, τη διαμοίραση θέσεων και ρόλων στον κρατικό μηχανισμό, τα golden boys με τα μπόνους, τους πλειστηριασμούς κ.λπ.,
  • στους «μετακινούμενους» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ή αλλιώς τους λεγόμενους «ρεαλιστές», που επιλέγουν κυρίως με πρακτικά – οικονομικά κριτήρια και όχι πολιτικά – ιδεολογικά, κοιτούν επομένως και την «τσέπη» τους, και έχουν ψηλά ζητήματα διαχειριστικής ικανότητας,
  • στους «δημοκράτες δεξιούς» και τους πολιτικά φιλελεύθερους που έχουν ευαισθησίες για τα θεσμικά ζητήματα και η υπόθεση των υποκλοπών τους προξενεί απογοήτευση.

Χτυπά στο «ψαχνό»

Με στόχο κάθε ένα από αυτά τα ακροατήρια ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει εκείνα τα μηνύματα που θεωρεί πως χτυπούν φλέβα.

Ενδεικτικά:

Προχθές, αντιδρώντας σε δηλώσεις του πρωθυπουργού από την περιοδεία του στην Ημαθία, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η Ν.Δ. δεν είναι λαϊκό κόμμα, αλλά το κόμμα της αισχροκέρδειας και της ρεμούλας». Το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα απεύθυνσης στους δεξιούς ψηφοφόρους ήταν όταν κατά τη δική του επίσκεψη στο «γαλάζιο» κάστρο της Καστοριάς πρόσφατα – και με φόντο εκείνες τις μέρες το σκάνδαλο Πάτση – ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε ότι τον ενδιαφέρει να απευθύνεται «σε αυτόν τον κόσμο τον συντηρητικό» ο οποίος «και αυτός περνάει τις ίδιες δυσκολίες». Εκεί είπε επίσης πως «αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα είναι μια οικογένεια που δεν έχει καμία σχέση και με τις αξίες αυτού του συντηρητικού κόσμου που παραδοσιακά βρίσκεται στη Ν.Δ. Δεν κυβερνούν για αυτούς, κυβερνούν για την πάρτη τους». «Αυτός ο κόσμος», είπε «μένει στην απ’ έξω» γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται «και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν τη Ν.Δ. και είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, με αξίες» λέγοντάς τους πως « αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες» και «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω την αδικία, τη ρεμούλα, την κλεψιά».

Μιλώντας στον Προϋπολογισμό και στο σκέλος της ομιλίας του για τις παρακολουθήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας «έκλεισε» το μάτι στους «συντηρητικούς δημοκράτες» λέγοντας ότι μπορεί οι βουλευτές της Ν.Δ. να μην μπορούν και να μη θέλουν να αντιδράσουν και πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο «πολλοί ψηφοφόροι σας» δεν μπορούν να ανεχθούν την επιχείρηση συγκάλυψης γιατί με αυτόν τον τρόπο «καταργείται ο δεύτερος σκληρός πυρήνας της φιλελεύθερης δημοκρατίας» που είναι η διάκριση των εξουσιών. Αυτό, είπε, «είναι μια διολίσθηση προς τον ολοκληρωτισμό». Για να προσθέσει λίγο παρακάτω: «απευθύνομαι, όμως, στους συντηρητικούς δημοκράτες πολίτες που ακολουθούν μια παράταξη με την οποία είμαστε αντίπαλοι, αλλά τη σεβόμαστε» προσθέτοντας πως «σε ζητήματα που αφορούν την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» όπως «η κοινή επιλογή να υπερασπιστούμε τις συνταγματικές κατακτήσεις του λαού μας και το πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας που αποτελεί τη μείζονα κατάκτηση της μεταπολίτευσης».

Διευρύνοντας τα ρήγματα

Σε όλους αυτούς τους ψηφοφόρους πλέον ο Τσίπρας απευθύνεται τονίζοντας εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν ρήγματα στη σχέση τους με τη Ν.Δ., χτίζοντας πάνω στον κεντρικό καμβά ότι η Ν.Δ. του Μητσοτάκη είναι ένα κόμμα της ελίτ, που ενεργεί αποκλειστικά για την πάρτη του σε βάρος της κοινωνίας, του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος, πέρα από θεσμούς και δημοκρατικούς κανόνες, αλλά με όρους παρακράτους και μαφίας, που εν τέλει βρίσκεται μακριά από την κοινωνία και κάνει πάρτι με το δημόσιο χρήμα, επιστρέφοντας κάποια ψίχουλα στους φορολογούμενους μέσω «χυδαίων μέτρων εξαγοράς» της ψήφου όπως τα διάφορα pass.

Όμως στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η αντιπολιτευτική ρητορική και η αποδόμηση της κυβέρνησης δεν αρκεί, αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει τι θα κάνει την επόμενη μέρα.

Απέναντι σε μια γενικευμένη αίσθηση διαφθοράς και παντελούς απουσίας λογοδοσίας στην κοινωνία εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει εδώ και αρκετές εβδομάδες το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού». Σε αυτό έλαβε υπόψη και ευρήματα δημοσκοπικών ερευνών σύμφωνα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας υπερέχει του Κυριάκου Μητσοτάκη στα πεδία της εντιμότητας, της ακεραιότητας, της μέριμνας για το εισόδημα κ.λπ.

Το πορτοφόλι

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί αυτό το σύνθημα το κάνει «ταληράκια» και στις πρακτικές του εκφάνσεις, καθώς όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου το «Δικαιοσύνη παντού» δεν αφορά μόνο άυλα ζητήματα, δηλαδή τα ζητήματα των θεσμών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά και όλα τα υλικά ζητήματα όπως η κατανομή των φόρων, η βελτίωση του εισοδήματος και της σύνταξης, οι παροχές σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση, η προστασία της πρώτης κατοικίας, κ.ο.κ.

Άλλωστε, από όταν έσκασε η υπόθεση των υποκλοπών και όταν μετά τις πρώτες εβδομάδες το σοκ άρχισε να υποχωρεί, απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα με το επιχείρημα ότι δεν ενδιαφέρουν αυτά τον κόσμο αλλά η ακρίβεια, από τον ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν πως τα ζητήματα της δημοκρατίας και της οικονομίας συνδέονται απόλυτα, και πρόσφατα, επαναφέροντας αυτό το σκεπτικό, σημείωναν πως «αυτός που δεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται και αν το fund θα σου πάρει το σπίτι».

Έτσι τώρα από την Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να μεταφράσουν το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» με πρακτικούς και χειροπιαστούς όρους για τον κάθε πολίτη, αναδεικνύουν ένα βασικό τρίπτυχο: δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια, δίκαιη ρύθμιση χρεών.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν τις προηγούμενες μέρες πως απέναντι στην πληθωριστική κρίση και την αισχροκέρδεια που συρρικνώνουν τα εισοδήματα ο Μητσοτάκης απαντά με ασπιρίνες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με τις «εμβληματικές προτάσεις» που έχει αναδείξει από τη ΔΕΘ και μετά αλλά και παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό το Σάββατο. Παρέπεμπαν μάλιστα και στην αποστροφή του λόγου του: «ένα πράγμα θα υποσχεθούμε μόνο, γιατί θαύματα δεν γίνονται. Θα υποσχεθούμε ότι σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει επιτέλους και η Δικαιοσύνη». Στο σκέλος της οικονομίας και της τσέπης των πολιτών αυτό μεταφράζεται στο παραπάνω τρίπτυχο, εξηγούν: δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, ρύθμιση χρεών. Και προσθέτουν πως αυτό το τρίπτυχο θα προτάσσεται από εδώ και στο εξής.

Το βασικό τρίπτυχο

Πιο αναλυτικά το τρίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ κωδικοποιείται ως εξής:

1. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων

Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπου όμως με την υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής εν μέσω πληθωριστικής κρίσης για το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% θα ανέλθει στα 880 ευρώ.

– Αντίστοιχα ο μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα τίθεται σε ισχύ και για τους μισθούς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα για φέτος να προβλέπεται αύξηση 10% στους δημοσίους υπαλλήλους ύστερα από μία δεκαετία.

Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

2. Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θα βάλει τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδειας και της άδικης αναδιανομής του εισοδήματος:

– Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.

– Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.

– Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.

– Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια.

– Με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

3. Δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέος πτωχευτικός

Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις, όπως ακριβώς είχε κάνει και το 2019 για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.

Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων» και θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται πως πέρα από τις βασικές προγραμματικές αιχμές, το επόμενο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ θα απασχολήσουν και τα πρόσωπα, καθώς εκκρεμεί η έγκριση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τα ψηφοδέλτια δεν θα πραγματοποιηθεί τελικώς αυτές τις μέρες: μετατίθεται για μετά τα Χριστούγεννα, πιθανόν δε για μετά την αλλαγή του χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα: «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! – Εξοπλισμοί, ο Ζαχάρωφ και το ατμόπλοιο «Πέλοψ»!

Προτεραιότητα των νοικοκυριών η εξοικονόμηση ενέργειας

QatarGate: όταν κάποιοι έπεσαν (;) από τα σύννεφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20