search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 13:09
MENU CLOSE

Ολλανδία: Διαμάχη για την απομάκρυνση πίνακα από πανεπιστήμιο – «Προωθεί την πατριαρχία» υποστηρίζουν φοιτητές (Photo)

27.12.2022 15:48
pinakas_new

Έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει στην Ολλανδία η καθαίρεση ενός πολυσυζητημένου πίνακα ζωγραφικής που αναπαριστά μέλη της συγκλήτου του πανεπιστημίου Leiden, που βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι και καπνίζουν πούρα.

Ο πίνακας, έργο της δεκαετίας του 1970, είχε επικριθεί από μερίδα των φοιτητών και καθηγητών, ως σύμβολο της πατριαρχίας και του εθισμού στο κάπνισμα.

Μία ομάδα ακαδημαϊκών και φοιτητών αφαίρεσε τον πίνακα, στη διάρκεια συνάντησης, τον περασμένο μήνα. «Έγινε!», έγραψε στο twitter ο Κόεν Καμινάδα, καθηγητής κοινωνικής πολιτικής, εκφράζοντας την ικανοποίηση των μελών της ομάδας που ξεκρέμασε τον επίμαχο πίνακα.

Αλλά η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε μια νέα συζήτηση, για το κατά πόσο έχει κάποιος δικαίωμα να λογοκρίνει ένα έργο τέχνης. «Ντροπή» και παράδειγμα «ανοησίας» από «αυτοαποκαλούμενους διανοούμενους καθηγητές» χαρακτήρισε την αφαίρεση του πίνακα ο Ούρι Ρόζενταλ, πρώην μέλος της κυβέρνησης και πρώην καθηγητής στο πανεπιστήμιο Leiden.

Άλλοι συντάχθηκαν με την άποψη του καθηγητή Ρομπ ντε Βιικ, ο οποίος μίλησε για προσπάθεια «να ξαναγραφτεί η ιστορία», ενώ ο 90χρονος ζωγράφος του έργου, Ρέιν Ντουλ, έκανε λόγο για «ανόητη και δυσάρεστη» ενέργεια.

 Στην Ολλανδία διεξάγεται ένας έντονος δημόσιος διάλογος, ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι έργα τέχνης του παρελθόντος που σήμερα έχουν προσβλητικό περιεχόμενο πρέπει να αφαιρούνται από τη δημόσια θέα, και σε όσους πιστεύουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε προσπάθεια να σβηστούν κάποιες σελίδες της ιστορίας της χώρας, που αγωνίζεται να ξεπεράσει τις σκιές του αποικιακού παρελθόντος της.

Από την πλευρά του πανεπιστημίου μία εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πίνακας ζωγραφικής «δεν είναι πλέον πρέπων», αλλά «πηγή έντασης για κάποια μέλη του προσωπικού». Στη συνέχεια η πρόεδρος του ιδρύματος, Ανέτιε Όταου δήλωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το θέμα και μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση ο πίνακας τοποθετήθηκε στη θέση του. Για την υπόθεση έχει οριστεί ειδική επιτροπή που θα αποφανθεί για το τι πρέπει να γίνει.

«Θεωρούμε την ενέργεια ως έναρξη συζήτησης για το θέμα και το πανεπιστήμιό μας είναι φυσικά θαυμάσιος χώρος για μια τέτοια συζήτηση», πρόσθεσε η Όταου, τονίζοντας ότι «μία επιτροπή θα αποφασίσει για το θα γίνει στη συνέχεια». «Η συζήτηση ανήκει εδώ και εμείς, στο πανεπιστήμιο  Leiden, που είναι θύλακας ελευθερίας, μπορούμε να τη διεξάγουμε όπως κανένας άλλος. Και μία συζήτηση συχνά οδηγεί σε νέα γνώση», πρόσθεσε η πρόεδρος του πανεπιστημίου.

Σχολιάζοντας το θέμα του πίνακα, η πρόεδρος του πανεπιστημίου ανέφερε ότι οι άνδρες που απεικονίζονται «είναι αξιοσέβαστοι πρώην υπεύθυνοι του πανεπιστημίου μας και το έργο δίνει μία μοναδική, ιστορική εικόνα του παρελθόντος. Είναι ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης και είμαστε υπερήφανοι για τους παλαιούς διοικητές που απεικονίζονται».

Πρότεινε επίσης μία μέση λύση, ώστε το έργο να παραμείνει στη θέση του και να συνοδεύεται με ένα κείμενο με το οποίο θα εξηγείται το θέμα του και η συζήτηση που προκαλεί.

Διαβάστε επίσης:

«Κυκλώνας βόμβα» στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 60 οι νεκροί από τη χιονοθύελλα – Λεηλασίες και ταξιδιωτικό χάος (videos)

Λαβρόφ: Η Ουάσινγκτον απειλεί τη ζωή του Πούτιν και σχεδιάζει απόπειρα δολοφονίας

Κόσοβο: Γιατί απειλείται νέα σύρραξη στην καρδιά των Βαλκανίων – Ο σερβικός στρατός και ο ρόλος της Ρωσίας (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 13:08