search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:35
MENU CLOSE

Πελέ: Η αμύθητη περιουσία που αφήνει πίσω του ο «μύθος» της μπάλας

30.12.2022 20:01
pele kori
Instagram (iamkelynascimento)

Ο Πελέ, ο Βραζιλιάνος μάγος του ποδοσφαίρου και 3 φορές νικητής του Μουντιάλ έφυγε από τη ζωή και κατοικεί πλέον στη γειτονιά των αγγέλων γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία, ενώ σκόρπισε παγκόσμια θλίψη στους φίλους του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.

Ο 82χρονος θρύλος αφήνει πίσω του μία τεράστια καριέρα, μία σπουδαία κληρονομιά σαν αθλητής και, το κυριότερο, σαν άνθρωπος.

Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι ήταν και από τους πιο καλοπληρωμένους αθλητές στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, είχε σαν αποτέλεσμα να αφήσει πίσω του και μία διόλου… «ευκαταφρόνητη» περιουσία.

Η περιουσία του Πελέ

Η νύχτα της 29ης Δεκεμβρίου θα χαραχθεί στις μνήμες των ποδοσφαιρόφιλων για πάντα. Σύμφωνα με το CelebrityNetWorth, ο Πελέ είχε καθαρή περιουσία πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια έως και τη στιγμή του θανάτου του.

Στην ακμή του, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών, οδηγώντας τη Βραζιλία στην κατάκτηση τριών Μουντιάλ, το 1958, το 1962 και το 1970. Το 1999, ονομάστηκε «αθλητής του αιώνα» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και η FIFA τον όρισε ως τον κορυφαίο ever.

Αν και του προσφέρθηκαν συχνά παχυλά συμβόλαια για να φύγει από την Santos και να παίξει σε μεγάλες ομάδες όπως η Ίντερ ή η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Πελέ έμεινε πιστός στην ομάδα που τον ανακάλυψε. Το 1974, υπέγραψε με τη New York Cosmos και βοήθησε να αναπτυχθεί η ποδοσφαρική κουλτούρα και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους NΥΤ, ο Πελέ συμφώνησε σε τριετές συμβόλαιο 7 εκατομμυρίων δολαρίων με την ομάδα της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να μετατραπεί στον πιο καλά αμειβόμενο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη εκείνη την περιόδο.

Αποσύρθηκε από τα γήπεδα με τη στρογγυλή θεά το 1977, αν και συνέχισε να είναι πρεσβευτής του αθλήματος.

Εναλλακτικές πηγές εσόδων και «πρωτιές»

Το 2015 – ένα χρόνο αφότου η Βραζιλία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο – το Forbes κατέταξε τον Πελέ ως τον 10ο πλουσιότερο αθλητή που έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Πολλές εταιρείες τον προσέλαβαν για να προωθήσει τα προϊόντα τους ενώ έλαβε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως η Procter & Gamble, η Volkswagen και η Emirates Airlines για διαφημιστικές καμπάνιες.

Μερικές πιο «άγνωστες πρωτιές» του Πελέ:

  1. Είχε μια μακροχρόνια συνεργασία με την εταιρεία παπουτσιών Puma, ήδη από τη δεκαετία του 1970 και ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πήρε χρήματα για να λανσάρει ένα ζευγάρι παπούτσια – ο μύθος θέλει το «μαύρο διαμάντι» να εισέπραξε 125.000 δολάρια για τη συμφωνία του με την εταιρία αθλητικών ειδών.
  2. Ήταν ο πρώτος που πήρε ένα εκατομμύριο δολλάρια για να διαφημίσει την PEPSI
  3. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έκανε συμβόλαιο με την εταιρεία πιστωτικών καρτών, Mastercard, ανοίγοντας τον δρόμο και σε μεταγενέστερους σούπερσταρς του λαϊκού αθλήματος να χρησιμοποιήσουν το όνομά τους και να πλουτίσουν.

Διαβάστε επίσης:

Πελέ: Ο λόγος που ο «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου δεν αγωνίστηκε ποτέ σε ομάδα της Ευρώπης (photo)

Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε τον δανεισμό του Τιμοτέους Πούχατς (video)

Πελέ: Στο γήπεδο της Σάντος θα μεταφερθεί η σορός του – Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:34