search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 23:35
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά ανακοίνωσης ψηφοδελτίων, μετά τα μηνύματα Τσίπρα μέσω Βραζιλίας

02.01.2023 11:15
Tsipras765- new

Με το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βραζιλία στην οποία παραβρέθηκε προσκεκλημένος του Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την πρωτοχρονιάτικη ορκωμοσία του.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή Λούλα και η νίκη επί του ακροδεξιού Μπολσονάρου ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά πολιτικά γεγονότα του 2022 για τις προοδευτικές δυνάμεις διεθνώς, επομένως η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στην ορκωμοσία, που ήταν και ο μόνος που προκλήθηκε από την χώρα μας, προσέλαβε ιδιαίτερο χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί έδωσε την ευκαιρία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς να εκπέμψει ελπιδοφόρους συμβολισμούς και μηνύματα για την πολιτική αλλαγή και στην Ελλάδα, σύμφωνα και με την επίσημη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, από την Κουμουνδούρου τόνισαν ιδιαίτερα ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μοναδικός πολιτικός που συνάντησε τον πρόεδρο Λούλα πριν την ορκωμοσία του, πέραν της συμμετοχής του στην δεξίωση μετά την ορκωμοσία στην οποία εκλήθησαν δεκάδες ηγέτες κρατών, τους οποίους είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσουν. Εν ολίγοις, κατά την Κουμουνδούρου, η πρόσκληση Τσίπρα από τον Ινάσιο Λούλα στην ορκωμοσία του υπογραμμίζει το ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων κι εν προκειμένω χαίρει της εκτίμησης και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον ηγέτη μιας εκ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, μέλους του G20 και των BRICS, «με τεράστια περιφερειακή ισχύ».

Όσον αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας, αυτό κινήθηκε στα πεδία της μάχης για την κοινωνική ευημερία αλλά και κατά της ακροδεξιάς, του πολέμου στην Ουκρανία και της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου πιο συγκεκριμένα οι δύο ηγέτες  «συνομίλησαν για την κυβερνητική εμπειρία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Βραζιλία» και «συμφώνησαν ότι ο αγώνας που πρέπει να δώσουν σήμερα αυτές οι δυνάμεις για τη δημοκρατία και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς, είναι εξίσου σημαντικός με τον αγώνα των προηγούμενων δεκαετιών για προάσπιση της κοινωνίας από τις πολιτικές λιτότητας και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση».

Επίσης, «τόνισαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο νέος ψυχρός πόλεμος στον οποίο οδηγεί, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας και η κλιματική κρίση, έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική που επιτάσσουν τη στενότερη συνεργασία τους με σκοπό την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Οι συζητήσεις με Λούλα και Γιολάντα Ντίαζ

 Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε επιπλέον τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και υπογράμμισε τη σημασία που έχει να δοθούν μηνύματα προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Για την τουρκική επιθετικότητα «και τη σημασία που έχει, οι ευρωπαίοι εταίροι μας να δίνουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου» ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και την Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Yolanda Diaz.

Μαζί της συζήτησε επίσης  «για την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να μην μετακυλισθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία». Παράλληλα, συνομίλησαν για την συνεργασία όλων των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς που διαμορφώνεται.

Η ώρα των ψηφοδελτίων

Πλέον με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα δρομολογούνται τα επόμενα βήματα της προεκλογικής προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ με βασικότερο την παρουσίαση του κορμού των ψηφοδελτίων.

Μετά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώθηκε και η ανάληψη καθηκόντων εκπροσώπου Τύπου από την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου, αναμένεται τις επόμενες μέρες η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για την έγκριση των ψηφοδελτίων, για την συγκρότηση των οποίων εργάστηκαν η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου.

Ο στόχος που είχε ανατεθεί στους τρεις από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν τα ψηφοδέλτια να αντικατοπτρίζουν την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα από τη νέα γενιά, από την κοινωνία και από όλα τα πεδία δραστηριότητας, από την οικονομία και τις επιστήμες έως τις τέχνες και τα γράμματα.

Μέσα στις γιορτές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να σηματοδοτήσει την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος αφενός με τις προσχωρήσεις των δύο προερχόμενων από το ΜεΡΑ25 βουλευτών, της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Φωτεινής Μπακαδήμα, και αφετέρου με την τοποθέτηση της Πόπης Τσαπανίδου ως εκπροσώπου Τύπου που θεωρείται πως αντανακλά σε ένα ευρύτερο κεντρώο κοινό.

Προς το παρόν η Κουμουνδούρου κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το ποια είναι τα νέα πρόσωπα που θα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια, πλην μερικών εξαιρέσεων (Νικόλας ΦαραντούρηςΌθων ΗλιόπουλοςΒαγγέλης ΑποστολάκηςΖαχαρούλα Τσιριγώτη). Εκτιμάται δε ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα συμπυκνώνει τους συμβολισμούς που θέλε να εκπέμψει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει ένα «χαρτί» για αργότερα.

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Ποιες ημερομηνίες είναι οι επικρατέστερες

Γλέντι στο Twitter με τις ευχές Βόζεμπεργκ για το …2033 – «Πόσο ήπια;»

Κατερίνα Λάσπα: Το σχόλιό της που προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 23:08