search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:49
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εντατικούς ρυθμούς επανέρχεται η Κουμουνδούρου για προεκλογική προετοιμασία και πολιτική ατζέντα

09.01.2023 09:15
syriza_new

Σε εντατικούς ρυθμούς επανέρχεται από σήμερα η Κουμουνδούρου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα όσον αφορά την προεκλογική προετοιμασία, και την καθημερινή παρέμβαση του κόμματος.

Σήμερα θα συζητηθεί και ο άμεσος σχεδιασμός αναφορικά με τα ψηφοδέλτια, και κατ’ επέκταση το πότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα δώσει την τελική έγκριση. Δεδομένου ότι ακόμη φαίνεται να υπάρχουν κενά και ανοιχτές συζητήσεις πιθανόν η συνεδρίαση να καθυστερήσει μερικές μέρες, αν και ο χρόνος πλέον πιέζει δεδομένου ότι το κυρίαρχο σενάριο για εκλογές τον Απρίλιο, περιορίζει τον διαθέσιμο χρόνο της προεκλογικής εκστρατείας.

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει και πάλι τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, αλλά και τις επαφές με φορείς.

Ειδικότερα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου προκειμένου να συζητήσουν το καυτό θέμα της έλλειψης βασικών φαρμάκων εν μέσω έξαρσης των ιώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενώ το πρόβλημα έχει καταγγελθεί από πέρυσι όταν ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, το άφησε να εξελίσσεται – όπως έπραξε και με την ενεργειακή κρίση – και τώρα παίρνει σπασμωδικά και αναποτελεσματικά μέτρα.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να ληφθούν άμεσα τα εξής μέτρα:

  • απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών,
  • real time έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ,
  • μέριμνα ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες να χτίσουν το στρατηγικό απόθεμα που χρειάζεται.

Ωστόσο, «ποδαρικό» στις επαφές με τους φορείς ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το Σάββατο, καθώς λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιστροφή του από την Βραζιλία, συνάντηση το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με φόντο τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που μιλούν για «δανεισμό» των Γλυπτών του Παρθενώνα ή για ανταλλαγή και με πολύ συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί το ζήτημα της επιστροφής των «Μαρμάρων» για προεκλογικούς λόγους, υπαναχωρώντας από τις εθνικές θέσεις «σαφώς και ρητά διατυπωμένες σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες». Ότι δηλαδή με τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επί της ουσίας αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο «ιδιοκτησία» των Γλυπτών. «Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ως εκ τούτου, «να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στα θεσμικά όργανα της κοινότητας των αρχαιολόγων που για χρόνια δίνουν αυτόν τον αγώνα και βεβαίως να υπάρξει άμεση αποσαφήνιση ότι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί έξω από το πλαίσιο που υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Στην απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα και τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδεικνύει όψιμο ενδιαφέρον ανταπάντησε η νέα εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει για τα δημοσιεύματα που μιλούν για δανεισμό και ανταλλαγή Γλυπτών αλλά και να εξηγήσει τις σημαίνει η «υβριδική λύση» για την οποία μιλούν ελληνικά δημοσιεύματα.

Η πολιτική ατζέντα παραμένει γεμάτη, με τα ζητήματα της ακρίβειας και των υποκλοπών να παραμένουν στην κορυφή αλλά και το θέμα των ελληνοτουρκικών. Μετά τις δηλώσεις Συρίγου ότι συμφέρει την Ελλάδα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας για F-16 από τις ΗΠΑ, προκειμένου να μείνει στον έλεγχος της Δύσης, η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε τον υπουργό «λαγό» του Μητσοτάκη, έκανε λόγο για στρατηγική «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» των ΗΠΑ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κοροϊδία δεδομένου ότι παραμονές του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, διέψευδε ότι υπάρχει θέμα πώλησης F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Τα ελληνοτουρκικά στο προσκήνιο, αλλά οι «παγίδες» ελλοχεύουν

ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις Συρίγου: «Απερίσκεπτοι υπουργοί της κυβέρνησης προκαλούν διεθνή ζημιά»

Ευάγγελος Βενιζέλος για Qatargate: «Στα θέματα αυτά η ευθύνη είναι προσωπική και όχι παραταξιακή ή εθνική»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06