search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:16
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτίθεται με «ουκρανικά» όπλα από την… εποχή της ΕΣΣΔ (Photos/Videos)

11.01.2023 19:35
tethorakismena oukrania- new

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι απολύτως εξακριβωμένο: η Ρωσία χρησιμοποιεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, όπλα που το Κίεβο έστειλε στην Μόσχα σε ένδειξη καλής θέλησης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μάλιστα κάποια από τα οπλικά συστήματα εστάλησαν στην Ρωσία για να αποπληρωθούν χρέη που είχε η Ουκρανία από την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

Ανάμεσα σε αυτά τα οπλικά συστήματα είναι οι Λευκοί Κύκνοι, με τους οποίους η Ρωσία κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι στην Δύση. Οι Λευκοί Κύκνοι είναι τα βαρύτερα και ταχύτερα υπερηχητικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας, τα Tu-160, από τα οποία τα μισά ανήκαν στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας πριν από λίγες δεκαετίες.

Τα σοβιετικά ιπτάμενα φρούρια είναι από τα ισχυρά χαρτιά της Ρωσίας σήμερα, καθώς μπορούν να κάνουν τη μισή περιστροφή της Γης, πετούν σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη και μπορούν να μεταφέρουν 45 τόνους βομβών ή δώδεκα πυρηνικούς πυραύλους Kh-55.

Τα τελευταία χρόνια αυτά τα βομβαρδιστικά χρησιμοποιήθηκαν για να πετάξουν πάνω από τον Βόρειο Πόλο παραβιάζοντας τους εναέριους χώρους των ΗΠΑ και του Καναδά, προσγειώθηκαν στην Βενεζουέλα και χρησιμοποιήθηκαν για πυραυλικές επιθέσεις στην Συρία. Από τον περασμένο Μάρτιο οι Λευκοί Κύκνοι έχουν γίνει εφιάλτης για τους Ουκρανούς.

Τα βομβαρδιστικά αυτά απογειώνονται από μία βάση κοντά στην πόλη Σαράτοφ, στον ποταμό Βόλγα και πλήττουν με πυραύλους την Ουκρανία χωρίς να μπαίνουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, το Κίεβο κληρονόμησε ένα τεράστιο οπλοστάσιο, που περιελάμβανε πυρηνικά όπλα και 19 Λευκούς Κύκνους, που βρίσκονταν στην Αεροπορική Βάση Πριλούκι, στη βόρεια Ουκρανία. Η Ρωσία είχε μόνο δύο τέτοια βομβαρδιστικά.

Όμως η διατήρηση των στρατηγικών αεροσκαφών δεν ήταν απαραίτητη για το Κίεβο, που μαζί με τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενέδωσαν στις πιέσεις της Δύσης και «επέστρεψαν» χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές στην Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον ανησυχούσε για τα πυρηνικά όπλα που βρέθηκαν στα χέρια των 15 νέων ανεξάρτητων κρατών, που προέκυψαν από την διάλυση της ΕΣΣΔ. «Ας θυμηθούμε την πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ στα μετασοβιετικά κράτη για να μεταφέρουν όλα τα μέσα μεταφοράς πυρηνικών όπλων στην Ρωσία», δηλώνει στο al Jazeera ο Ίγκαρ Τίσκεβιτς, αναλυτής που ζει στο Κίεβο.

Ο αγώνας του Κιέβου για να ξεφορτωθεί το σοβιετικό οπλοστάσιο

Το 1991 το Κίεβο έλεγε ότι μέσα σε 10 χρόνια θα είχε ξεφορτωθεί όλα τα βαριά βομβαρδιστικά, τους πυραύλους που μπορούσαν να μεταφέρουν αυτά τα αεροσκάφη και τα μηχανήματα συντήρησής τους.

Η Ουάσινγκτον χρηματοδότησε την καταστροφή 11 Λευκών Κύκνων, 27 μικρότερων αεροσκαφών Tu-95, περίπου 500 πυραύλων κρουζ, 130 διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων SS-19,των σιλό φύλαξης και των κέντρων ελέγχου εκτοξεύσεων.

Υπήρχαν όμως και τα μικρά όπλα. Το Κίεβο βρέθηκε με μια κληρονομιά 7 εκατομμυρίων AK-47 και προσπαθούσε χρόνια να τα ξεφορτωθεί. Όπως έκανε και με τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τα πολεμικά πλοία και τα  υποβρύχια.

Τότε εμφανίστηκαν αγοραστές: η Λιβύη, η Βρετανία και οι ΗΠΑ αγόρασαν εκατοντάδες χιλιάδες αυτόματα AK-47 και το Πακιστάν 320 άρματα μάχης από την Ουκρανία.

Το αεροπλανοφόρο Varyag, ένα πλοίο μήκους 300 μέτρων, πουλήθηκε σε εταιρία του Μακάο για να μετατραπεί σε πλωτό καζίνο και τελικά έγινε το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Liaoning.

Όμως την μερίδα του λέοντος από το ουκρανικό οπλοστάσιο την πήρε η Ρωσία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, για να ξεπληρώσει η Ουκρανία τα χρέη προς την Ρωσία για τις αγορές φυσικού αερίου.

Μεταξύ των όπλων που πήρε ήταν 575 πύραυλοι Kh-55, που εκτοξεύονται από τους Λευκούς Κύκνους και 386 πυραύλους Kh-22.

Το 2022 η Ρωσία χρησιμοποίησε τους πυραύλους αυτούς εναντίον της χώρας που τους παραχώρησε για να ξεπληρώσει το χρέος της. Η Μόσχα αφαίρεσε τις πυρηνικές κεφαλές και με αυτούς τους πυραύλους πλήττει τις στρατηγικής σημασίας υποδομές της Ουκρανίας.

Στις αρχές του 2000 η Ουκρανία είχε μόνο δύο TU-160 και έναν Ιανουάριο, το Κίεβο έδωσε εντολή στο πλήρωμα να το προσγειώσει στην Αεροπορική Βάση Έγκελς-2, στην Ρωσία. Μία παραχώρηση έναντι του χρέους για το φυσικό αέριο.

«Είχαμε μπλάκ-άουτ, περιορισμένη χρήση φυσικού αερίου και όλο το έθνος αισθανόταν τα προβλήματα των σοβαρών ελλείψεων», είπε το 2000 ο τελευταίος Ουκρανός πιλότος του αεροσκάφους, ο Σέρχι Οσίποφ.

Το τελευταίο από τους Λευκούς Κύκνους βρίσκεται σήμερα στη πόλη Πόλταβα και χρησιμοποιείται σαν μουσείο αεροπορίας, χωρίς μηχανές, όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα.

Σήμερα η εθελοντική παραχώρηση προηγμένων οπλικών συστημάτων από την Ουκρανία στην Ρωσία φαντάζει απίστευτη ενέργεια, αλλά οι γεωπολιτικές ισορροπίες ήταν πολύ διαφορετικές στην μετασοβιετική περίοδο.

Στη δεκαετία του 1990 ο κόσμος βρισκόταν «στο απόγειο της καλής θέλησης και της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και η Ουκρανία ως ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε καλές σχέσεις και με τους δύο», εξηγεί η Μαρία Πόποβα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, μιλώντας στο Al Jazeera.

Πριν από δυο δεκαετίες το Κίεβο δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα δεχόταν επίθεση από την Ρωσία, ενώ η ανταλλαγή όπλων με φυσικό αέριο «έμοιαζε πολύ καλή ιδέα», προσθέτει η Μαρία Πόποβα.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Επίθεση βομβιστή καμικάζι έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην Καμπούλ – Αναφορές για θύματα (Videos)

Ζευγάρι επέζησε μετά από τρεις μέρες στον ωκεανό – Γλίτωσαν ακόμα και από τους καρχαρίες

Charlie Hebdo: Νέο σκίτσο κατά του ιρανικού καθεστώτος (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48