search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:52
MENU CLOSE

Επαρκής ύπνος: Αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό – Σε ποιες γυναίκες είναι πιο δραστικό

12.01.2023 21:44
ypnos-anoixto-stoma-new

Η ψυχική μας υγεία δοκιμάζεται όταν ο νυχτερινός ύπνος είναι ανεπαρκής. Μια κατηγορία ατόμων, όμως, πλήττεται περισσότερο.

Ειδικότερα, η επάρκεια του ύπνου θεωρείται καθοριστική για τις ηλικιωμένες γυναίκες και την ψυχική τους ευημερία, καθώς όσες δεν τηρούν μια ρουτίνα ύπνου απειλούνται από συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους – ακόμη και αν κοιμούνται κανονικά. Μάλιστα, τόσο οι γυναίκες που κοιμούνται νωρίς και ξυπνάνε νωρίς αλλά και όσες κοιμούνται αργά και ξυπνούν αργά διατρέχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημαντικά καταθλιπτικά συμπτώματα -ακόμη και με επαρκείς ώρες ύπνου.

«Ακόμα και μικρότερες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του ύπνου, όπως αυτές που προκαλούνται από τις αλλαγές της ώρας, θα μπορούσαν να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό και, ως αποτέλεσμα, να επηρεαστούν αρνητικά οι παράγοντες που ευθύνονται για την κατάθλιψη, το άγχος και το χαμηλότερο αίσθημα της ευεξίας» εξηγεί η συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. Leslie Swanson, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Παρόλα αυτά, όπως διευκρινίζει, αποκαλύπτεται περισσότερο μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και της ποιότητας του ύπνου: «Θα μπορούσε σίγουρα να ισχύει ότι οι γυναίκες της μελέτης μας που είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν ένα διαφορετικό είδος προγράμματος ύπνου λόγω της κατάθλιψης ή ότι η κατάθλιψή τις οδηγούσε σε πιο ακανόνιστα μοτίβα ύπνου-αφύπνισης».

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Sleep Health, οι ερευνητές ανέλυσαν τα μοτίβα του ύπνου και αξιολόγησαν την ψυχική υγεία σχεδόν 1.200 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 65 ετών, κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με ενδιάμεσο σημείο ύπνου – το μισό του χρόνου μεταξύ ύπνου και αφύπνισης – που έπεφταν για ύπνο μεταξύ 2 και 4 π.μ. είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.

Κάθε ώρα ακανόνιστου προγράμματος ύπνου αύξανε επίσης στις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα κατά 68% αλλά και σημαντικά συμπτώματα άγχους κατά 62%, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο τακτικός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος εν τέλει για τη σωματική και ψυχική υγεία, σημείωσε η δρ. Leslie Swanson.

Παρόλα αυτά, όπως συμπληρώνει, θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί η αιτία και το αποτέλεσμα μεταξύ ύπνου και διάθεσης, ιδίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τι συνιστά η ειδικός για να κοιμηθούμε ποιοτικά

Ρυθμίστε μια συγκεκριμένη ώρα κατάκλισης και αφύπνισης, ακόμα και τις μέρες που δεν εργάζεστε.

Βγείτε στο φως της ημέρας αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Αφιερώστε χρόνο στην χαλάρωση πριν από τον ύπνο μακριά από οθόνες και δραστηριότητες που θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση.

Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα μέσα σε τρεις ώρες πριν από την ώρα του ύπνου, αποφεύγοντας τα σάκχαρα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ανησυχία των επιστημόνων για την υποπαραλλαγή «Κράκεν» XBB.1.5 – «Η πιο μεταδοτική που έχει ανιχνευθεί»

Ποιες τροφές «απειλούν» το ήπαρ και μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη

Άνοια: Πώς συνδέεται με τη βαρηκοΐα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:52