search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 04:01
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Ασφυκτιά η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου – Μόλις οκτώ κλίνες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα (video)

13.01.2023 11:49
ippokrateio-thessaloniki

Ασφυκτιά η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, υπό το βάρος των αυξημένων ιώσεων.

Με μόλις οκτώ κλίνες, γιατροί και νοσηλευτές παλεύουν για να αντιμετωπίσουν περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Λάρισα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Όπως σημειώνεται, το τελευταίο διάστημα παιδιά από τη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζονται να διακομισθούν αεροπορικώς στην Αθήνα, προκειμένου να νοσηλευτούν σε κλίνες ΜΕΘ Παίδων, ενώ σε κάποιες –ελάχιστες περιπτώσεις– οι γιατροί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ακόμη και κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων.

Στη Βόρεια Ελλάδα ανάσα ανακούφισης αναμένεται να δώσει το πανεπιστημιακό παιδιατρικό νοσοκομείο, που θα κατασκευαστεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν 7 κλίνες ΜΕΘ Παίδων και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, κάτι που επίσης θα δώσει μεγάλη ανακούφιση και θα αποσυμφορήσει την κατάσταση.

Το επόμενο βήμα είναι η αύξηση γιατρών, που θα πάρουν εξειδίκευση παιδοεντατικολογίας, προκειμένου να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία και οι κλίνες, που θα προστεθούν.

Να σημειωθεί πως συνολικά, σε ολόκληρη των χώρα λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ Παίδων.

Στην Αττική λειτουγούν 32 κλίνες, ενώ στη Θεσσαλονίκη 8 κλίνες και 2 κλίνες ΜΕΘ Covid.

Στην Πάτρα λειτουργούν 5 κλίνες και 2 κλίνες ΜΕΘ Covid και στην Κρήτη 5 κλίνες ΜΕΘ Παίδων και 1 κλίνη ΜΕΘ Covid.

Πλεύρης για 6χρονο από τα Γρεβενά: «Δεν χάθηκε λόγω έλλειψης ΜΕΘ»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως ο θάνατος του 6χρονου από τα Γρεβενά δεν οφείλεται σε έλλειψη ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση του παιδιού ήταν εξαρχής μη αναστρέψιμη.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι «το παιδί δεν χάθηκε λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Διασωληνώθηκε στα Γρεβενά και ήδη η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Δεν σηκώθηκε εναέριο μέσο γιατί ο χρόνος που δινόταν για την διακομιδή ήταν 2,5 ώρες. Οι ίδιοι οι γιατροί επέλεξαν την διακομιδή με ασθενοφόρο. Πράγματι υπέστη βλάβη, σε ένα όχημα του 2017, πλήρως συντηρημένο. Δόθηκε μάχη στην Πάτρα, αλλά…».

Αναφορικά με τις ΜΕΘ Παίδων, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι «στις ΜΕΘ Παίδων έχουμε πληρότητα 50%, δεν υπάρχει πρόβλημα πληρότητας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε εύκολα άλλες ΜΕΘ Παίδων, διότι είναι πιο δύσκολο σε σχέση με τις ΜΕΘ ενηλίκων, μπορεί να αναπτυχθούν μόνο σε παιδιατρικό νοσοκομείο» και προσέθεσε ότι «στην Θεσσαλονίκη γίνεται το Νοσοκομείο Παίδων με δεκάδες κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Στην Θεσσαλία παραδίδουμε το καλοκαίρι ΜΕΘ Παίδων».

Ακόμη, αρνήθηκε πως υπάρχει αύξηση των αιφνίδιων θανάτων παιδιών και νέων, λέγοντας πως «όλα τα περιστατικά ελέγχονται και παρακολουθούνται. Δεν υπάρχει στο αιφνίδιο κομμάτι κάποια αύξηση, όπως αναφέρεται», ενώ τέλος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ξεκινούν άλλα τρία προγράμματα για προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα και δύο τύπους καρκίνου, σε συνέχεια του προγράμματος για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: «Είναι οργανωμένο, υποκινούμενο, το κίνητρο είναι το χρήμα» – Ποιον «έδειξε» ως «ενορχηστρωτή»

Πέτρος Φιλιππίδης: Ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά – Δεκτό το αίτημα

Κορωνοϊός – Υποπαραλλαγή Κράκεν: Στην Αττική τα 6 κρούσματα – Ποια είναι τα συμπτώματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24