search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 16:40
MENU CLOSE

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Οι πολιτικοί που θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του έκπτωτου μονάρχη

16.01.2023 08:28
mitropoli_new

Κηδεύεται σήμερα από τη Μητρόπολη Αθηνών ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ που πέθανε την περασμένη Τρίτη, σε ηλικία 82 ετών.

Ο θάνατος του προκάλεσε συζητήσεις και προβληματισμό στην κυβέρνηση για το τελετουργικό που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στην περίπτωση του έκπτωτου μονάρχη, ωστόσο τελικά αποφασιστηκε να κηδευτεί χωρίς τιμές.

Αν και αρχικά η κυβέρνηση διέρρεε ότι αν η οικογένεια του τέως επιλέξει τη Μητρόπολη, ως χώρο τέλεσης της κηδείας, δεν θα επιτρεπόταν το λαϊκό προσκύνημα, αυτό άλλαξε και τελικά η σορός του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ βρίσκεται από τα ξημερώματα στο παρεκκλήσι που είναι ανοιχτό στο κοινό.

Αναβαθμισμένη κυβερνητική εκπροσώπηση

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Από την στιγμή που αποφασίστηκε η αναβάθμιση της εκπροσώπησης της κυβέρνησης στην κηδεία κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ένιωσαν «απελευθερωμένοι» να δηλώσουν το «παρών»

Κάποιοι από τους βουλευτές δεν αποκλείεται να μεταβούν μόνο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου είναι σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα από τις 6.00 το πρωί.

Ο Σαμαράς και οι άλλοι

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ο τέως Βασιλιάς ως ιδιώτης και όχι ως αρχηγός κράτους δεν έκρυψε την ενόχλησή του. Από την ανάρτηση που έκανε στα social media ξεχώρισαν οι φράσεις όπως «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους». Αλλά και πως «Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες και σελίδες ολόκληρες».

Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Γεωργία, θα βρεθεί λίγο μετά τις 10 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Αν όντως μεταβεί τόσο νωρίς, θεωρείται απίθανο να μείνει για την εξόδιο ακολουθία η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 12.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να παραστεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης θα λείπει σε αποστολή στο Κουβέιτ αλλά όπως έχει δηλώσει ο ίδιος αν βρισκόταν στην Αθήνα θα πήγαινε στην κηδεία. Θα εκπροσωπηθεί από την σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου.

Άγνωστο παραμένει αν τελικά θα μεταβεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όπως και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία έχει φιλικές σχέσεις με τον γιο του τέως Βασιλιά, Νικόλαο και τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος όχι μόνο θα παραστεί αλλά έκανε και μια μακροσκελή ανάρτηση στην οποία εξηγούσε τους λόγους. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν είμαι θιασώτης της μοναρχίας που είναι άλλωστε ένα ερμητικά κλειστό κεφάλαιο της ιστορίας μας. Σε ανθρώπινο όμως επίπεδο, η τιμή προς τους νεκρούς είναι για εμάς τους Έλληνες αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού, των αξιών και παραδόσεών μας. Από αυτή την αμιγώς ανθρώπινη πλευρά σκέπτομαι σοβαρά να παραστώ αύριο στη Μητρόπολη. Και το σκέφτομαι ακόμα περισσότερο ως μια μικρή προσωπική απάντηση στην μικροψυχία της Αριστεράς που ποτέ δεν αναγνωρίζει τις δύσκολες αποφάσεις για τη διασφάλιση της εθνικής ενότητας που με θάρρος παίρνει σταθερά η ελληνική Κεντροδεξιά».

Στην Μητρόπολη θα βρεθούν σήμερα εκτός απροόπτου οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος αλλά και η ευρωβουλευτής και βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Επίσης, θα παραστεί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ακόμα, παρόντες θα είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος ΠΑΤΡΙΔΑ Κωνσταντίνος Μπογδάνος και εκ μέρους της Εθνικής Δημιουργίας ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φαήλος Κρανιδιώτης. 

Διαβάστε επίσης:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός από τα ξημερώματα – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία (Videos/Photos)

Κηδεία τέως βασιλιά: Ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω της παραπαίει η κυβέρνηση

Ελληνοτουρκικά: Εντάσεις (προεκλογικές) και παζάρια (υπόγεια)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 16:40