search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 05:05
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη ο «Όρθρος» – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

18.01.2023 21:50
koronoios_new
Πηγή: Pixabay

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη που ονομάστηκε «όρθρος» και σαρώνει ήδη στη Βρετανία, καθώς αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων. Η υποπαραλλαγή εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Το όνομα «όρθρος» πήρε το στέλεχος CH.1.1 του κορωνοϊού ανεπίσημα, από τον δικέφαλο σκύλο της ελληνικής μυθολογίας, αδελφό του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας. Μέχρι στιγμής, όσον αφορά τα συμπτώματά του δεν θεωρείται παραλλαγή ανησυχίας, ωστόσο η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKSHA) παρακολουθεί την εξέλιξή του.

Ποιο στέλεχος κυριαρχεί στην Ελλάδα

Η ταχύτητα με την οποία ο «Όρθρος» εξαπλώνεται στη Βρετανία, υποδεικνύει ότι, σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον μπορεί να πλεονεκτεί, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν διαθέτει ενδείξεις ότι ο «Όρθρος» είναι πιο μεταδοτικός από άλλα στελέχη. Πρόκειται, σύμφωνα με την UKSHA, για ένα από τα στελέχη με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να διαδεχθούν το στέλεχος BQ.1, το οποίο και επικρατεί σήμερα στη Βρετανία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, πάντως, τα βρετανικά δεδομένα μπορεί να μην είναι ενδεικτικά για άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή το στέλεχος ΒΑ.5.

Ο «Όρθρος», από την πρώτη του εμφάνιση τον Νοέμβριο, έφτασε, την 1η Ιανουαρίου, να αντιστοιχεί στο 23,1% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως υποδεικνύουν γενετικά δεδομένα, το CH.1.1 προκαλεί έως και το 100% των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Independent που επικαλείται μοντέλα του Ινστιτούτου «Σάνκγερ».

Όπως αναφέρει η UKSHA, ταυτόχρονα η εξάπλωση του στελέχους XBB.1.5, γνωστού ως «Κράκεν», παραμένει περιορισμένη στη Βρετανία, παρά τη μεγάλη εξάπλωση στις ΗΠΑ. 

Η Βρετανία, την εβδομάδα που τελείωσε στις 7 Ιανουαρίου, παρουσίασε μείωση κρουσμάτων κατά 28,5%, παρά το γεγονός ότι «όρθρος» και «κράκεν» ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικά στελέχη. Κρούσματα της υποαπαλλαγής CH.1.1 έχουν καταγραφεί και σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία, σύμφωνα με το ECDC. Επίσης, έχει ανιχνευθεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» των επιστημόνων για τη μετάλλαξη Κράκεν – Φόβοι για αύξηση θανάτων, πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Αναπνέετε με ανοιχτό στόμα; Γιατί πρέπει να το διορθώσετε

Φλεγμονή: Ποιο φαγητό μπορεί να την «εξαφανίσει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04