search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:05
MENU CLOSE

Προς ιδιωτικοποίηση η ΕΑΒ – Αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για το 49%

23.01.2023 19:32
f-16-viper-18

Με την αποστολή ανακοίνωσης – πρόσκλησης ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεκίνησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων η διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στη νέα Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, την περασμένη Πέμπτη.

Ο στρατηγικός επενδυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.).

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και οι αεροδιαστημικοί – αεροναυπηγικοί οίκοι έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Τέσσερις μνηστήρες

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο διεθνή διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας βρίσκεται στα «χέρια» 4 τουλάχιστον διεθνών ηγέτιδων εταιρειών του κλάδου της αεροναυπηγικής, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.

Μεταξύ αυτών που έχουν λάβει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις πηγές είναι οι: Lockheed Martin και Dassault Aviation, που ήδη συνεργάζονται στενά με την ΕΑΒ. Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από Κυβερνητικές πηγές ούτε και από τον οικονομικό σύμβουλο της διαγωνιστικής διαδικασίας την ΕΥ και τον κ. Μιχάλη Χουρδάκη που χειρίζεται το project ο οποίος δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τη διαδικασία που μόλις εκκίνησε.

Στον επενδυτή το μάνατζμεντ

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ προβλέπει, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τον μετασχηματισμό της εταιρείας με το «σπάσιμο» της σε δύο οικονομικές οντότητες την Asset Co (πάγια και τις υποδομές) και την Commercial Co με την είσοδο στην τελευταία στρατηγικού επενδυτή. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρεία -το 51% θα παραμείνει στα «χέρια» του Ελληνικού Δημοσίου-, αλλά, μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

Η Εμπορική εταιρεία, που δεν θα έχει υποχρεώσεις ούτε περιουσιακά στοιχεία εκτός από εμπορικές συμβάσεις, θα είναι και υπεύθυνη για τη συντήρηση και διαχείριση των εγκαταστάσεων της Asset Co μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας αποκλειστικής μίσθωσης. Επίσης στις υποχρεώσεις της Εμπορικής Εταιρείας θα είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Asset Co και η πρόσληψη και εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.

Από την άλλη πλευρά η Asset Co θα απορροφήσει όλα τα υφιστάμενα πάγια περιουσιακά στοιχεία και το υλικό της ΕΑΒ, ενώ θα παραμείνει 100% ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στόχος της Α’ Φάσης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μέρη που πληρούν τα κριτήρια του Ελληνικού Δημοσίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να συμμετάσχουν στο διεθνή διαγωνισμό. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, θα επιλεγούν ο επενδυτές που πληρούν τα κριτήρια για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση και να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Έρχεται μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Προστασία έναντι της αστάθειας των τιμών

Τουρισμός για Όλους: Τη Δευτέρα η κλήρωση για τα 125.000 voucher των 150 ευρώ (Video)

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Tην Τετάρτη οι πρώτες πληρωμές με τις αυξήσεις – Αναλυτικά οι ημερομηνίες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:04