search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:10
MENU CLOSE

Α, ρε Νίκο, μας ξεγέλασες…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2266
26/1/2023
28.01.2023 06:00
xanthopoulos

Παιδιά στην Κάσο, χωρίς ίντερνετ, υπολογιστές και τάμπλετ, με τηλεόραση και ραδιόφωνο είδη πολυτελείας, η μοναδική χαρά μας, η πιο εντυπωσιακή επαφή με τον «έξω κόσμο» ήταν ο κινηματογράφος.

Ένας εργολάβος, ο Παπαχατζής – καλή του ώρα – είχε μια μηχανή, την έστηνε στις αίθουσες των εκδηλώσεων των εκκλησιών τον χειμώνα – και στις πλατείες τα καλοκαίρια – και μ’ ένα φτηνό εισιτήριο βλέπαμε δυο τρεις φορές τον χρόνο μαυρόασπρες ταινίες.

Λογικό εκείνη την εποχή να κυριαρχεί ο Νίκος Ξανθόπουλος, σε ρόλους που τον καθιέρωσαν ως «παιδί του λαού». Το παλικάρι που δουλεύει, που έχει μπέσα, που σέβεται τη μάνα, πολεμά το κεφάλαιο, ξέρει ν’ αγαπά, να τιμά τη φιλία, να κάνει τη φτώχεια περηφάνια.

Θαυμάζαμε και τους ποδοσφαιριστές, τον Σιδέρη, τον Μποτίνο, τον Δομάζο και τον Παπαϊωάννου, αλλά ξέραμε λίγα για τη ζωή τους.

Θέλαμε δεν θέλαμε ο Νίκος έγινε το αντρικό μας πρότυπο, ειδικά όσον αφορά τον χαρακτήρα και τη στάση ζωής του, δεν θα μας χαλούσε – λέγαμε γελώντας – και με μερικά παραπάνω χρήματα στην τσέπη μας.

Το μεγάλωμά μας στην Αθήνα, τη Ρόδο, στις ξένες χώρες, στους ωκεανούς που καταφύγαμε εκείνα τα παιδιά για ένα καλύτερο αύριο, μας γέμισε απογοήτευση.

Πού είναι οι άντρες σαν τον Νίκο Ξανθόπουλο; Οι άνθρωποι με μπέσα, περηφάνια, ευθυκρισία, τιμιότητα; Που ξέρουν ν’ αγαπούν, να δίνουν, να δικαιώνονται;

Γιατί οι άνθρωποι κυνηγούν μόνο το χρήμα και τη δόξα, γιατί λένε ψέματα, παίζουν βρώμικα, υποκρίνονται, ψάχνουν τεχνητούς παραδείσους;

Ήμουν τυχερός γιατί, σαράντα χρόνια μετά, τον συνάντησα στην Παιανία που έμενε. Και είδα μια διασημότητα να μην ασχολείται με τα «αποφάγια» της δόξας της, να καλλιεργεί τη γη, να διαβάζει πολλά βιβλία, να λέει λίγα λόγια, να χαίρεται το μεγάλωμά του μέσα στην Οικογένεια, στη Φύση και τη Γνώση.

Ναι, νομίζω ότι ο Ξανθόπουλος είναι από τους λίγους ανθρώπους που δικαιώθηκαν, με το δεδομένο του επαγγέλματος και της δημοφιλίας του.

Και στεναχωριέμαι που σ’ εκείνη τη συνάντηση δεν του είπα «όλα καλά, ρε Νίκο, αλλά μας ξεγέλασες. Γιατί δεν γίναμε ποτέ σαν τον άντρα που μας έκανες ν’ αγαπήσουμε; Γιατί ήταν τόσο δύσκολο»;

Του το λέω τώρα. Γιατί εκείνος έγινε!

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, περιπέτεια και «Εκτός Ελέγχου» με τον Τζέραρντ Μπάτλερ

Oscars 2023: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για το χρυσό αγαλματίδιο

Γλυπτά του Παρθενώνα: Δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, η επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή τους, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:10