search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:24
MENU CLOSE

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τα χειρότερα έρχονται στην Αττική – Τηλεργασία και κλειστά σχολεία τη Δευτέρα

05.02.2023 17:19
xioni_attiki

Στον κλοιό της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής η Αττική με τις επόμενες ώρες να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας -έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας- τα χειρότερα στην Αττική δεν έχουν έρθει ακόμη.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για αύριο Δευτέρα τηλεργασία στο δημόσιο τομέα και να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, συνιστά την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι αυτό δυνατό, αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Η παρασχεθείσα εξ αποστάσεως εργασία βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας, όπου υπηρετεί ο υπάλληλος προς την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού.

Για όσους δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως ή μεσολαβούντος του Σαββατοκύριακου, δεν είναι δυνατή, η παροχή αυτής λόγω μη προετοιμασίας των υπαλλήλων για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη απουσία τους από την εργασία με άδεια που θα χορηγηθεί με βάση τις κείμενες για κάθε κατηγορία προσωπικού διατάξεις.

Εναλλακτικά συνιστάται να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, δηλαδή ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς να υπάρχει δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους είναι δικαιολογημένη.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω αφορούν εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των οτα α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία και αναβολή εξεταστικής στα ΑΕΙ

Για την ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα όλα τα σχολεία του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειάρχη και κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους Δημάρχους της Αττικής, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου κλειστά, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Όπως είναι φυσικό, κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητά τους. Τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, αναβάλλεται η εξεταστική στα πανεπιστήμια της Αττικής με απόφαση των πρυτανικών αρχών. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Πάντειο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσαν την αναστολή των εξετάσεων, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Κλειστά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα, τη Δευτέρα, σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική, με κάποιες εξαιρέσεις (φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων και supermarket, πρατήρια υγρών καυσίμων και καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα).

Οι λαϊκές αγορές στην Αττική δεν θα λειτουργήσουν.

Απαγόρευση των υπηρεσιών delivery και courier

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2013 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές. Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Κλειστά τα δικαστήρια Δευτέρα και Τρίτη

Εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν και τα δικαστήρια τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου και της Τρίτης (7/2) η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των Περιφερειακων Ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς) και Ευβοιας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος».

Διαβάστε επίσης:

Λέρος: Νεκρά 3 παιδάκια και 1 γυναίκα στο ναυάγιο βάρκας με μετανάστες

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε κοριτσάκι 5,5 μηνών – Οι γονείς δωρίζουν τα όργανά της

Σεισμός τώρα: Ταρακούνησε τη Βοιωτία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:24