search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:36
MENU CLOSE

Καύσιμα: Αυτές είναι οι 4 παγίδες από τις «πειραγμένες αντλίες» – Τι να προσέξετε (Video)

06.02.2023 10:19
benzini new
αρχείου

Σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν οι πειραγμένες αντλίες στα βενζινάδικα. Ορισμένοι έμποροι πετρελαιοειδών και πρατηριουχοι προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες και με δόλωμα τις χαμηλές τιμές στην βενζίνη, το diesel καθώς και το ποετρέλαιο θέρμανσης «πειράζουν» τις αντλίες τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Θέμη Κιουρτζή, «η μαύρη αγορά στα καύσιμα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, με γεωμετρική πρόοδο, διότι δεν γίνονται έλεγχοι και υπάρχει ατιμωρησία».

Σημαντικό πρόβλημα στην αγορά δημιουργεί το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης. Εδώ οι κύριες μορφές απάτης είναι η πώληση καυσίμων για τα οποία δεν αποδίδονται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και άλλοι φόροι.

Αυτό αφορά είτε την παράνομη πώληση καυσίμων στη λιανική αγορά καυσίμων ειδικής χρήσης που απαλλάσσονται από τη φορολογία (π.χ. ναυτιλιακό πετρέλαιο) ή τη νόθευση της βενζίνης με χημικές ουσίες, κυρίως διαλύτες, που είναι πολύ πιο φθηνοί και επίσης δεν υπόκεινται σε ειδική φορολόγηση.

Παράλληλα, ένα εξίσου συνηθισμένο κόλπο είναι οι «πειραγμένες» αντλίες που δείχνουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που μπαίνει στο ρεζερβουάρ.

Οι καταναλωτές χάνουν περίπου 50-90 εκατ. ευρώ από την αγοραστική τους δύναμη εξαιτίας των «πειραγμένων» αντλιών.

Ωστόσο, οι επιτήδειοι διαρκώς βρίσκουν και άλλους τρόπους προκειμένου να κερδοσκοπήσουν. Πλέον εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και οι ηλεκτρονικές απάτες.

Χάκερ μπορούν πλέον και παρεμβαίνουν σε όλα τα συστήματα εισροών-εκροών, σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης. «Βέβαια, οι ελεγκτικές αρχές κάνουν προσπάθειες, αλλά η ηλεκτρονική απάτη εξελίσσεται και πάνε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά» συνεχίζει.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί υπάρχουν δύο τρόποι προκειμένου να αποφύγουν οι καταναλωτές τις παγίδες. Να επιλέγουν πρατήριο της εμπιστοσύνης τους και να αποφεύγουν πρατήρια με χαμηλότερες τιμές από τον μέσο όρο της αγοράς.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση

Γονάτισε τα νοικοκυριά η ακρίβεια που μαστίζει την καθημερινότητά τους

Στη Βουλή η τροπολογία για τις παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:35