search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:16
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική αυλαία με πόλωση και τον Ανδρουλάκη… στην «πρέσα»

06.02.2023 10:33
tsipras new

Την προεκλογική τακτική της μετωπικής σύγκρουσης με πολύ υψηλούς τόνους έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας όπως φάνηκε από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης και ύστερα.

Από την ανακοίνωση δηλαδή της αποχώρησης από τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων μέχρι τις εκλογές και στη συνέχεια με τις δύο ομιλίες σε Περιστέρι και Πάτρα που σήμαναν την αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σήμερα η συνέχεια θα δοθεί στην προγραμματισμένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε κεντρική εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιβανώφειο. Μέχρι στιγμής η εξελισσόμενη κακοκαιρία δεν έχει αλλάξει αυτόν τον προγραμματισμό.

Στόχος της ηγεσίας φαίνεται να είναι η διαμόρφωση συνθηκών έντονης πόλωσης μέσω και των σκληρών διλημμάτων («Δημοκρατία ή εκτροπή», «Μητσοτάκης ή Δημοκρατία», κλπ) και με δεδομένο ότι ανεξαρτήτως του αν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, είναι πλέον σαφές ότι οι κάλπες είναι υπόθεση λίγων μηνών.

Με την πόλωση ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να τονώσει τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει το ποσοστό των εκλογών του 2019 (31,5%) που θα του δώσει μια πιο ισχυρή βάση εκκίνησης όταν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Απότοκο αυτής της τακτικής είναι, πέρα από τους πολύ υψηλούς τόνους έναντι του πρωθυπουργού και συνολικά της Νέας Δημοκρατίας, και η ένταση της πίεσης στα μικρότερα κόμματα.

Στην «πρέσα» τις τελευταίες μέρες βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν και από την κορυφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακηρύσσεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό αντίπαλο μόνο τη ΝΔ, εντούτοις είναι φανερή η επίθεση στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του από την περασμένη εβδομάδα, αρχής γενομένης με τα περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη».

Ανεξαρτήτως λανθασμένων ή πιο ορθών διατυπώσεων στη συνέχεια, στην πραγματικότητα έγινε φανερό πως στο στόχαστρο είναι να η τακτική Ανδρουλάκη που αφήνει ανοιχτό το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας, με όποιο κόμμα έρθει πρώτο δηλαδή, ακόμη και με τη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Αφήνει ανοιχτό δηλαδή το σενάριο συνεργασίας «του θύματος με το θύτη του» όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες μέρες προκειμένου να «χρωματίσει» αρνητικά αυτό το ενδεχόμενο το οποίο έχει αντανακλά και στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «αδυνατίζει» ενώπιον της κοινής γνώμης τα περί σχηματισμού «προοδευτικής» κυβέρνησης συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Από την Πάτρα, το πάλαι ποτέ πασοκικό προπύργιο λόγω των Παπανδρέου και πλέον συριζικό προπύργιο, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβαλε λίγο τη ρητορική του (χωρίς να χαμηλώσει του τόνους), μετά και τις οξείες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και τις επικρίσεις πως τα όσα ελέχθησαν περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη», αφήνουν υπονοούμενα πως όχι απλώς είναι στόχος γαλάζιου εκβιασμού αλλά και πως υποκύπτει κιόλας σε αυτόν.

Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετακινώντας το θέμα από τις υποκλοπές στο αντιδεξιό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως δεν είναι ηθικά αλλά πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Ανδρουλάκης θα μπορούσε, να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον Μητσοτάκη, όχι, είπε, γιατί «δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν το θύμα των υποκλοπών σήμερα να μπορεί να συγκυβερνά με τον θύτη του αύριο» αλλά κυρίως γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε «πώς είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλεύρη, του κ. Γεωργιάδη και εσχάτως και του κ. Καρατζαφέρη».

Αυτό, διευκρίνισε μια πολιτική θέση, κανένα υπονοούμενο δεν αφήνουμε. Συνέχισε δε στρίβοντας περισσότερο το μαχαίρι: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε το κόμμα του Παπανδρέου αντί να είναι μέρος της αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης για να γυρίσει σελίδα ο τόπος, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποστήριγμα της πιο άθλιας κυβέρνησης της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα».

Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Σπίρτζη -Πολάκη

Κατά τα λοιπά, τα μηνύματα για σκλήρυνσης της στάσης που δίνει η ηγεσία «απελευθερώνουν» στελέχη του κόμματος για όλο και πιο εξεζητημένες δηλώσεις όπως αυτή του τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Σπίρτζη στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης: 

«Θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο». Αναφορά που έδωσε λαβή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καταλογίσει στον Αλέξη Τσίπρα «ακραία αντιθεσμική και δημοκρατική επιλογή» που

Στην ίδια εκδήλωση, ήταν και η σειρά του ΚΚΕ – εκτός από το ΠΑΣΟΚ – να νιώσει την πίεση της προεκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ αν και η ηγεσία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις επιθέσεις στον Περισσό.

Ειδικότερα, ο έτερος ομιλητής στην κομματική εκδήλωση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ της Πεντέλης, ο τομεάρχης Διαφάνειας και βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να αρνηθούν τη συνεργασία για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, ανέφερε: «Εάν δεν δεχτούν, είτε γιατί είναι πιασμένοι, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και δεν ξέρω γω τι, είτε γιατί είναι κολλημένοι, το ΚΚΕ γιατί θέλει σε 2.500 χρόνια καταλάβει ο λαός, τότε δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα πάμε στις δεύτερες εκλογές και θα πάρουμε αυτοδύναμο ισχυρό ποσοστό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Τα παραπάνω προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Φίλης για τηλεκπαίδευση: Την επιβάλλουν αυτοί που έζησαν ως γέροι – Χαρείτε τον χιονιά, κλείστε τις οθόνες!

Mητσοτάκης για τον σεισμό στην Τουρκία: Βαθιά θλίψη – Έτοιμη η Ελλάδα να προσφέρει βοήθεια

Ο ρόλος της «Μπάρμπαρα» στις εκλογές – Γιατί αγωνιά η κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:15