search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:43
MENU CLOSE

Ιντλίμπ: Η μαρτυρική συριακή πόλη – Μετά τον Άσαντ την ισοπέδωσε ξανά ο Εγκέλαδος (photos/videos)

07.02.2023 11:57
idlib_syria_seismos_new

Το «ρολόι της Αποκάλυψης» έδειχνε 4:17 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας. Μια πόλη που έγινε πεδίο μάχης στη διάρκεια του εμφυλίου και δεν κατάφερε έκτοτε να ξεπεράσει τις πληγές της, ισοπεδώθηκε από τον Εγκέλαδο.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, σε συνθήκες πολικού ψύχους και ακραίας κακοκαιρίας, σε μια περιοχή όπου οι υποδομές έχουν διαλυθεί στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Μουχάμαντ Αλούς ξύπνησε από βαθύ ύπνο σαν να τον έσυρε ένα αόρατο χέρι.

«Το σπίτι πήγαινε κι ερχόταν σαν τα κύματα της θάλασσας», λέει ο 60χρονος Αλούς, που είναι πρόσφυγας – είναι από την Χομς, αλλά την εγκατέλειψε λόγω του εμφυλίου και ζει στην Σαρμάδα, κοντά στο Ιντλίμπ, σε μια ζώνη που ελέγχεται από την συριακή αντιπολίτευση, στα σύνορα με την Τουρκία. «Καθώς βγαίναμε από το σπίτι, άρχισε να πέφτει», περιγράφει ο Αλούς, πατέρας οκτώ παιδιών.

«Τραυματίστηκα στο χέρι από αυτά που έπεφταν, καθώς προσπαθούσα να προστατέψω την εγγονή μου και καθυστέρησα να βγω, με συνέπεια να χτυπήσω κι αλλού», προσθέτει μιλώντας στο Al Jazeera. Αλλά η ζωή του Αλούς δεν κινδυνεύει και ξεσπά σε κλάματα όταν αναφέρεται σε άλλες δύο οικογένειες, με τις οποίες μοιραζόταν την ίδια στέγη και δεν κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το σπίτι που γκρεμιζόταν. «Ελπίζω οι γείτονες μου να διασωθούν», λέει, επισημαίνοντας: «Ο φόβος που ζήσαμε μοιάζει με την Αποκάλυψη».

Ο καταστροφικός σεισμός και ο φόβος των μετασεισμών υποχρεώνουν όσους βγήκαν ζωντανοί από τα κτήρια στην περιφέρεια του Ιντλίμπ και στο Αλέπο, να παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους, ενώ οι θερμοκρασίες είναι πολικές, χιονίζει και βρέχει αδιάκοπα και δεν υπάρχει καμία υποδομή. Παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι πέρασαν τη νύχτα αβοήθητοι στους δρόμους, ενώ οι νέοι άνδρες προσπαθούν να βοηθήσουν τους λίγους διασώστες που ψάχνουν τα ερείπια για τον απεγκλωβισμό τραυματιών.

Τα μέλη της ομάδας διασωστών Λευκά Κράνη, που είναι ενεργή στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, επισημαίνουν πως οι υποδομές είναι ήδη προβληματικές από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

«Οι ομάδες μας δουλεύουν όλο το 24ωρο για να σώσουν τους παγιδευμένους στα ερείπια. Περισσότερα από 133 κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 272 μερικώς. Χιλιάδες άλλα είναι μη κατοικήσιμα», λέει ο Ισμαήλ Αμπντάλα, εθελοντής διασώστης.

Οι τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία της περιοχής, όπου όμως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιου μεγέθους καταστροφές.

Ο Δρ. Οσάμα Αμπού αλ-Εζ, διευθυντής της Συριακής-Αμερικανικής Ιατρικής Κοινότητας, που είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, περιγράφει τον σεισμό ως καταστροφικό.

«Στα νοσοκομεία μας περιθάλψαμε περισσότερα από 550 άτομα που είχαν τραυματιστεί στα συντρίμμια των σπιτιών και έχουμε παραλάβει 120 νεκρούς», λέει στο Al Jazeera ο γιατρός, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατάσταση που έχει αφήσει πίσω του ο Εγκέλαδος.

«Μέσα σε μία σφοδρή καταιγίδα και μία άνευ προηγουμένου κρίση, είναι ζωτικής σημασίας να μην αφεθούν οι Σύροι στην τύχη τους για να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους», προειδοποίησε το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών παλεύουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του εμφυλίου.

«Εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου στην περιοχή και πολλοί περισσότεροι τώρα γίνονται πρόσφυγες λόγω της καταστροφής», αναφέρει το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Μήνυμα Ζελένσκι για τη μάχη στο Μπαχμούτ – «Τους αντιστεκόμαστε» (Video)

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σχεδόν 5.000 οι νεκροί – Aγώνας δρόμου για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι (Video)

Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω από την «καρατόμηση» του υπουργού Άμυνας – Ένας «κατάσκοπος» στη θέση του (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:43